reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych marcowych pociech

No właśnie ja wiem tyle, co mi napisałaś.. No może o tym Enfamilu nie słyszałam.. I Bebilon jest ponoć niskolaktozowy..

Ale wiem, że są różne rodzaje Bebiko, czy NAN.. I nie wiem, na które się zdecydować..

A ten Enfamil ile kosztuje?? Tylko w apece go można kupić?? Napisz mi coś o nim, pliss...

W szpitalu Piotruś dostawał zwykłe Bebiko 1 i bolał go czasem brzuszek...

Co do sterylizacji, to ja też wrzątkiem przelewam, nie sterylizuję za każdym razem, bez przesady :szok: Musiałabym wszystko naokoło wysterylizować, łącznie z moimi bluzkami i skórą, bo jak noszę małego, to często się przysysa do mnie i ślini straszliwie :-D No i łapki pcha do buzi..

reklama
malaga tutaj informacje o Bebiko i Bebilonie - ja orientuję się tylko, że "specjalne" mleczka to HA - hypoalergiczne i AR-antyrefluksowe, jak nie ma problemów to podaje się zwyczajne.

NUTRICIA - Od

Dzięki Agutek :happy: Z tego co przeczytałam, to dla Piotrusia dobre by mogło być Bebiko Omneo 1, bo "Łagodzi różnego rodzaju dolegliwości tj. kolki, wzdęcia, zaparcia, ulewania, mogące wystąpić podczas przejścia z karmienia piersią" :tak: Ewentualnie Bebion niskolaktozowy..

Kurde!!!!
chciałam dzisiaj edytować wcześniejszego posta i mi go wcięło :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
A tyle się wczoraj napisałam...wszystko przez to, że forum nie obsługuje tych linków internetowych i ciągle wszystko się przez nie wykaszania!!!! Grrr...

Malaga, ja sporo czytałam na temat mieszanek i wybrałam na początek Bebiko Omneo - podobno jest dobre przy dokarmianiu i przechodzeniu z pokarmu naturalnego, bo:
- ma obnizony poziom laktozy
- jest hipoalergiczne
- ma dodatkowe probiotyki
Ja podawałam jeszcze dodatkowo jedną kapsułkę probiotyku dziennie przez 20 dni, bo mały rzadko robił kupki (teraz już jest normalnie). Natomiast teraz przechodzimy już stopniowo na zwykły Bebilon, będę go zagęszczać Nutritonem, bo mały ulewa.

Bebiko od Bebilonu różni się tylko tym, że Bebilon ma nukleotydy (nie wiem dokładnie co to jest ;-)). Ja się zdecydowałam na Bebilon, bo w dużym opakowaniu 900g wychodzi niewiele drożej od Bebiko (900g w markecie kosztuje niecałe 30 zł, a Bebiko 350g ok. 10 zł), a to opakowanie jest bardzo wygodne (ma zaczep na miarkę i takie coś do ściągania nadmiaru proszku z miarki).

Słyszałam też, że bardzo dobre jest NAN HA Sensitive (to nie jest to samo, co NAN HA), ale jest dość drogie. Enfamil zresztą też. Jak się dokarmia sporadycznie, to nie ma problemu, ale potem puszka starcza na 2-3 dni :-).

I podobno nie powinno się zmieniać mleka zbyt często! Wręcz nowe mleko należy wprowadzać stopniowo, mieszając stare z nowym. Więc metoda prób i błędów raczej nie jest najlepsza...

Jeszcze jedno - mleka z obniżoną zawartością laktozy są gorzkawe w smaku i niektóre dzieci nie chcą ich pić. Można wtedy próbować mieszać ze zwykłym mlekiem, albo pokarmem odciągniętym stopniowo zwiększając ilość mieszanki niskolaktozowej.

I myślę, że jeżeli Piotruś ma dolegliwości brzuszkowe, to podanie mleka HA jest jak najbardziej uzasadnione.

Tak, właśnie zaczynała ryczeć podczas jedzenia :sick:
Agutek, a może ona nie chciała po prostu jeść?
Ja z młodym długo walczyłam, pojadł z 4/5 min a czasem krócej i zaczynał ryczeć jak go próbowałam znowu dostawiać. Ja chciałam, zeby jadł bo się martwiłam,że nie będzie przybierał a on w wrzask jak tylko cycka zobaczył.W końcu, chyba Ewa, zasugerowała,że on może po prostu nie ma ochoty na więcej.No i zaczęłam go słuchać. Skończyły się jak ręką odjął wrzaski i płacze przy cycku. Początkowo myślałam, że będzie mniej przybierał ale jest wszystko ok. Kilka razy w ciągu dnia poje tylko po kilku minut ale nadrabia to później kiedy wisi na cycku po 20 min czasem dłużej. POza tym jak jest ciepło dzieciom wystarczy tylko kilka minut , żeby zaspokoić pragnienie mlekiem I fazy.

Tylko czy to możliwe żeby cały dzień nie chciała jeść?
No i u nas problem tkwi w tym, że zaczęła za mało przybierać :-(

reklama
Kurde!!!!
chciałam dzisiaj edytować wcześniejszego posta i mi go wcięło :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
A tyle się wczoraj napisałam...wszystko przez to, że forum nie obsługuje tych linków internetowych i ciągle wszystko się przez nie wykaszania!!!! Grrr...
Mi też się wiele razy wykaszaniał cały długaśny post, w którym cytowałam czyjąś wypowiedź zwierającą linki :wściekła/y:

Blueberry77 - czyli najlepiej kupić Bebiko Omneo i mieszać na początku z tym zwykłym Bebikiem?? W jakich proporcjach??

Nukleotydy to są takie "cegiełki", z których zbudowane są kwasy nukleinowe DNA i RNA :-)

Do góry