Polecam naturalne olejki pozbawione substancji eterycznych, czyli bezzapachowe. Olejki eteryczne mogą podrażnić delikatną skórę krocza i spowodować pieczenie. Ważne aby zachować przy tym higienę, jeśli pojawią się jakiekolwiek problemy związane z zapaleniem pochwy należy zaprzestać masażu. Masaż rzeczywiście nie należy do przyjemnych i szczególnie nacisk na wewnętrzne ścianki krocza może powodować dyskomfort. Max. wykonuj masaż przez 10 min co 2 dzień od 34 tyg. ciąży.
Stosuję olejek naturalny zalecany wszędzie przy poradach na temat masażu krocza - olejek ze słodkich migdałów lub inaczej migdałowy - nie jest to olejek eteryczny.
Zgodnie z filmikami i opisami instruktażowymi robię masaż po kąpieli, a przed samym masażem dokładnie myję dłonie. Nie mam infekcji , tylko się zastanawiam czy olejek może się do takiej przyczynić.
Pisze Pani, że ż sam w sobie nie jest przyjemny, ale ja pisałam, że dla mnie jest bolesny i dpatego niepokoję się, czy dobrze go wykonuję. W instruktarzu jest powiedziane, że należy przerwać masaż jeśli sprawia ból. Masuję max 2min i nie mogę dłużej, bo mnie to boli. Jest to ból podobny do mięśniowego, a nie rozciąganej skóry. Czy jakaś Pani też tak ma?
Nie bardzo rozumiem zdanie o tym aby masaż nie przekraczał 10min. Wszędzie podają, 2-5min. A ja napisałam, że już po chwili masażu odczuwam pieczenie, więc nie powinnam raczej kontynułować go aż do 10min.
Wpis niewiele mi pomóg, a podpis na końcu sugeruje, że wpis jak dla mnie bez nowych informacji został umieszczony w celach marketingowych.
I nadal mam wątpliwości, czy dobrze robię ten masaż.
Może jakaś pani, która sama sobie robiła taki masaż zechciałaby podzielić się swoimi doświadczeniami.