reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

chyba widac skutki mojego kryzysu pokarmowego:eek:mala przybrala w ostatnim tygodniu tylko 20g:-(
lekarka powiedziala, zebym rozwazyla wprowadzenie jednej butli dziennie
ale na razie chyba sie wstrzymam

reklama
Wczoraj wyczytałam, że Tracy Hogg zaleca wprowadzanie pokarmów stałych dopiero po 6 m-cu życia, ale robi od tego dwa wyjątki:
1. gdy dziecko w 4 m-cu życia waży już ponad 8,5kg
2. gdy dziecko ma refluks żołądkowo-przełykowy, czyli inaczej mówiąc ulewa.

W takich przypadkach zaleca szybsze podawanie stałych pokarmów.
Chyba się do tego zastosujemy....mój mąż mnie namawia, żeby spróbować:cool2:

Ale oczywiście nie tak od razu ;-)
Najpierw i tak soczki na sprawdzenie reakcji, a potem dopiero deserek owocowy, a potem zupka :tak:

A co najważniejsze, córa ma już 3,5 miesiąca, czyli osiągnęła wiek, który był dla mnie tym minimum do podawania nowych pokarmów.
Ale się cieszę :-D

tak, tak, pisalam juz wczesniej, ze takie sa aktualnie angielskie zalecenia:tak:
mowia jeszcze, ze mozna wprowadzac wczesniej - tzn. jak dzecko skonczy 4 miesiace - wtedy, kiedy widac, ze po prostu mleczko mu nie wystarcza:-)

Córcia ma za sobą pierwszy soczek :-)
Ale miała minkę :-D Jednak mimo tej minki chyba jej smakowało bo otwierała buźkę do każdej kolejnej łyżeczki :tak:

tigger widze, że wszystkie po kolei dopada ten cholerny kryzys w okolicach 3 miesiąca :eek:

Ja szukałam przed chwilą w necie co ile dziecko powinno tę butlę jeść (bo już sama nie wiem dlaczego moja mała nie chce jeść i może faktycznie ona jeszcze nie jest aż tak głodna). No i wyczytałam, że nie musi jeść co 2 czy co 3h, ani też tej zalecanej normy na opakowaniu, bo to tylko zalecenia i każde dziecko jest indywidualne i należy podawać butlę wtedy, kiedy jest po prostu głodne.
Inna sprawa, że ciężko mi wyczuć kiedy ona jest głodna - na piersi jakoś nie miałam z tym problemu.
W każdym bądź razie próbuję teraz nie podawać butli na godziny tak dokładnie, tylko wtedy kiedy uda mi się zaobserwować pierwsze objawy głodu.
Potem sprawdzimy jak to się ma do przybierania na wadze :eek:

Córcia ma za sobą pierwszy soczek :-)
Ale miała minkę :-D Jednak mimo tej minki chyba jej smakowało bo otwierała buźkę do każdej kolejnej łyżeczki :tak:

no to najwidoczniej jej smakowalo:-)fajnie musiala wygladac:-)
gdzies przeczytalam, ze jak mama w ciazy i w czasie karmienia piersia je urozmaicone potrawy, to potem dziecko chetniej je inne rzeczy, bo jest przyzwyczajone do wielu roznych smakow:tak:

Ale jesteście szybkie ja Szymonowi dopiero po 6 miesiącach zaczęłam podawać soki i inne rzeczy i raczej z Julitką postąpię podobnie chyba że będę miała mało pokarmu to wtedy wcześniej

Ale jesteście szybkie ja Szymonowi dopiero po 6 miesiącach zaczęłam podawać soki i inne rzeczy i raczej z Julitką postąpię podobnie chyba że będę miała mało pokarmu to wtedy wcześniej
wiele z nas karmi butlą lub mieszanie - pierś+butla, a wtedy podaje się nowe pokarmy szybciej ;-)

reklama
u nas dzisiaj był indyk z jażynkami:-) Natalcia zjadła prawie wszystko:szok: teraz tylko czekać na kupkę:eek:
roksi ale na mięsko to jednak jest zdecydowanie za wcześnie:szok: ...dopiero w 6 miesiącu można podawać :tak: Teraz przez najbliższe 2 miesiące dzieci mogą mieć podawane tylko wybrane owoce i jarzyny, a mięsko jest dla nich jeszcze za ciężkie :no:

Do góry