reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

i fajnie żeś to wymyśliła, Aestma; Leoś samego owocu tez nie bardzo, muszę mu zawsze mieszać z kleikiem ryżowym (który albo robię z proszku - co generalnie nie jest w moim stylu, ale czas...), albo z takim domowej roboty (czyli rozgotowany ryż przetarty przez sitko);

acha, nie wiem czy zwróciłyście uwagę, że kleik ryżowy z bobovity jest fajniejszy z uwagi na to, że nie zaw.maltodekstryny, jak inne kleiki ryżowe (mówię o tych niesmokowych);

reklama
Andariel, ta kaszka orkiszowa jest z eko sklepu i b. zdrowa- polecam! kg 9 zł.
A mój lubi samo jabłuszko ,ale potem głodny jest...

Aestima ja swego czasu też używałam tej kaszki, ale potem jak poczytałam w temacie 5p i dzieci alergicznych czy z azs, to wyszło, że orkiszowa nie za bardzo (chyba ma naturę wychładzającą, ale głowy nie dam, o prostu wtedy zastąpiłam ją owsianką);
Leo na szczęście nie ma żadnych skórnych reakcji, wiec może faktycznie spróbuję z tą bio-orkiszową:tak:

kurcze, mój ma skórne... Ale Pani w eko sklepie doradziła mi ją w ramach glutenu- niby lepsza od pszennej manny...

BUDYŃ
Składniki

· 150 ml soku owocowego Bobo Frut lub Gerber dla niemowląt
· 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 - 2 łyżki Nestlé Sinlac
· łyżka wody

Sposób przygotowania
Soczek zagotuj.
Dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z wodą. Gotuj aż zgęstnieje. Odstaw na 15 minut.
Wymieszaj dokładnie z Nestlé Sinlac. Podawaj na zimno.
Ilość mąki ziemniaczanej może być różna w zależności od tego, jak gęsty ma być budyń.

MUS
Składniki
· 1 duże (ok. 120 g) jabłko
· 2,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· do smaku - sok jabłkowy dla niemowląt lub koperek

Sposób przygotowania
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałki, a następnie dusić na małym ogniu w niewielkiej ilości wody.
Dodać Nestlé Sinlac, zamieszać i gotowe.
Do smaku można dodać sok jabłkowy dla niemowląt lub drobno posiekany koperek.

Jabłko można zastąpić gruszką, brzoskwinią, morelą lub bananem.
MUS Z MARCHEWKI
Składniki
· 1 średnia (ok. 50 g) marchewka
· 120 ml wody
· 1,5 łyżki stołowej Nestlé Sinlac
· 1 łyżeczka od herbaty oliwy z oliwek
· do smaku koperek

Sposób przygotowania
Marchewkę obrać ze skórki, zetrzeć na tarce (jak najdrobniej), a następnie ugotować (na małym ogniu) w wodzie do konsystencji miękkiej papki.
Dodać Nestlé Sinlac i zamieszać.
Można do smaku dodać oliwę i drobno posiekany koperek.

Marchewkę można zastąpić brokułami, a powyżej 6. miesiąca zielonym groszkiem.
KLUSKI LANE
Składniki
· 50 ml wody
· 30 ml Nestlé Sinlac (2 płaskie łyżki)
· 30 ml mąki bezglutenowej niskobiałkowej

Sposób przygotowania
Nestlé Sinlac rozmieszaj z wodą.
Dodaj mąkę i starannie wymieszaj.
W małym garnuszku zagotuj wodę osoloną do smaku.
Wlewaj kluski na wrzącą wodę cienkim strumieniem, co jakiś czas mieszając.
Gotuj 1-2 min.
Wylej na sitko.
Zahartuj polewając chłodną wodą.
·
ZAPIEKANKA
Składniki
· 2 ugotowane ziemniaki
· 10-15g (1-1,5 czubatej łyżeczki ) ugotowanego zmielonego mięsa z indyka lub Delikatnego Indyka Gerber
· 1 mała ugotowana marchewka
· 1 łyżka ugotowanych brokułów
· 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego

Sposób przygotowania
Utrzyj marchewkę na tarce o bardzo małych oczkach. Rozgnieć ziemniaki i brokuły, do marchewki i brokułów dodaj po łyżce kleiku. Weź małą miseczkę do zapiekanek, na dno połóż połowę ziemniaków, następnie warstwę marchewki, mięsa, a potem brokułów. Na końcu przykryj wszystko resztką ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku 5-6 minut.

Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można użyć ryżu lub bezglutenowego makaronu.

PASTA JAJECZNA
Składniki
· 1/2 ugotowanego żółtka
· 100ml wody
· 2 łyżki stołowe kleiku kukurydzianego

Sposób przygotowania
Ugotowane żółtko włóż do czystej wyparzonej miseczki i rozetrzyj na gładką masę.
Dolej ostudzoną wodę. Wsyp kleik i dokładnie wymieszaj.

Ostatnia edycja:
Aestima
Ja robilam budyn bez silnac (taniej jak nie ma sie w domu) sok, mleko modyfikowane i kartoflanka.

Co do kleiku ryzowego zgadzam sie ze z bobovity najlepszy (z gotowych) z nestle jest go mniej i wiecej kosztuje - jesli chodzi o aspekt ekonomiczny.

Olek je
7-8 ( jak sie obudzi) 240 wody + mm
10 owoc ok. 100g jak luzny dodaje miarke kleiku
13 210 wody+ mm
16 obiadek ok. 100g
18.30 240 wody + 5 mm + 7 kaszki mannej bobovity (bez smakowej, z glutenem, bez cukru)

Czasem po obiedzie chrupki, jutro zobaczymy biszkopty.

Wiem, ze w normach jest wiecej obiadku i owoców na ten wiek ale na niego to i tak duzo.

Moi zajadają się kaszą jaglaną, wszyscy troje jedzą tak samo, tyle, że Bartek i Jasiek zmiksowaną blenderem. Robię tak, że na ich troje biorę 1/3 szklanki kaszy, zalewam 1,5 szklanki wody, stawiam na gaz i od razu ścieram do środka 1 jabłko. To wszystko gotuje się ok 30 minut. Potem dla chłopaków wrzucam do blendera i dodaję banana, wszystko miksuję i robi się z tego taki fajny mus. Nie wiem skąd jego puszystość, ale naprawdę ma konsystencję musu :)

Aestima, Miesio nie protestuje jak dodajesz olej lniany? Próbowałam przemycać Bartuniowi na różne sposoby, ale pluje nim straszliwie...

reklama
Do góry