reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2013

makunia no wlasnie on jest na otwarcie szyjki. moja znajoma miala szyjke jak ze stali i dopiero to ja ruszylo...zgadzam sie ze 1 cm powinien byc, no ale czasem nie ma... cos poradzic... nie wiem jak w polsce, tu robia

marynka widocznie potrzebny, polozna uwaza ze przenosze te ciaze, tak i jak poprzednia. choc moze mala sama sie ruszy? naprawde nie mam ochoty czekac jeszcze 13 dni

agula bardzo pocieszajace... moze wiec przenosze np tydzien, zamiast 9 dni :laugh2:

edit. makunia, noelka mam wlasnie swieze wiadomosci odnosnie masazu. znajoma napisala ze nie miala w ogole rozwarcia ale szyjka byla juz miekka i polozna zrobila jej ten masaz. dostala po nim skurczy. ponoc u 50% kobiet porod zaczyna sie po 12 h. ona juz urodzila ;-) a i masaz jej nie bolal

Ostatnia edycja:
reklama
Ja aktualnie staram sie nie myslec o porodzie i nie stresowac sie, szukam sobie innych zajec, duzo czytam i tak...

Co do antykoncepcji hormonalnej pigulkami 3 i 4 generacji, to ostatnio czytalam artykul w "Angorze", ze Bayern placi ogromne odszkodowania pacjentkom poki co z USA, ktore stosowaly "Yaz", "Yazmin", "Yasminelle", Dianette/Diane 35" (4 ofiary smiertelne) zawierajace drospirenon, powodujacy skrzepy w plucach a nawet wylewy. Aktualnie sprawa zajmuje sie Europejska Agencja ds. Lekow. Kto wie czy nie zostana wycofane... Swego czasu lekarka w PL przepisala mi Yaz bez jakichkolwiek badan, tak na oko :crazy: szybko zrezygnowalam z niej i pigulek... jak juz skonczymy produkcje potomkow to moze namowie mojego na wazektomie :happy: jakos do pigulek nie jestem przekonana :no:

makunia - to jakaś masakra :/ myślałam ze wszystko tak gładko pójdzie...na ktg zero skurczy, nic! Ale nie zazdroszczę, masz jeszcze gorsza sytuacje niż ja.

Makunia co to znaczy 2/0 że masz długą na 2 cm i 0 rozwarcia? Kiedy będziesz miała wywołany jak coś?

mikowata twarda czyli w ogóle nie skrócona, tak?

agula:) pogoda robi się super przynajmniej u nas, zazdroszczę pierwszego spacerku

Trzymam kciuki za te co chcą już rodzić, żeby się rozkręciło samo!!! Czyli za siebie też :p ale najbardziej chcę jutro :)

Mam 3 pytanka, które mnie trapią,a mianowicie:

1. Czy jak zaczną się skurcze, to wolno iść pod prysznic i polewać sobie brzuch? Nic się nie stanie? Nie odklei się łożysko czy coś?

2. Czy po kąpieli trzeba dziecku zakładać czapeczkę ( w domu oczywiście )

3. I czy po każdej kupce powinno się podmyć dupkę pod wodą, czy wystarczy chusteczkowanie ???

Dziewczynki w Krk 9 st i słoneczko dzisiaj:) trochę połaziłam:) zaraz biorę się za obiad i trochę mi lepiej - nic nie wskazuje że się zacznie ale postanowiłam się nie przejmować - będzie co ma być!!! M. mnie trochę denerwuje bo dzwoni i schizuje, że nie zdąży dojechać, jak się czuje czy mała się rusza... opiernicz dostałam, że sama wylazłam z domu i jeszcze autem jeżdżę i wszystko na nie.... ale ja mam humor dobry i to najważniejsze!!

coś jakiś zastuj w tym tygodniu mamy... basiatoja jedynie... a basieniak?? coś się nie odzywa!!! pewnie możemy jej zazdrościć!!!

Patula, tak - 2 cm długości i 0 rozwarcia.:crazy: W piątek idę na kolejną kontrolę i wtedy powiedzą mi, co dalej ze mną robią. Podejrzewam, że wywoływać będą w poniedziałek.
Mikowata, chyba to jest najgorsze, że nie dzieje się nic. Gdyby chociaż jakieś skurcze się pisały, to szyjka mialaby możliwość się skrócić, może jakieś rozwarcie... A tu nic. Ja nawet te bóle podbrzusza przestałam odczuwać, a w ubiegłym tygodniu czułam je dość wyraźnie.
I tak jak nie czułam do tej pory strachu przed porodem, to teraz naprawdę się boję tego bólu związanego z wywołaniem.
Herbata, ta wiadomość jest pocieszająca :tak:. Na pewno dużo zależy od osoby wykonującej ten masaż...

trytytka to pozazdroscic humoru. korzystaj poki mozesz, ja bym najchetniej lezala...

makunia to bardzo pocieszajace. dobrze ze jej zrobili pomimo braku rozwarcia

patula

1. mozesz spokojnie isc pod prysznic lub do wanny z ciepla woda. grunt zeby nie byla goraca. jesli to prawdziwe skurcze przed porodem to powinny sie nasilic po wyjsciu z wanny, jesli nie to powinny zelzec
2. ja zakladalam czapeczke przez pierwszy tydzien, pozniej juz tylko dobrze suszylam wloski

3.zobaczysz jak dziecko reaguje na chusteczki, jesli pupa nie bedzie odparzona to wystarczy tylko to, jesli jednak nie beda sluzyly to przez pierwszy miesiac powinnas wstrzymac sie z chusteczkami i wycierac np wata nasaczona woda. ja tak robilam, a jaka oszczednosc :-p pod kran nie dawalam nigdy bo jak dla mnie za duzo zachodu
mikowata niestety szyjki potrafia byc bardzo uparte... sama cos o tym wiem. a probujesz cos zeby ruszylo?

hej

Zuzkon watek zostanie przeniesiony.
Kaniu napewno Gabi wszystko z Ciebie wyssie:tak:
Lilikasia u nas pepek byl pielegnowany tylko raz dziennie. Hmmm no ale w Niemczech wogole inaczej traktuje sie niemowlaki niz w Polsce wiec byc moze dlatego:cool2:
Mikowata i reszta mamusiek trzymym kciuki za wasze skurcze niech przychodza i zaczynaja akcje porodowa:rofl2:

Laura bawi sie Playmobil, Ethan spi, maz wraca z Polski a mama oglada wiadmosci
Mam chwilke wiec wpadam sprawdzic czy ktoras sie rozpakowala a tu nic:eek:

reklama
Krolowa u mnie tez nic. cisza jak makiem zasial. ale ja kwietniowka zostac nie chce. wiec i tak ostateczny termin porodu to 29.03. bez wzgledu na wszystko. albo natura albo oksytocyna. nie ma kuba wyjscia:D. mnie tez bardzo bolalo badanie teraz juz tak ze zwijalam sie z bolu i palce gryzlam:(. rozumiem Cie

taka cisza tu bo wiekszosc spi albo jeszcze nie weszla. ja sie zbieram na uczelnie. a jutro wizyta u gin.

Powiedzcie mi co sie stanie z naszym watkiem jak sie skonczy marzec????

Zostanie przeniesiony do dzieci urodzonych w roku 2013 i tam kontynuacja naszych pogawędek.

czesc:)melduje ze my nadal w szpitalu. jak malemu w piatek wyjdzie dobrze przeswietlenie pluc to nas puszcza,wiec trzymajcie kciuki:)

Trzymam kciuki za imiennika mojego Małżonka :)

nie spimy, nie spimy, mnie jakas taka melancholia dopadla... dziewczyny po porodach z malenstwami, mysla o chrzcie, karmieniu, spacerki, antykoncepcja, zrzucanie brzuszka, dzikim seksie w dwojke (a nie trojkacik :happy:). a my tu skurcze nawolujemy, no nic pozostalo nam tylko spokojnie czekac...

babcia mezulka juz lepiej, moja mama chorowitka tez lepiej i dobrze, bo bez niej zgine z moimi chlopakami...

No niestety tak jest, zawsze któreś do przodu inne do tyłu tak samo było z poznaniem płci, pierwszymi zakupami, USG, mdłościami i innymi przyjemnościami bądź nie pocieszenie tylko jedno KAŻDA będzie tulić swą kruszynę w tym tygodniu, w następnym a może dopiero w kwietniu (czego żadnej nie życzę) ale każda będzie miała tą cudowną chwilę a my wtedy będziemy zazdrocić że to już za nami, że to już bylo...

Bry...
Makunia super, że z Maluszkiem będziesz mogła na takie zajęcia chodzić :-) Ja już bym chciała ćwiczyć brzuchol ale wiem że nie mogę... A co do czekania, to wiem że najgorsze jest to wyczekiwanie po terminie ale na pewno wszystko będzie dobrze :-)
Trytytka mnie też biust za bardzo nie urósł, wypełnił się jedynie :-)
Natalia może spróbuj tym spirytusem, bo ta obręcz czerwona to nic dobrego.
Betina79 super, że się wysypiacie, ja tak średnio no ale byłam na to przygotowana za to wieczorem padam zaraz po Gabi, bo mąż Oliwię kładzie spać.
Herbata a jak Ty się czujesz? Jak starsza córcia? Daje odpocząć?
Agula super, że masz pomoc:-) A jak dzieciaczki zareagowały na Maleństwo?
Deizzi ja o antykoncepcji póki co nie myślałam bo jakieś figo-fago póki co nie wchodzi w grę ;-) A co do Nan to Oliwia też piła go w razie w i miała problemy z brzuchem, ale nie wymiotowała.
Anka u mnie brzuszek też jest widoczny i kg zostały ale liczę na Gabi ;-)
Truskaffka wow, to super że już wiesz kiedy spotkasz się ze swoim Maluszkiem. Współczuję tej jelitówki, wracaj do zdrowia a co do mleka to ja mam bebilon ha, dostałam je, nie kupowałam innego póki co. Chociaż jak wychodziłam ze szpitala to zapisali mi jakąś nowość, którą nie można nawet w aptece dostać, ale mąż zczaił w Rossmanie, koszt puszki 45 zł, za głowę się złapał.
ANiulkas zakup sobie herbatkę koperkową, albo koper włoski zioła i pij Ty też. Maluszkowi możesz podawać Plantex.
Zuzkon super prezent Ci zrobili :-) A co do wątku to będzie się po prostu inaczej nazywał - Dzieci urodzone w marcu 2013 :-)
Patula super, że udało się z tą wizytą.
Asinka to super, że z Niną wszystko dobrze a jak Maluszek koleżanki?
Mikowata trzymam kciuki by się w końcu ruszyło u Ciebie i reszty Mam, które tak czekają i czekają :-)
Krolowa Dramatu do kwietnia jeszcze trochę zostało :-)
Żabka kciuki zaciśnięte :-)
Maryńka dziki seks z mężem może przyśpieszy akcję ;-)
Oliwię po terminie sama sobie wywołałam kręcąc się na piłce :-)
Noelka trzymam kciuki, by ten masaż nie był aż tak traumatyczny.

Nocka standardowo z 3 pobudkami, teraz Gabi śpi sobie na brzuszku tak spokojnie :-)
Jednak trochę się martwię, że przy każdej kupce praktycznie jest płacz.
Często wypróżnia się przy ssaniu, czyli cyc dobry na wszystko ;-)
Po świętach czeka nas jeszcze usg nerek i mam nadzieję że wyjdzie pozytywnie.
Kontrola bioder dopiero pod koniec kwietnia.
W piątek kończymy miesiąc, ten czas tak zasuwa że szok...
Tak sobie myślę, żeby stworzyć nowe wątki - wizyt u lekarza a drugi dotyczący rozwoju naszych Maluszków, co Wy na to???

Dlaczego nie ma szans na przytulanie? My zaczęliśmy już tydzień temu o tym MYŚLEĆ :-D ale jeszcze delikatnie plamiłam i ostudziłam nasze zapędy. Ale od trzech dni plamienie ustało (w końcu) :)

w ranie po cc zrobil mi sie zastuj czy cos.caly czas wychodzil mi stan zapalny CRP ponad 100. z godzine temu ordynator mnie na usg wzial zaczeli rane naciskac a tu krew chlupnela:szok:az sie przerazilam. wyczyscili to i beda jutro patrzec,lepiej ze to teraz wyszlo niz pozniej w domu.moglo by byc nie wesolo.
powiem wam ze ja sie w malym zakochalam o tacie to juz nawet nie wspomne.mlody jak na razie je i spi :-D mi sie pokarm pojawil dopiero w 5 dobie.ale nie mam go jeszcze na tyle zeby maly sobie pojadl.wiec jest dokarmiany. ja go dopiero w drugiej dobie dostalam bo byl na obserwacji. waga Arturka w dniu ur.to 4390 a dl 62cm. wiec wiekszosc ubranek jest za mala.

Trzymam kciuki jeszcze za blizne żeby sie ładnie zagoiła i stan zapalny zniknął.

Truskaffka współczuję przeżyć. Lepiej już?
Czyli w poniedziałek będziesz mamą? :) Ja się zdecyduję na tą niedzielę, jeśli nic nie ruszy.

żabka trzymam kciuki

Królowa, Zuzkon, noelka ja też w dwupaku dalej. Też ostatnio bolało badanie rozwarcia, no ale cóż, trzeba się nastawić, że będzie bolało.

Swoją drogą dlaczego bada się rozwarcie na skurczu podczas porodu, a nie pomiędzy?

Kaniu jej już masz miesiąc za sobą nieźle :)

madziara21 i co dalej cicho??

Ewelinko spokojnie, jeszcze nawet Ci termin nie minął :) A Ty jesteś szczuplutka, mało przytyłaś, nie masz dużego brzuszka to mała też nie będzie duża, a masz szansę na usg przed porodem?

U nas cisza póki co, jutro będę intensywniej pracować nad wywołaniem malucha, bo moja lekarka ma dyżur, ale ciekawe czy coś mi z tego wyjdzie, a dokładnie Kacper.
Dzisiaj rano mnie przeraził, bo nie chciał się ruszać, zjadłam śniadanie, czekoladę, herbatę, głaskałam brzuch, puszczałam mu muzykę- nic. Już miałam stresa, ale potem wypiłam jeszcze wodę i wreszcie zastukał :)
Wydaje mi się że dlatego w czasie skurczu że wtedy szyjka się rozszerza i można sprawdzić maksymalne jej rozwarcie.

Witam dziewczyny. Podczytuje was już jakiś czas bo sama za niedługo zostanę mamą . Niestety jestem zielona w sprawach niemowlęcych i stąd moje pytanie do Was ile na dzień czy tydzień zużywacie pieluch, chusteczek( bo nie wiem jaki zapas szykować) ile powinnam mieć pieluch i w jakim rozmiarze 1 czy może od razu 2. Ile tetrowych pieluszek tak do pielęgnacji. I jak z ubrankami co polecacie, kaftaniki i śpiochy czy może pajace czy boby i spodnie. Podzielcie się jeśli to nie kłopot swoimi doświadczeniami. Z góry dziękuję

Przez 4 tygodnie zużyliśmy 4 paczki pampersów dwie mniejsze chyba po 42 sztuki i tu był rozmiar 1 i 2 większe chyba po 72 sztuki rozmiaru 2. Chusteczek mokrych z 6 opakowań. Tetrowych pieluch musiałam dokupić bo mały bardzo ulewający i olewajacy się przy przebieraniu więc 10 pieluch jest non stop w obiegu. Co do ubranek to zakładamy albo body i pajac, albo body, spodnie i bluzeczkę. Body zawszę.

Makunia co to znaczy 2/0 że masz długą na 2 cm i 0 rozwarcia? Kiedy będziesz miała wywołany jak coś?

mikowata twarda czyli w ogóle nie skrócona, tak?

agula:) pogoda robi się super przynajmniej u nas, zazdroszczę pierwszego spacerku

Trzymam kciuki za te co chcą już rodzić, żeby się rozkręciło samo!!! Czyli za siebie też :p ale najbardziej chcę jutro :)

Mam 3 pytanka, które mnie trapią,a mianowicie:

1. Czy jak zaczną się skurcze, to wolno iść pod prysznic i polewać sobie brzuch? Nic się nie stanie? Nie odklei się łożysko czy coś?

2. Czy po kąpieli trzeba dziecku zakładać czapeczkę ( w domu oczywiście )

3. I czy po każdej kupce powinno się podmyć dupkę pod wodą, czy wystarczy chusteczkowanie ???

Spokojnie możesz iść pod prysznic.
Ja nie zakładam dziecku czapeczki (w szpitalu też nie zakładały położne) ale też kąpiemy dziecko w sypialni i z tego pomieszczenia już po kąpieli nie wychodzimy więc nie ma "nawiewu" gdybym kąpała w łazience to na czas przejścia (różnica temperatur) pewnie bym założyła.
Musisz wytestować chusteczki i zobaczyć jak na nie reaguje dziecko. U nas nic się nie dzieje więc korzystamy z chusteczek wieczorem co drugi dzień kąpiel w wannie a w pozostałe dni myjemy na sucho płatkami kosmetycznymi dla niemowląt.

Do góry