reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Ja podawałam do mleka kleik kukurydziany (nestle) podobno łagodniejszy dla brzuszka, ale teraz przestalismy bo mały wypijał 3 butle dziennie po ok 150 ml i nie chciał wiecej. A ulewanie to koszmar, czasem mysle, ze wypluwa wiecej niz wypił, a po godzinie ulewa juz przezroczystym płynem - nie wiem czy to kwasy czy co. Bylismy u pediatry i czekamy na wyniki krwi i moczu czy nie ma anemi, mało tez ostatnoi przybiera. czasem ulewa z taka sila, ze on jest suchy a mokre jest przescieradło 10 cm dalej.

Co do ilosci mleka

7.00 - 180 ml wody + 6 ł. mm
11.00 - 150 w. + 5 ł. mm
14.00 - 150 w. + 5 ł. mm
17.00 - 120 w. + 4 ł. mm
19.00 - 150 w. + 5 ł. mm

Co do rozszerzania to zaczniemy od kaszki o 11.00 + porcja mleka jak sie nie naje i przecieru owocowego o 17. 00 + ewentualnie mleko.

Dalej planuje tak
7.00 - mleko
11.00- kaszka + herbatka owocowa
14.00-obiadek + soczek
17.00 - przecier owocowy + herbatka
19.00 - mleko z kleikiem lub kaszka

Tak było u Meli i sie sprawdziło.

reklama
Zaczerpnięte z książki "Mama i dziecko" aut. Moniki Karolczuk-Kędziersta, Katarzyny Maj i Darii Miklaszewska
Czwarty miesiąc życia dziecka (siódmy, przy karmieniu piersią)
W czwartym miesiącu po raz pierwszy można uzupełnić dietę o dodatkowe pokarmy:
*6 posiłków po 150 ml mleka początkowego
*jako uzupełnienie diety można dodatkowo podać raz dziennie 30-60 ml soku z jabłek lub ok 50g tartego jabłka (uprzednio skonsultować z lekarzem czy nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia jabłka do diety)

Piąty miesiąc życia dziecka (ósmy przy karmieniu piersią)
W piątym miesiącu należy stopniowo przechodzić z mleka początkowego na następne oraz wprowadzać większą ilość dodatkowych posiłków.
*4-5 posiłków po 180ml mleka następnego
*jeden posiłek dziennie o objętości 180ml składający się z zupy jarzynowej ugotowanej na wywarze z jarzyn i zagęszczonej kaszką bezglutenową
*raz dziennie 60 ml soku z owoców lub warzyw lub zmiennie 100g tartego jabłka z dodatkiem kaszki bezglutenowej

to jest schemat karmienia sztucznym mlekiem, ja tak wprowadzałam Emilce i tak samo będę podawać Asi:-)

Ostatnia edycja:
ja dawlaam najierw 3 miarki teraz daje 4 lub 5 ale dopiero od niedawna...i daje tylko na noc..zeby sie nie roztyl przypadkiem za bardzo ;)

Ja zaczne od 1 miarki na porcje mleka zobaczymy jaka bedzie po tym kupa, mam nadzieje ze Ok, bo dziennie wypija mi 150 ml herbatki, to duzo czy mało?
wiecej nie chce

Z ktorego roku jest ta ksiazka - rok wydania??

Na opakowaniu pisza, ze w czwartym miesiacu 6 porcji po 150 ml wody + 5 ł mm ale zycie weryfikuje takie tabelki i moj wypija mniej a niejedno dziecie pewnie wiecej :-)
My bedziemy zmnieniac mleko dopiero po skonczonym 6 miesiacu ( i to stopniowo) tak jak zaleca producent.

Ostatnia edycja:
dziewczyny.. mój Oli nie chce pic mleka modyfikowanego... pluje nim. I od tygodnia podaje mu deserki i zupki ( mleko je 120ml x6)... zapycha az mu sie uszy trzesa:) zaczełam od marchewki.. pozniej jabłuszko.. zupka jarzynowa..dla mnie nie ma zadnych schematów zywienia niemowlat.. kazdy bobasek jest inny..kady ma inny apetyt.. Oliego brzuszek nie boli.. kupki standardowe wiec nie widze przeciwskazań by nie podawac tych pysznosci...
z pierwszym synem.. zrobiłam tak samo.. i wiecie jaki mi chłop wyrósł? ma 4 lata i wazy 22 kg:) i do niejadków nie nalezy:)
dawajcie swomi pociecha jesc.. niech nabieraja siły i szybko rosna:)

No wlasnie kazda matka jest inna i inne ma metody zywieniiowe ;-)
Starszak jak Twoj ma prawie 4 latka i od 3 mies zycia jest na modyfikowanym ale inne potrawy niz mleko podawalam jak na sloiczkach napisane bylo. A karmilismy go pol na pol, pol sama gotowalam a w polowie sloiczki szlyy, zalezne to bylo od mojej pracy.Tez moj mlody wazy juz 22 kg i do niejadkow nie nalezy ;-)
Misiuka uwazam ze narazie procz mleka nic nie potrzebuje... jest tylko na cycku, jak skonczy 4 mies to zaczniemy jabluszko ;-)
Od takie mam plany i stopniowo pozniej bedziemy dodawac inne produkty :tak: Ale glownie cycek wchodzi u nas w gre :tak: Bynajmniej narazie ;-)

reklama
u nas po marchewce jablu rozy winogronach tez nie ma problemow wiadomo poki co to lizal bardziej te rzeczy ale wczoraj duzo nawet zjadl jablka z marchewka :) dzis tez mu dam w restauracji :-)

Do góry