reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

Zosia uwielbia truskawki i poziomki:-)więcej! sama biegnie do ogródka, nurkuje w krzakach i wcina na dwie ręce, zrywa jakie popadną:-D:-D:-Di potrafi sama oderwać szypułkę:tak::tak:

reklama
Mam kilka pytań, pewnie już o tym pisałyście, jak tak, to poszukam ;-)

Czy Wasze dzieci piją jeszcze mleczko/kaszkę z butelki? Jak często? Kiedy można odstawić mleko modyfikowane?

Dajecie już zwykłe mleko? (Piotruś wcina z płatkami, na razie w niewielkiej ilości)

Czy herbatkę/soczek dajecie w butelce, czy w kubku/niekapku/bidonie?

Czy Wasze dzieci jedzą sztućcami (albo chociaż próbują)? (Piotruś niestety jeszcze nie, nie uczyłam go :zawstydzona/y:)

Czy Wasze dzieci piją jeszcze mleczko/kaszkę z butelki? Jak często? Kiedy można odstawić mleko modyfikowane?

Pije mleczko rano i na wieczór (jako uzupełnienie posiłku), czasem u babci koło 10.00 przed drzemką. Niby mówią, że do 3 roku życia podawać modyfikowane, ale oczywiście mamy różnie robią :-)

Dajecie już zwykłe mleko? (Piotruś wcina z płatkami, na razie w niewielkiej ilości)

Nie daję jeszcze. Kiedyś jak robiłam jej płatki to też na modyfikowanym. Krowie dostaje tyle co jest w serkach czy jogurtach.

Wszystko co jest do picia podaję w bidonie - woda, herbatka, mleczko. Soczków raczej nie daję.

Czy Wasze dzieci jedzą sztućcami (albo chociaż próbują)? (Piotruś niestety jeszcze nie, nie uczyłam go :zawstydzona/y:)

Do każdego posiłku dostaje łyżeczkę lub widelec, no chyba że to kanapka, łyżeczką sobie radzi. Ale po pewnym czasie woli ją odłożyć i jeść rączkami :-D

u nas mleczko jest z rana w niekapku jak jest bardzo wcześnie i jeszcze mała sobie pośpi godzinkę lub rano jak wstanie z bidomu

napoje idą z bidonu:tak: herbatki, kubusie, kompot:tak:

jedzenie łyżeczką wygląda kosmicznie:szok: wszystko brudne, rączkami najlepiej:tak:

u mnie mleczko i kaszka z butelki jeszcze, podobnie jak herbata i soczek,
kaszka gęstsza łyżeczką
bidon dopiero się oswaja
rano, przed popołudniową drzemką i wieczorem, czasem w nocy
krowiego nie i planuję dawać modyfikowane do 3 roku zycia
z krowiego tylko przetworzone czyli jogurty, monte
łyżeczką zaczyna i próbuje, zdarza mu się coś nabrać i potem trafić do buzi,
ale łapki rządzą
planuję kupić mały widelczyk bo mi ostatnio mój zabierał

Karol mleka w ogóle nie pije. Picie jest w dzień z bidonu, a w nocy z niekapka. Mleko zwykłe czasem dostaje np w owsiance, ale bardzo rzadko. Je kaszkę na modyfikowanym i różne serki, jogurty, dzisiaj dostał budyń Paula (odgapiłam od Roksi ;-)). Nie je sam sztućcami, bo mi się nie chce tego syfu potem sprzątać, jego przebierać i myć :-D. A je w miarę chętnie, więc jest ok. Do ręki daję chleb, albo tego typu rzeczy (też jest syf, ale mniejszy ;-)).

moja pije mleczko z butelki modyfikowane :tak: wieczorem i w nocy :sorry:

normalne mleczko narazie nie podaje :no: platki tez robilam na modyfikowanym :tak:

sztuccami sama probuje :tak:lyzeczka zje sama ladnie serek itp. jak jest glodna bo jak nie to wszystko "rozwala" :sorry:

ja daje modyfikowane na kolacje, bo w dzien nie chce pic:no:probowalam jej dawac krowie, ale na razie chce pic tylko w formie kakao;-)
wszystkie napoje pije z bidonu ze slomka, butelki nie uzywamy od ok. trzech miesiecy:-)

widelcem Olivka srednio sie posluguje - zwykle musze jej cos na ten widelec nadziac i wtedy sama wklada sobie do buzi;-)z lyzka podobnie - musze jej nabrac jedzenie na lyzke, wtedy ona mi ja wyrywa i chce juz sama...

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi :tak:

Musimy w takim razie bidon kupić :tak: Jaki polecacie??

Dziś Piotruś próbował jeść łyżeczką, taką plastikową, wyprofilowaną - załapał o co chodzi i sam próbował nabierać i ładował do buzi :-D Może jakoś to pójdzie :sorry:

reklama
Do góry