reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MENU naszych marcowych pociech

tydzień temu dzwoniłam chyba do MAMO TO JA bo miał dyżur lekarz który jest ekspertem od żywienia dzieci, i pytałam o karmienie butelką własnie w nocy.
I on mi powiedział że w wieku ok. 6 mcy generalnie nie powinno dziecko jesc ale są takie dzieci (większość) które domagaja sie jedzenia nawet do roku, zwłaszcza jeśli były wcześniej karmione piersią
Ważne żeby nie przekraczać ilości na dobę, bo ja dawałam więcej i Ignac ma juz 9 kg (górny centyl)
My dajemy teraz 4x 180ml na dobę posiłki mleczne, 1x zupka i owoce
Wieczorem 180ml mleko z kaszką, w nocy (ok 3-4) 60ml mleka, rano 120ml kaszki, potem owocek, ok 11 mleko- drzemka- zupka - ok 16 kaszka (łyzeczką) i lekarz powiedział że jest ok. Tylko że na początku Ignasiowi było mało te 60 ml w nocy, więc dolewałam 30ml wody więcej. teraz juz nawet robię 30 ml mleka+troche wiecej wody, za to rano 150ml kaszki---wazne zeby razem było 180ml

reklama
czyli jak moja córcia domaga sie jedzenia o 5 rano to nie powinnam jej dawać mleka tylko jakieś picie:confused: w sumie to małej daje 3 butelki na dobe po 210ml w tym jedna na noc zgęszczona kaszką, reszta dnia to objadek, deserek i jakieś chrupki

ja nie wykluczam ze gdyby Xawek jadł wieczorem do spania mleko z kaszą i to 180 to pewnie by spał cala noc, ale on niestety nie chce kaszy wogóle. pod zadna postacią, a mleka nie wypije wiecej jak 150 teraz np rano dzis wypił 120 i to ledwo.
Rano pije mleko120-150, picie do spania 100ml, ok 12 po spaniu zupka 190g, ok 14-16 znowu picie do spania 100ml, po poludniu owoce-deserek 130ml, i wieczorem mleko do spania ok 180
w między czasie jakies chrupy, biszkopty, chlebek ale w mikroskopijnych ilosciach i wazy ponad 9 kg

Mój Karolek też zjada mniejsze porcje, na ogół ok. 130 - 150 ml, wieczorem trochę więcej i do tej pory jadł mleczko 4 razy dziennie, a teraz go oduczam jedzenia w nocy. Niestety, jak pisałam na wątku głównym tej nocy poległam i dałam mu jedzenie o 4-tej, bo nie mógł zasnąć. A wody nie chciał wcale, może się już wycwanił ;-). Zastanawiam się nad herbatką. Dziewczyny, dajecie w nocy herbatkę (podobno nie powinno się dawać napojów z cukrem, ale może to przesada?)? Jakie smaki lubią Wasze maluchy? Bo mój tych ziołowych nie lubił, a innych nie próbowałam.

Moja Maja pije w nocy mleczko 2-3 razy (karmię piersią), zazwyczaj budzi się o stałych porach, tj. ok. 24, ok. 3 i ok. 6. Tylko jeden jedyny raz przespała mi noc bez pobudki na jedzenie (od 22.30 do 7 rano), a dziś np. jadła o 23.30 i obudziła się dopiero koło 6 rano. Ja myślę że to jest bardziej przyzwyczajenie niż głód, bo od dłuższego czasu w nocy je niewiele i zwykle szybko zasypia, a potem rano nie chce jeść bo jest najedzona po nocnych karmieniach, ale na razie nie próbuję jej odzwyczajać, bo waży mało (nie ma jeszcze 7 kg), więc nocne karmienia to jakiś sposób na to, żeby więcej przybrała. Chociaż teraz trochę podgoniła na kaszkach i zupkach, zobaczymy za tydzień na szczepieniu ile waży i czy wszystko jest ok. A może te dzisiejsze dłuższe odstępy między karmieniami w nocy się utrzymają już na stałe?? Zobaczymy... ;-)

Elaklb mozemy podac sobie ręce, mam podobny problem, jak ty.
Piotruś też jada w nocy 3-4 razy, zaczyna od 12-tej i potem budzi się co 2-3 godz., a rano rzeczywiście nie chce jesć, dopiero obiedek w południe zjada z apetytem.
Nocne jedzenie tłumaczyłam sobie tak samo, jak ty, że musi przybrac na wadze (mój Piotruś waży całe 7100), próbowałam podkarmimc go kaszką wieczorem, ale za nic nie chce jeść, a jak wczoraj zjadł troszkę, to nie chciał piersi i tak się obudził o 12-tej (muszę sprawdzić jego łóżeczko, czy nie ma tam budzika:confused2:).

U nas jedzenie wygląda tak:
7.00 - mleko ok. 150ml
10.00 - deserek 130g
12.00 - kaszka na gęsto ok. 150ml
15.30 - zupka 190g (nie zawsze zje całą)
17.30 - mleko ok.150ml
20.30 - mleko z kleikiem ok. 170-180ml
i czasami w nocy jeszcze mleko ok. 120-150ml

Czyli pije mleko 4-5 razy jeszcze.
Biszkoptów czy chrupek jeszcze nie daję :no:

Mój Karolek też zjada mniejsze porcje, na ogół ok. 130 - 150 ml, wieczorem trochę więcej i do tej pory jadł mleczko 4 razy dziennie, a teraz go oduczam jedzenia w nocy. Niestety, jak pisałam na wątku głównym tej nocy poległam i dałam mu jedzenie o 4-tej, bo nie mógł zasnąć. A wody nie chciał wcale, może się już wycwanił ;-). Zastanawiam się nad herbatką. Dziewczyny, dajecie w nocy herbatkę (podobno nie powinno się dawać napojów z cukrem, ale może to przesada?)? Jakie smaki lubią Wasze maluchy? Bo mój tych ziołowych nie lubił, a innych nie próbowałam.

W nocy do popicia daję tylko wodę.
W dzień różne herbatki - z jabłka i melisy, koperkową, rumiankową i brzoskwiniową. Ale moja nie przepada za piciem herbatek :no:

reklama
czyli powinnam córcie przetrzymać i podać jej o 5 wode:confused: jak zjada butle o 5 to śpi jeszcze tak do 8:tak: po wodzie to już raczej dłużej nie pośpi:no:

Do góry