reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Męski problem

salfazin i androvit maja podobne dzialanie. L-karnityna swoja droga;-)

Myslisz ze ty masz problem takze? A mialas monitoring cyklu?

reklama
Na początku miałam wysoka prolaktyne ale uregulowana.
Jajowody drożne
Wg dwóch usg mam trochę małe pęcherzyki ale dopiero
teraz właśnie będę sobie robić monitoring i tylko dzięki forum bo mój lekarz zaproponował mi tylko testy owu

aha czyli cyklebezowulacyjne. Tak jak moje. No jesli sie potwierdzi to pewnie Clostilbegyt dostaniesz na wzrost pecherzykow:) Bedzie dobrze:)

chyba tak...
dzięki za te słowa... teraz mam taki mętlik w głowie ...
ja bezowulacyjne, mąż słabe nasienie... tyle czasu lekarzom to zajęło ... albo mi z pomocą forum
ale widzisz ginek nawet monitoringu mi nie kazał zrobić tylko testy owu, a usg miał okazje zobaczyć!
endo-ginek spojrzal na stare usg robione rok temu profilaktycznie i w 17 dc miałam 17 mm pęcherzyk
potem w domu znalazłam badanie z 2009r. i w 18 dc "oba jajniki z drobnymi pęcherzykami, wolnego płynu nie stwierdzam"
więc raczej bezowulacyjne ...
ale wtedy to było tez profilaktyczne badanie, jeszcze nie starałam się o dziecko, nie interesowało mnie to tak bardzo, ale też nikt mi nic nie powiedział

Wiesz...czasem sie zdarzaja bezowulacyjne. A jesli masz takiego lekarza to go zmien. Przeciez przy staraniach monitoring to podstawa. Nawet jak masz bezowu to dostaniesz CLO+ monitoring koniecznie zeby nie przestymulowac albo aby uniknac torbieli. I wtedy jak napewno bedziesz miec owu i pecherzyki beda pieknie pekac to nawet ze slabszymi parametrami nasienia uda sie zajsc naturalnie.

Sama pisalas ze zafudujesz mezowi witaminkia to napewno podreperuje ich stan.

Glowa do gory posladki scisniete i do dziela!;-);-);-)

Glowa do gory posladki scisniete i do dziela!;-);-);-)
dzięki

a czy mam walczyć z lekarzem o monitoring na NFZ czy iść prywatnie?
tu znów inny lekarz... :/

nie mogę znaleźć tu takiego tematu 'monitoring'
szukam i szukam
może mnie nakierujecie?
czy trzy wizyty będa ok?
dobrze przy jednym lekarzu prawda...

Ostatnia edycja:
JA chodze na NFZ i nie mam problemu z monitem. W koncu za cos placisz te skladki prawda? A prywatnie to tez sam monit kolo 50 zl. Radze Ci walczyc o konkretna wizyte na NFZ bo ci sie nalezy, a jak nie to zmien lekarza. Bo prywatnie tez nie koniecznie mozesz dostac to czego oczekujesz.

Monitoring wykonuje sie miedzy 6-9 dc potem 12-16 dc !!! ten jest najwazniejszy bo wtedy widzisz stan pecherzykow, a nastepne po 20 dc zeby sprawdzic czy pekly i wykluczyc torbiele. czyli w sumie 3 wizyty.

Nie ma u nas tematu monitoringu typowo. Wejdz na watek CLO duphaston i inne wspomagacze staranek tam piszemy o wspomaganiu owulacji i monitoringach,albo na ktorys watek staraczek z danego miesiaca.

jutro zmieniam lekarza!
narazie u siebie w przychodni, potem się zobaczy co dalej ... może ten trzeci będzie konkretny
na usg będę czekać i pewnie w tym cyklu już się nie załapię bo juz jutro musiałabym zrobić pierwsze, potem jade do rodzinnego miasta na tydzień ...
jakoś trzeba to ogarnąć
a to ty mi pisałaś o tych badaniach w szpitalu?
mam skierowanie na badania na I i II faze ale to tez od następnego cyklu
myślisz że zrobią mi tam monitoring, bo wiem że hormony na pewno

Ostatnia edycja:
monitoring mozesz zrobic na wizycie u ginka jesli gabinet jest wyposazonu w USG. a hormony to swoja droga jak masz skierowanie to idz i zrob. Hormony tez pokaza jak sie wszystko ma.A o monitoring mozesz zapytac moze ci lekarz zrobi.

reklama
Anuszka z tego co czytam, to raczej powinnaś się zająć tymi cyklami bezowulacyjnymi, mi lekarz mówił że konieczne jest sprawdzenie trzech cykli pod rząd czy są owulacje i to na monitoringu a nie testami, bo testy są do du...y i rożnie wychodzi, więc jeśli lekarz nie chce tego sprawdzać to może lepiej zmienić lekarza, bo co ci po lepszych plemnikach skoro nie ma owulacji...
Wy macie dobre plemniki, ale nie zaszkodzi jak twój będzie łykał salfazin lub androvit (podobno salfazin lepszy), a ta l-karnitynę to koniecznie bo ona działa tylko na ruch , nam lekarz mówił żeby kupić w aptece i brać 1000mg dziennie ( niektórzy piszą że biorą 2 000mg, ale czytałam że nie ma udokumentowanych badań które mówią że 2 tys działa lepiej niż 1 tyś.).
Ogólnie mówi się że ruchliwość ze wszystkich parametrów nasienia można najłatwiej poprawić :tak: , bo morfologii się raczej nie zmieni....

Mój emek brał dużo leków :
najpierw sam androvit i jakiś lek na receptę - po 3 miesiącach żadnych zmian...

potem dawałam mu:
androvit
l- karnityna - to na ruchliwość
folik - na ilość plemników
witamina c 4 tabl. dziennie - to też na ilość plemników
maca - na ilość plemników

i z tego wszystkiego po 3 miesiącach liczba plemników się nie zmieniła, ale ruchliwość poprawiła się dwukrotnie, także mieliśmy ich mało, ale sie chociaż ruszały :tak: dlatego myślę że ta l-karnityna dobrze podziałała

Myślę że te 3 miesiące powinniście przeznaczyć na monitoring owulacji i przy okazji na polepszenie ruchu plemników, nie załamuj się, głowa do góry uda się !!!!

Ale się rozpisałam, ale mam nadzieję że trochę pomogłam :-)

Do góry