andariel
mama super dwójki :]
Zostawiam 2 sprawdzone przepisy na zupki warzywne dla maluchów (oba pochodzą z książki A. Ciesielskiej pt. "Filozofia życia"), może się Wam przydadzą:
ZUPKA NR 1 - na start
do 1/2 l wrzącej wody dodać:
pokrojone 3 marchewki, 1 duży ziemniak, szczyptę kminku (mielonego), 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (po tygodniu można dodać 1/3 pietruszki), białą część pora, 1 ząbek czosnku (ja przeciskam przez praskę), szczyptę imbiru, 1 łyżkę płatków owsianych, szczyptę soli (można ominąć jak ktoś unika).
Gotować do miękkości warzyw (ale min. 35 min. z uwagi na płatki owsiane), zmiksować.
Dosmakować: parę kropli cytryny, szczypta kurkumy, masło na czubku łyżeczki (ewentualnie oliwa z oliwek, ja daję zamiennie), szczypta imbiru.
Zamieszać jeszcze porządnie na niewielkim ogniu i gotowe.
ZUPKA NR 2 - Z KASZKĄ JAGLANĄ
do 1/2 l zimnej wody dać gałązkę zielonej pietruszki, doprowadzić do wrzenia i dodać:
odrobinę kurkumy, 3 marchewki, 1 średni ziemniak, 1/3 pasternaka lub pietruszki, 1 łyżkę kaszy jaglanej, plasterek młodej kalarepy (nigdy nie dawałam, bo nie miałam), mała cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżeczki płatków owsianych, sól.
Gotować do miękkości warzyw, zmiksować i dosmakować gotując:
paroma kroplami cytryny, szczypta kurkumy, odrobina masła czy oliwy.
Leo dziś jadł wersję nr 2, tylko że z kaszą gryczaną niepaloną (1 łyżka). Pyszne było i szybko zniknęło;-)
ZUPKA NR 1 - na start
do 1/2 l wrzącej wody dodać:
pokrojone 3 marchewki, 1 duży ziemniak, szczyptę kminku (mielonego), 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej (po tygodniu można dodać 1/3 pietruszki), białą część pora, 1 ząbek czosnku (ja przeciskam przez praskę), szczyptę imbiru, 1 łyżkę płatków owsianych, szczyptę soli (można ominąć jak ktoś unika).
Gotować do miękkości warzyw (ale min. 35 min. z uwagi na płatki owsiane), zmiksować.
Dosmakować: parę kropli cytryny, szczypta kurkumy, masło na czubku łyżeczki (ewentualnie oliwa z oliwek, ja daję zamiennie), szczypta imbiru.
Zamieszać jeszcze porządnie na niewielkim ogniu i gotowe.
ZUPKA NR 2 - Z KASZKĄ JAGLANĄ
do 1/2 l zimnej wody dać gałązkę zielonej pietruszki, doprowadzić do wrzenia i dodać:
odrobinę kurkumy, 3 marchewki, 1 średni ziemniak, 1/3 pasternaka lub pietruszki, 1 łyżkę kaszy jaglanej, plasterek młodej kalarepy (nigdy nie dawałam, bo nie miałam), mała cebula, 1 ząbek czosnku, szczypta imbiru, 2 łyżeczki płatków owsianych, sól.
Gotować do miękkości warzyw, zmiksować i dosmakować gotując:
paroma kroplami cytryny, szczypta kurkumy, odrobina masła czy oliwy.
Leo dziś jadł wersję nr 2, tylko że z kaszą gryczaną niepaloną (1 łyżka). Pyszne było i szybko zniknęło;-)