reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Ediś dostał dziś bułeczkę z masełkiem, pokrojoną na kawałeczki. Świetnie sobie poradził, bardzo chętnie jadł i miał z tego niesamowitą frajdę :-) <dumna mamusia> ;-)

reklama
Dziewczyny, chcę Mai zrobić mus malinowy jako dodatek do budyniu. Kupiłam mrożone maliny, właśnie je gotuję. Pytanie tylko co z pestkami? Mogę je zostawić czy muszę przecierać? Maja pije sok malinowy mojej Mamy i malinowo-jabłkowy z hippa i nie reaguje alergią na maliny

mrsmoon ja bym chyba przetarł pierwszy raz, to właśnie pestki sa alergizujące, to samo jest z truskawkami...

A ja mam inne pytanie - co podać na śniadanie zamiast tych słodkich kaszek? Maja i tak jest pyzata i nie chcę jeszcze tym Jej tuczyć dodatkowo.
Ta kasza śniadaniowa jest jednym z zalecanych trzech mlecznych posiłków, pozostałe dwa to kaszka 'zdrowy brzuszek' z lipą którą dodaję do bebilonu na noc i cyc nad ranem (tak wiem że dziecko w tym wieku nie powinno jeść w nocy ale póki co jeszcze cycujemy).
Dodam że z jedzeniem większych kawałków różnie bywa, czasem rzuca się jak wygłodniała a czasem pluje na odległość choć ogólnie ładnie je, nie ma problemu z "nowościami". Kojarzę że są maluchy które wogóle nie jedzą kaszek tylko co zamiast tego w takim razie???

edit: dodam że samo mleko na sniadanie nie przejdzie - Maja dostaje szału na widok butelki zesmoczkiem, już od bardzo dawna nei pije samgo mleka, tlko łyzeczką zagęśszczone wieęc zamiennik sniadaniowy musi być o konsystencji stałej

Ostatnia edycja:
Mrsmoon, super, wielkie dzięki! :-)
Tak, jak pisze Madzioolka - to w pestkach są alergeny, dlatego bym przetarła.

Madzioolka, ja gotuję kaszę mannę/manną[?] na mm i dodaję owoce albo robiony przeze mnie mus/sok. Czasem daję kleik kukurydziany albo ryżowy zamiast kaszy manny. Można spróbować z kanapeczkami plus mleko do picia, zależy, co Maja na to ;-)
edit.
W tej chwili przyszło mi do głowy, że można spróbować dodać do mleczka makaronik, ryż, płatki ryżowe... Jest mnóstwo możliwości :-)

reklama
Do góry