reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych pociech :)

reklama
my dzis pierwszy raz sprobowalismy soczku jablkowego /rozcienczony pol na pol z woda/ ... ale byla zabawa :) najpierw kwasna mina a potem duldanie do upadlego !!!

i zapupilismy jablko z bananem ... pani doktor nam powiedziala zeby narazie nie dawac marchewki bo ona zestala kupe !! a nam jest potrzebne cos rozluzniajacego !!

to jest jeszcze nektar sliwkowy na rozluznienie kupy
i uwazaj na kleik ryzowy jak macie problemy z kupa

wierzcie lub nie ale ja dopiero zobaczylam ,ze mamy tu taki watek :)
Max wicina 5 razy 200ml mleka i w miedzyczasie deserek lub obiadek .
Do tej pory podawalam mu ze sloiczka i zjadal apol na raz ale od dzisiaj zazelam gotowac sama.

Na watku glownym napisalam sie na temt mojej metody przygotowywania i przechowywania posilkow ale chyba tu jest wlasciwe miejsce na ten tekst . Tak wiec kopiuje go :

Do tej pory probowalam kilku owocow i warzywek ze sloiczka ale poniewaz Max skonczyl 4 miesiace zaczynamy rgularne zywienie posilkami stalymi.
Moze czesc z Was juz slyszala o tym fajnym sposobie a moze nawet pisalyscie o tym wiec sorry za spamowanie ale jesli nie to wyglada to tak:

Mam 4 pojemniczki do robienia kostek lodu w zamrazarce. Kazdy pojemnik ma 14 kieszonek na kostki.
Kupilam : Jablka, marchewke, groszek, slodki ziemniak, gruszke, pietruszke,
POgotwalm kazde warzywko tyle ile trzeba , przetarlam w mikserze i powkladalam do kazdej kieszonki jedna porcje. Wsadzilam do zamrazarki. Popoludniu bede miala 7 kosteczek marchewki, 7 kosteczek jalka, 7 kosteczek ziemniaczka itd....

Przeloze je do osobnych woreczkow na ktorych napisze co to jest i date waznosci.
Jutro rano jak stwierdze ze czas na obiadek wyjme np 1 kosteczke jablka i 1 kosteczke marchewki :)
nastepnego dnia moge wybrac kostke groszku i kostke ziemniaczka
na deserek moge wyjac 2 kostki jablka.

Tym sposobem mozna sobie kmbinaowa i mieszac dowolnie wybrane produkty. Sa juz przygotowane i przetarte . A ze sa malutkie wystarczy moment i sa rozmrozone .
Lece dokupic brokulki, kalafiorek, gruszke, sliwke, morele,
Nie wiem jeszcze tylko ile czasu moga byc zamrozone: 2 tyg? chyba tak.
Musze wiec uwazac ,zeby nie narobic za duzo bo sie zmarnuje.
Potem to juz tylko kombinowac z mieszaniem :)
Samo przygotwani zajelo mi moze 40 min.
Gotowalam jablka 8 min , potem marchewke 10 . Jak sie marchewka gotowala to ja miksowalam jablko i wkladalam do pojemniczkow skonczylam i juz marchewka byla gotowa. Wiec marchewke do miksera a groszek do garnuszka. Normalnie tasmowa....

Kupilam wlasnie 3poziomowy garnek do gotowania na parze wiec bedzie szlo jeszcze szybciej opo trzy warzywka na raz ugotuje a potem trzy owoce . Do tego miksowanie . calosc zajmie moze 15 minut i mam posilki na dwa tygodnie. Smaczne i tanie

fakt ciekawy pomysł
ale ja jak zaczne gotowac da mlodej
to w słoik i pasteryzacja

Witam:) ja mojej Córeczce-skończyła 4 m-c dałam troche przeciereku jabłkowego. z początku się troche kwasiła ale zjadła wszysto. Nic jej potem nie było

Dziewczyny jak wy dajecie tą wodę do picia? Ciepłą czy normalną z butelki?
I czy to jakaś specjalna woda dla niemowląt czy taka np. Żywiec Zdrój????

A ja pytanie o gluten. Czy w kaszce jest czy w kleiku czy i w tym i w tym.
Wczoraj młody bardzo był głodny a ja nie nadążałam z produkcją, mleczko modyfikowane mi się skończyło. Mam w domu kaszkę bananową ale nie wiedziałam czy mogę podać. Franek skończył 4,5 m-ca. Stasiowi pierwszy "inny" posiłek podałam gdy był miesiąc starszy.

Mamo Stacha po pierwsze na opakowaniu powinno pisać ze jest to produkt bezglutenowy(przekreślony kłos o ile dobrze pamiętam)... ale kaszki dla 4 miesieczniaków są zazwyczaj mleczno-ryżowe więc nie zawierają glutenu:tak: Co innego kaszka manna..dobrze piszę dziewczyny:-)

A my po wprowadzeniu kleiku do wieczornego mleka zdecydowalismy się wprowadzić jabłuszko bo po hani mam stracha że będą zaparcia! Mam nadzieję że połączenie kleiku ryżowego z jabłuszkiem temu zapobiegnie:tak:
Ale na razie dostaje ok 2 łyżeczek...bo ma głupia matkę:sorry2:
Jejciu jak ja boję się mu coś dawać do tego małego dziubka:szok:
Nie moge zapomnieć jak Hania dusiła się kaszką jak była taka malutka..zresztą jej to zostało do dziś..co chwilę przy śniadaniu, obiedzie, kolacji itp staje jej coś w gardle! A bardzo pilnuje tego żeby po mału gryzła, nie gadała przy jedzeniu i oczywiście żadnych bajek w trakcie jedzenia:no:

Aga, masz rację. Przyjrzałam się tej kaszce i ma przekreślony kłosek i jest napisane, że jest bez glutenu i jest przeznaczona dla dzieci powyżej 4 miesiąca.
Nie miałam mleczka a mały był niedojedzony i musiałam mu podać. Zjadł z łyżeczki ze smakiem ok 100ml. Nie zrobiłam tak gęstej jak sugerowano na opakowaniu. Mam nadzieję, że to nie za dużo jak na pierwszy raz? No i muszę zakupić smoczek do kaszek bo też nie mam.

Ostatnia edycja:
Mamo Stacha to ładnie zjadł Franek jak na pierwszy raz :tak: ja zrobiłam 50 ml kleiku i Piotr 4 łyżeczki zjadł po czym to wszystko wypluł hahaha

reklama
Do góry