reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Męski problem

Może na początek co to takiego :

Azoospermia – całkowity brak plemników w ejakulacie, potwierdzony badaniem osadu po odwirowaniu nasienia.

Przyczyny : Najczęściej spowodowany jest niedorozwojem lub zanikiem jąder, utratą jąder lub ich czynności wskutek niektórych leków lub radioterapii i chemioterapii lub też niedrożnością dróg wyprowadzających nasienie. Zmiany mogą być także spowodowane mutacjami i mikrodelecjami w rejonie genu AZF znajdującego się na długim ramieniu chromosomu Y. Delecje mogą obejmować AZF-a (osobnik nie produkuje żadnych gamet), AZF-b (spermatogeneza zatrzymuje się na pewnym stopniu), AZF-c (produkowana jest mała ilość plemników).

Nie znalazłam takiego wątku a sama się z tym zmagam z mężem więc może przyda się innym starczkom :)

Wraz z mężem staramy się o dzidziusia już trochę i bezskutecznie... chciałam więc zweryfikować jego nasienie i tu pojawił się zonk :szok: brak plemników w ejakulacie:no: potem płacz nie dowierzanie itp. Lekarz stwierdził u męża żylaki za czym zaraz wspomniał, że tylko in vitro nas ratuje :-(

Czytałam wiele opinii o tym i jest szansa usunąć operacyjnie te żylaki i zawsze nadzieja się pojawia na posiadanie biologicznego potomstwa.

Dodam jeszcze, że mąż miał robione badania genetyczne i hormonalne, które są w normie.

Czy któraś z Was jest w takiej samej sytuacji jak ja ???? Może podzieliłybyście się doświadczeniem... może komuś się już udało przy tym zajść w ciążę ")

reklama
Karola wyniki genetyczne i hormonalne ok daja duza nadzieje, ze plemniki w jadrach sa...jesli jadra morfologicznie sa normalne, to rokowania sa b.dobre. To w sumie Twoj maz musi zdecydowac co go mniej przeraza: zrobic najpierw biopsje i zamrozic znalezione plemniki na zapas (i wtedy wiecie, ze plemniki sa na 100% produkowane wiec warto probowac operacje) i ewentualnie operowac te zylaki z nadzieja, ze plemniki sie pojawia w nasieniu: czy tez na odwrot: najpierw operacja zylakow, i gdyby pechowo nie przyniosla rezultatu, biopsja pozniej ...

Moj maz badal nasienie i nie jest zle. Ja skonczylam dzis kuracje z CLO i do dziela.
Oto jego wynikip owiedzcie co sadzicie?

Liczba dni abstynencji 7
Upłynnienie - <60 min ( tu wydaje mi sie ze chyba sie uplynnilo bo jest sama kreska nie wiem)
Objętośc 10,00 ml >1,5 ml
PH 8 >7,2
Lepkosc podwyzszona
barwa jasno mleczna

Aglutynacja brak brak
koncentracja plemnikow 11.00 mln/ml < 15 ml ( tu jest troszke malo)
calkowita ilosc plemnikow w ejakulacje 110 mln < 39 mln
Ruch postepowy 65% >32%
Ruch calkowity 75%> 40%
Brak ruchy 25% ----
Zywotnosc 90%< 58%
Plemniki o prawidlowej budowie 70% > 4%
Koncentracja komorek okraglych 5 mln/ml < 5ml/ml

Co o nich myslicie? Mi sie wydaje ze sa ok tylko ta lepkosc mnie niepokoi i objetosc?
To jest jego pierwsze badanie

Dziewczynki
może podacie mi normy np z waszych badań bo mój małżonek dostał wyniki na 'starym druku'
Super prawda
lekarz twierdzi że wyniki z badania nasienia są ok a normy są inne
szukałam w necie ale nie wszystko co mnie interesuje tam znalazłam
pozatym lekarz u którego był mąż stwierdził że jest ok a ginek-endokr u którego dziś byłam stwierdził że jednak są trochę slabe i przydałoby się zrobić badanie nasienia jeszcze raz :-\
Małż oczywiście niezadowolony bo 'po co skoro było ok'
Aaaaaa . . .

Dziewczynki
może podacie mi normy np z waszych badań bo mój małżonek dostał wyniki na 'starym druku'
Super prawda
lekarz twierdzi że wyniki z badania nasienia są ok a normy są inne
szukałam w necie ale nie wszystko co mnie interesuje tam znalazłam
pozatym lekarz u którego był mąż stwierdził że jest ok a ginek-endokr u którego dziś byłam stwierdził że jednak są trochę slabe i przydałoby się zrobić badanie nasienia jeszcze raz :-\
Małż oczywiście niezadowolony bo 'po co skoro było ok'
Aaaaaa . . .

ja wyzej w swoich wynikach podalam tez normy. najpierw wynik meza a potem norma. ale mozesz wejsc na strone Normy | Badanie nasienia tu sa normy

reklama
No właśnie chodzi o to że w necie już porównywalam ale dzięki.
Jak wrócę do domu to postaram się porównać jego wynikł z waszymi lub tymi normami które macie
bo my na wynikach mamy normy chyba z 2009 albo 2011

Do góry