reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Madziolka, my czekamy na doidy cup (chyab w pon. przyjdzie) a teraz podajemy z kubeczka medeli ( 4 zł kosztuje, taki do karmienia wcześniaków) a czasem z niekapka nuka, ale rzadziej;-)

reklama
u nas leciała najpierw marchewka, od kilku łyżeczek do całego słoiczka. Potem marchewka z ziemniaczkiem. Kilka dni później jabłuszko a wczoraj zupka jarzynowa. Marysia zjadła dziś cały słoik w 5 minut:)

Traschka to daj marysi do tej zupki troche kleiku ryżowego albo kukurydzianego mi tak doradziła pediatra, bo wtedy bardziej syte. Mateusz odkąd mu dałam to sie takim słoiczkiem najada i popija max 30 ml herbatki i głodny za 2 godz czyli jakby jedno karmienie z głowy - oczywiscie to moja rada, mozesz zrobić po swojemu.

chyba moze być sinlac, Mati nie ma żadnych ograniczeń zywieniowych wiec mi doradziła kleik, a sinlac to kaszka, ale też do zagęszczania.
Jak Marysia ma problemy z wysypkami to chyba lepiej sinlac bo to dla alergików. A dodaj tak na oko, ja zaczynałam od łyżeczki kleiku na słoik, teraz daje 2,5-3 łyżeczki zależy jaką konsystencje ma zupka, żeby nie zatwardziła na początku i żeby dziecko chciało taką konsystencje jeść:-)

traschka
Pytanie nie domnie ale z doswiadczenia mówie, ze moze byc silnac, albo pozniej manna w celu wprowadzenia glutenu.
Super, ze malutka przesłata miec chumorki przy jedzeniu.

dzieki bardzo dziewczyny za odpowiedz poczekam jednak z ta kaszka
narazie jabuszko kontynuujemy- ale wyglada na to ze wszystko ok :-)
moje chlopaki to na cyc+butla na kazdy posilek to zoladki przyzwyczajane do roznosci :-)

mam jeszcze jedno pytanko, a ile tak dziennie herbatki lub wody wasze dzieci wypijaja? bo narazie byl tylko koperek i rumianek ale to tak jak zalecali na opakowaniu max 100 ml dziennie, a teraz kupilam juz jakies inne i no i chlopaki chyba tez juz wiecej beda potrzebowali, ale nie umiem ocenic kiedy im sie pic chce :rofl2:

Co do herbatki, wody czy soku to ja przed kazdym karmieniem butla daje małemu, jak chce to pije jak nie to nie
Nie ma konkretnych ilosci - co Prawda na opakowaniach sa normy ale my mamy malinowa z hippa i Olek raz wypija 10 ml a raz w sumie 150 w ciagu dnia. Najlepiej podawac wode bo nie ma gornej granicy ilosciowej - pije tyle ile otrzebuje.

ja niczym nie dopajam;
przy Nince doidy się nie sprawdził, ale może dlatego, że ona wcześniej próbowała ze zwykłego kubeczka pic, więc jak ten sobie przechylała to od razu mokra była; a drugi nowiutki czeka na Leosia, bo wtedy od razu 2 zamawiałam, przekonana o ich rewelacyjności:)

za nami marchewka i dynia z ziemniakiem; chciałam podać ziemniaka ze szpinakiem Hippa, ale doczytałam, że tam mleko i śmietana jest, to zrezygnowalam; teraz chyba zacznę kleik ryżowy robić i łączyć z warzywkami; no i zacznę owsiankę pomału dawać (taką z kaszką kukurydzianą, wg specjalnego przepisu) - ma mniej glutenu niż k. manna;

reklama
Do góry