reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

reklama
Znalazłam tekst o pandze:

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

no to pięknie, ja słyszałam do tej pory, że ma sporo rtęci ale nie wiem czy to prawda. Ech, w ogóle to jedzenie coraz gorsze i mniej zdrowe jest. :wściekła/y:

Ja daje Piotrusiowi z mojego talerza to, co może jeść np. ziemniaczka, kalafiorka;-), ale on ma taka minę:baffled:, jakbym mu podawała truciznę:szok:, buzię otwiera, ale je z takim własnie obrzydzeniem:dry:.
Dopiero wczoraj dałam mu tez miśkopta Nestle, aż sie trząsł, jak jadł:-):szok::-D, bałam się, ale się nie zakrztusił i zjadł całego:tak:,
zastanawiam sie ile mogę ich podać we ciagu dnia:-p

A mojej jakoś średnio te Miśkopty smakują, sukcesem jest jak zje połowę, a potem go wyrzuca i nie jest już zainteresowan :baffled:
Najlepsze są zwykle chrupki kukurydziane :-D

witam marcowe mamy u nas z jedzonkiem nie mamy problemu synus by jadl caly czas jak tylko dojrzy ze ruszam buzia toprzychodzi do mnie i cmoka
jadłospis wyglada tak
rano 2 lub 3 razy mleczko po 180ml zalezy o ktorej wstanie
okolo 12 przekaska przewaznie danonek i biszkopt
0kolo15 obiadek
17 deserek owocowy
19-20 kaszka na noc
mam do was pytanie ile razy podajecie dzieciom kaszke bo ja raz hubcio robil twarde kupki i pediatra pytala sie ile je kaszki i nie mowila zeby zwiekszyc

reklama
Do góry