reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MENU naszych marcowych pociech

Agutek powiedz mi , jak przesłaś na butelkę, lekarz ci kazał, czy sama wybrałaś mleczko, jak to wygląda pokolei, ba ja cały czas się gryzę , że głodzę:zawstydzona/y: maluszka i trzymam się tylko tej piersi, a mój pediatra każe obserwowć na razie:szok:, a ja nie wiem, czy nie jest głodny:zawstydzona/y:.

U mnie było tak, że karmiłam tylko piersią i nagle mała zaczęła mało przybierać. Lekarz kazał przyjść po 2 tygodniach na kontrolę. Znowu mało przybrała. Zalecił więc dokarmianie butlą mieszanką hypoalergiczną.

Ponieważ wiedziałam, że i tak będę musiała w końcu przejść na butlę postanowiłam, że nie będę podawała butli po piersi, tylko po kolei będę zamieniać karmienie na butlę. Jakiś czas miałam w planach podawać tylko jedną na dobę, potem wyeliminować kolejne karmienie piersią i tak dalej, aż w końcu w dzień będzie tylko butla (to ze zwględu na powrót do pracy).

Mieszanka hypoalergiczna jednak u nas się nie sprawdziła - bolesne bączki, okropnie śmierdzące kupki. Więc po 2 dniach sama zmieniłam mleko na Bebilon. I się przyjął.

Pediatra wie, że takie używamy i nawet o nim wspominał tylko o wersji HA.

Niestety piersi produkują już coraz mniej mleczka, a nawet po wprowadzeniu karmienia piersią wieczorem i nocą, po całym dniu są miękkie i córka się nie najada, więc do tego dochodzi butla.

Mleko zatem możesz sama wybrać i decyzję o dokarmianiu też możesz sama podjąć. Ale jeśli bardzo zależy ci na karmieniu piersią to nie zalecałabym, bo bardzo szybko traci się pokarm.

reklama
Dziewczyny od kiedy wprowadzałyście kaszki do mleka i zupki jarzynowe? Ja chyba z tym to poczekam jeszcze ze 2 tygodnie. Na razie młoda wcina jabłka, sliwki jej troche mniej smakuja, ale najbardziej lubi soczek jabłko z białym winogronem.
Ja wszelkie nowości zaczęłam wprowadzać, kiedy Piotruś skończył 4 miesiące :tak: Dokładniej dwa dni wcześniej ;-):-) Daję mu jabłuszko, jabłuszko z marchewką, jabłuszko z bananem, marchewkę z ziemniakami i soczki - jabłkowy i marchewkowy :tak: No i kaszkę z bananami i drugą z jabłkami :tak: Chcę mu wkrótce podać dynię z ziemniakami, szpinak z ziemniakami i dopiero potem zupkę marchewkową z jarzynami :tak:

Mleko zatem możesz sama wybrać i decyzję o dokarmianiu też możesz sama podjąć. Ale jeśli bardzo zależy ci na karmieniu piersią to nie zalecałabym, bo bardzo szybko traci się pokarm.

Bardzo mi zależy na karmieniu piersią, ale mimo wszystkich zabiegów, jak ściąganie mleczka po karmieniu, picie herbatek, ziółek, ciepłych okładów:-( wydaje mi się,że piersi są bardzo miękkie, a Piotruś chce ssać tylko jak jest dużo mleczka i mam nabrzmiałe piersi i wkłada sobie całe rączki do buzi i ślini się, aż ma pyszczek cały w czerwonych krostkach:-:)sick:

Poza tym jestem w takiej sytuacji, że nie idę od razu do pracy, zostaje na wychowawczym, także nie musiałabym sie bawić w przechowywanie mleczka, ściąganie laktatorem za biurkiem w pracy itp.

Natalcia zjadła dzisiaj cały słoiczek marchewki z ziemniaczkami:szok:
zawsze miała na dwa dni a dzisiaj cały obróciła:szok:

Bardzo mi zależy na karmieniu piersią, ale mimo wszystkich zabiegów, jak ściąganie mleczka po karmieniu, picie herbatek, ziółek, ciepłych okładów:-( wydaje mi się,że piersi są bardzo miękkie, a Piotruś chce ssać tylko jak jest dużo mleczka i mam nabrzmiałe piersi i wkłada sobie całe rączki do buzi i ślini się, aż ma pyszczek cały w czerwonych krostkach:-:)sick:
To że piersi sżą miękkie nie znaczy że nie ma mleka, tylko że jest go tyle, ile ma być. A to że dziecko się ślini i wkłada rączki do buzi jest normalne (moje tak robi cały czas). Więc może nie poddawaj się jeszcze, bo jak wprowadzisz butlę, to szybko przestaniesz karmić piersią...

blueberry ma rację ;-)
Moja też ssie piątki non stop. Czasami lecę z butlą, bo myślę, że jest już głodna, a tu figa :-p
Właśnie zjadła po godzinnej walce butlę - wcześniej jadła 5h temu :surprised: Czy 50ml soczku marchewkowego mogło sprawić, że jej się tyle czasu jeść nie chciało?

malaga kupiłam takie coś:
210314545

Wkłada się to do butelki Aventu zamiast smoczka. Jest biały ustnik dla dzieci powyżej 3 miesiąca, a potem zielony powyżej 6 miesiąca.

Agutek zadam głupie pytanie : ten ustnik ma być wkładany tym dzióbkiem do góry czy na dół...? Przed chwilą dostalam z allegro butelkę treningową i chcieliśmy dać moje odciągnięte mleko przez ustnik ale M byl strasznie nerwowy i nie było czasu na przeczytanie ulotki, zresztą tam nie jest napisane ani nie widzę na obrazku jak ma być w ustach. Jak przechylilam butelkę dzióbkiem na dół to leciało mi przez taki otworek na tej wkładce.... Już sama nie wiem. Help :no:

A jeślłi chodzi o wprowadzanie nowości to w niedziele i poniedziałek Mateusz dostał marchewkę Gerbera i wsunął bez problemu (nie licząc tego, że marchewkę miał też na ubraniu) a wczoraj i przedwczoraj jadł dynię z ziemniakami i też mu smakowała (choć mój mąż stwierdził, że smierdzi jak kupa:sick:). Sądząc po zapale do jedzenia to taki słoiczek Hippa to będzie chyba za mało na raz....:baffled: o tycim Gerberze nie wspominając....

Aha po tych "smakołykach" kupka miala kolor dokładnie taki jak dynia z ziemniakami :-D (wybaczcie tę uwage :-p).

reklama
Agutek zadam głupie pytanie : ten ustnik ma być wkładany tym dzióbkiem do góry czy na dół...? Przed chwilą dostalam z allegro butelkę treningową i chcieliśmy dać moje odciągnięte mleko przez ustnik ale M byl strasznie nerwowy i nie było czasu na przeczytanie ulotki, zresztą tam nie jest napisane ani nie widzę na obrazku jak ma być w ustach. Jak przechylilam butelkę dzióbkiem na dół to leciało mi przez taki otworek na tej wkładce.... Już sama nie wiem. Help :no:

Dzióbkiem do góry, przez niego ssie dziecko picie.

Do góry