reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

A odkąd ograniczyłam Wice herbatki (teraz pije tylko 2 dziennie po 50 ml) to moja mała wcina po 100-120 ml mleczka. Że ja na to wcześniej nie wpadłam, że za dużo jej herbatki dawałam.:-)

Zastanawiam sie czy dawac jej dalej ten Debridat, czy nie zostać tylko przy Espumisanie ? Szoda mi jej jak ma tyle tych świństw brać :baffled:

reklama
kasia a mniej wieciej w jakich porach podajesz te herbatki bo ja jakos nei moge ich wbic do jadlospisu , czsmi tristan wypije 20 ml herabtki czasmi 10 on mi je jezorkiem wypycha ale wlasnie moe dlatego ze w zlym czasie je podaje

kasia a mniej wieciej w jakich porach podajesz te herbatki bo ja jakos nei moge ich wbic do jadlospisu , czsmi tristan wypije 20 ml herabtki czasmi 10 on mi je jezorkiem wypycha ale wlasnie moe dlatego ze w zlym czasie je podaje

Ja daje po mleku około godziny albo 1,5, tak w połowie do drugiego mleka. Daje pierwszą około 13 a drugą koło 16-17. Wika na poczatku też wypluwała, ale jak sie przyzwyczaiła to teraz ciągnie szybko, żeby jej ktoś może nie zabrał.:-D:-D

:-(przegrywam walkę z pokarmem:-( o 12 natalka zjadła z dwóch piersi i wypiła 100ml butelki:szok: o 16 dwie piersi i 50ml butelki:-( chyba skończy się na piersi rano i wieczorem:sad: nie wiem co robić:confused: już mnie cofa na widok tych herbatek na pobudzenie laktacji:sick:

:-(przegrywam walkę z pokarmem:-( o 12 natalka zjadła z dwóch piersi i wypiła 100ml butelki:szok: o 16 dwie piersi i 50ml butelki:-( chyba skończy się na piersi rano i wieczorem:sad: nie wiem co robić:confused: już mnie cofa na widok tych herbatek na pobudzenie laktacji:sick:

Roksi23 a może Natalka nie jest aż taka głodna ale skoro jej "proponujesz" flachę to po prostu pije...? A nie ulewa się jej po flaszce?

O ile pamiętam to chyba wcześniej nie miałaś problemów pokarmem (ale mogło mi się pomieszać z kimś innym bo mam zaawansowaną demencję ;)). A te herbatki na laktację też nie powinny byc za długo stosowane bo organizm się do nich przyzwyczaja i przestają działać tak jak powinny.

Ja się praktycznie od samego początku męczę z karmieniem - jak nie pgryzione brodawki i kapturki, to nieustający ból po karmieniu ( już sama nie wiem czy to ta grzybica bo co lekarz to inna opinia ...:wściekła/y:). Juz się pogodziłam z tym, ze karmienie boli i choć też mam dokarmiać to staram się to robić jak najrzadziej i bywają dni, że Mateusz nie dostaje w ogole flachy ale za to doi mnie co chwilę, cycki mnie bolą, mam strupki na brodawkach ( a on czasem ulawa z krwią ...). Na wadze przybiera (pomimo początkowych z tym problemów) więc musi cos z tych moich cycków wyciągać. Pewnie gdyby mu dac po każdym karmieniu flache to by nie pogardzil ale nie wiem czy z głodu czy z "kultury" tudzież zachłanności...

Tak że się za bardzo nie stesuj tym, ze ciągnie flachę...

roksi nie przejmuj się za bardzo bo to laktacji szkodzi.
Przede wszystkim jak najwięcej dostawiaj małą do piersi i powinnaś sobie laktację pobudzić.

Roksi, a skąd wiesz że masz mało pokarmu? Czy Natalka słabo przybiera na wadze?

Z drugiej strony to raczej mało prawdopodobne, żeby najedzone dziecko wciągnęło 100ml. Karol zjada na głodnego maksymalnie 120 ml, a czasem 80. Może się malutka przyzwyczaiła do flachy i nie chce jej się ciągnąć piersi?

Roksi - u nas też podobnie, idą najpierw obie piersi a potem butla, czasem dochodzi do 90 ml...zaczynam od 30 ml, jak jeszcze głodny to dorabiam po 30 ml. Ale nie poddaje się i nie zaczynam od razu od butli , jak juz ewidentnie wyssie piersi albo sie rzuca bardzo, wtedy biegne po butelke. :eek:

Chciałam kupić podgrzewacz do butelek, bo jakoś nie ufam sobie, że podgrzeję butlę do właściwej temperatury w garnku. Miałam już jeden upatrzony na allegro, w konkurencyjnej cenie. Wystawionych było kilka aukcji. I co? Jak się zdecydowałam na kupno to nie ma ani jednej aukcji :dry:

A wy mamy butelkowe używacie podgrzewaczy?

reklama
Ja mam podgrzewacz Tufi, ale szczerze mówiąc on działa tak samo jak garnek z wodą, tylko wolniej. Miałoby to sens, gdyby cały czas trzymać butelkę z wodą we włączonym podgrzewaczu, ale szkoda prądu, poza tym boję się że się spali. Używam do podgrzewania mikrofali, tak jest najszybciej.

Do góry