Anuszka z tego co czytam, to raczej powinnaś się zająć tymi cyklami bezowulacyjnymi, mi lekarz mówił że konieczne jest sprawdzenie trzech cykli pod rząd czy są owulacje i to na monitoringu a nie testami, bo testy są do du...y i rożnie wychodzi, więc jeśli lekarz nie chce tego sprawdzać to może lepiej zmienić lekarza, bo co ci po lepszych plemnikach skoro nie ma owulacji...
Wy macie dobre plemniki, ale nie zaszkodzi jak twój będzie łykał salfazin lub androvit (podobno salfazin lepszy), a ta l-karnitynę to koniecznie bo ona działa tylko na ruch , nam lekarz mówił żeby kupić w aptece i brać 1000mg dziennie ( niektórzy piszą że biorą 2 000mg, ale czytałam że nie ma udokumentowanych badań które mówią że 2 tys działa lepiej niż 1 tyś.).
Ogólnie mówi się że ruchliwość ze wszystkich parametrów nasienia można najłatwiej poprawić
, bo morfologii się raczej nie zmieni....
Mój emek brał dużo leków :
najpierw sam androvit i jakiś lek na receptę - po 3 miesiącach żadnych zmian...
potem dawałam mu:
androvit
l- karnityna - to na ruchliwość
folik - na ilość plemników
witamina c 4 tabl. dziennie - to też na ilość plemników
maca - na ilość plemników
i z tego wszystkiego po 3 miesiącach liczba plemników się nie zmieniła, ale ruchliwość poprawiła się dwukrotnie, także mieliśmy ich mało, ale sie chociaż ruszały
dlatego myślę że ta l-karnityna dobrze podziałała
Myślę że te 3 miesiące powinniście przeznaczyć na monitoring owulacji i przy okazji na polepszenie ruchu plemników, nie załamuj się, głowa do góry uda się !!!!
Ale się rozpisałam, ale mam nadzieję że trochę pomogłam :-)