reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Setana pokazałam kupkę alergologowi i twierdzi, że jest w porządku. Wygląda tak dziwnie, bo to mieszanka różnych warzyw, owoców i mleka + ten gluten. Ale wy chyba nie jecie nic dodatkowego więc może lepiej to skonsultuj...

Pytałam o gluten i lekarka powiedziała tak: zdecydowanie warto wprowadzić go w okolicach 6 miesiąca. Nie tylko dlatego, że ma ponoć w jakimś stopniu chronić przed celiakią (jak wiadomo badania w tym kierunku nie są jednoznaczne).W okolicach 6 miesiąca celiakia jest znacznie łatwiejsza do zdiagnozowania, bo wystepuje wtedy biegunka. Ok roku biegunki już nie ma, a reszta objawów jest naprawdę trudno dostrzegalna.

reklama
co
do buntów przy jedzeniu Olek ma od poczatku wprowadzania nowych pokarmów - nic poza mlekiem 3 razy dziennie (wiecej nie chce) mu nie trzeba.
Ostatnio owocki na 2 sniadanie je chetniej, a przynajmniej na to wyglada bo z 3 łyzek zrobiły sie 4 wow:-)
i czasem z łaski troche soku wypije (max 120ml) dziennie

Banana juz jadł, a przynajmniej udawał :-) jakis czas temu (gerbera) .
Co do oszczednosci ja Ami robiłam obiadek albo deser i zalewała troche sloiczkiem.

A gluten juz od 2 tygodni podajemy i oki, rano do mleczka zageszczonego kleikiem podaje 4 miarki mannej z glutenem bobovity (jedna miarka 4,3 grama).

Cos slyszalam, ze czasem nietolerancja glutenu mija z wiekiem.

A co do blw to dziecko musi juz siedziec by zaczac?

angel - ja bym dała...jablka mam kupne wiec na pewno pryskane ale mlodemu takie najbardziej smakuja bo słodkie i duze a te dziadkowe to roznie zalezy od humoru :) jedyne co z kupnych bym nie dawała to mięsa

aestima
- heeh musi byc fajny talerz ok zapamietane...niestety moj ulubiony talerz z motylkami plastikowy został w pracy szlag...musze isc kupic nowy...na szczescie kosztuja 1,20 :D

trasia - mowisz ze na prosto -- tez do tego doszlam w ksiazce bobas lubi wybor - ale on nie umi jeszcze siedziec na krzeselku do karmienia...moge dac lezaczek na prosto ale boje sie ze sie bedzie kiwał... czytałam ze dziecko moze tez siedziec na kolanach i duzo osob tak praktykuje i sie sprawdza:-)

ja chyba jeszce nie chce go sadzac tam... jakos mi sie wydaje ze jeszcze nie dorósł do krzesełka.. w przyszlym tygodniu sprubujemy u mnie na kolanach

Pytanie do mam alergików. Czy oprócz kaszki Nestle Sinlac jest jeszcze jakaś inna bezglutenowa i bezmleczna? Szymon jakoś się ostatnio buntuje, myślę że mu się znudziła:( Nie wiem co mu mogę dawać w ramach kalorycznej kolacji... musi być kaloryczna bo walczymy w wagą! Help!

reklama
Do góry