reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

reklama
dziewczyny jakie zupy gotujecie swoim maluszkom?
u nas Mati je:
pomidorówke
ogórkową
krupnik
grochówke
jarzynową
kalafiorową
brokułową
pieczarkową
biały barszcz

co jeszcze mozecie podpowiedziec?

no dobra u nas bunt na zupki trwa od tygodni... z dnia na dzień jest coraz gorzej :wściekła/y: ostatnio nawet próbowałam małego przetrzymać na zasadzie zgłodnieje to zje - po 6 godzinach poległam, zupki nie tknął i tak... ale płakał, żebym mu dała parówkę :zawstydzona/y: kaszkę, mleczko, owoce, MIĘSO, makarony itp wcina chętnie... warzywa są bleee!!! jak mu je przemycić? zupki są na nie, gotowane na parze itp też są blee! może macie jakieś pomysły? może jakieś przepisy na warzywne zapiekanki czy cuś?

Kasiawilde Marysia np uwielbia mielone więc ja zawsze do mięska dodaję jeszcze warzywa dodatkowo. Robię np kuleczki z mielonego indyka, do tego trochę marchewki czy czegokolwiek innego. I sosik do mięska możesz zrobić warzywny. na bazie pomidorów razem ze zmielonym brokułem, cukinią itp.
może jakieś dania jednogarnkowe? W gulaszu można przemycic bardzo dużo warzyw, to samo w spaghetti.

Akurat Marysia uwielbia warzywa, zupy zjada chętnie a na kolację potrafi zjeść pół brokuła:)

A Miesio kanapki nie, mięso tak sobie, kaszka bez szału. Uwielbia warzywa, owoce i ryby:-D i nie wiem czasem czym go żywić rano- wypije trochęmleka a potem zje kalarepę, pomidora już boję się dawać o tej porze roku... Pomysłów brak. Jajek ostatnio nie chce:baffled:

Aestima no tak, Marysia też nie je kanapek:-D rano pije mleko a potem robię jej "mix" na talerzu. Ale ja daje pomidora, ona uwielbia i potrafi zjeść nawet pół. Do tego jajko, troszkę wędliny (mamy swojską od znajomych). Sera żółtego nie może, bo alergia, ale normalnie chetnie by zjadła. Chleba nie chce w ogóle. Robię jej też takie zawijaski - wędline smaruje wewnątrz serkiem białym, do tego jakieś zioła np. Albo rozbełtany brokuł z serkiem. Ostatnio lubi też ser biały, ale to u nas jedyna rzecz podawana na słodko. Z cukrem i smietaną. No i jajka uwielbia. jajecznicę zajada w tempie ekspresowym. najbardziej lubi jajecznicę na masełku z pomidorem i zielona cebulką.

trasiu a takie kuleczki warzywno-mięsne to gotujesz/na parze/podsmażasz czy jak? jakoś nie wpadłam na to, żeby więcej warzywek po prostu pakować w mięcho :) zazwyczaj to tylko cebula i marchewka (a marchew jest wyjątkiem i ją lubi!), sosy i gulasze Kubi chyba zalicza do zup, bo nie przepada :] pomysł na zawijaski świetny :)

a jakie białe serki dajecie maluchom? taki np wiejski to spokojnie można?

co do kanapek to u nas Kubi je zazwyczaj chętnie, ale jak tatuś mu robi mini kanapeczki, bez skórki, małe kosteczki itp to potrafi zjeść np 3 kromale w ten sposób :szok:

reklama
Kasiu takie kuleczki gotuję w rosołku czyli zalewam wodą i dodaję suszonych warzyw. Na bazie tego rosołku z gotowania robię potem sos, u nas hitem jest koperkowy.
Ser biały daję zwykły twaróg tłusty - jesli robię na sniadanko jako główne jedzenie. A jak smaruję wędlinę to uzywam zwykłego bielucha albo czegoś w tym stylu.
Marysia mini kanapeczek też nie je. Wylizuje z nich masło i zjada to, co na górze:baffled:

Do góry