reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marzec 2013

Ja zaczęłam ogarniać i mnie zemdliło, szybko do łazienki wybiegłam. Teraz herbata, czekam aż się uspokoi żołądek i pod prysznic, w końcu się trzeba na imprezę przygotować:)

reklama
A co do mdłości to mam je cały czas ale na szczęście mniejsze :-) ale za to całymi dniami bym tylko spała. Ale nie mogę patrzeć na mięso bo zaraz mi nie dobrze :no:

Patrycja ja mam tak ze słodyczami...uwielbiałam a teraz nie mogę się przemóc żeby cokolwiek zjeść czy spojrzeć...

Cześć laseczki po weekendzie

Polało pogrzmiało w sobote było u nas pięknie i dzisiaj znowu fajna pogoda. Jak tam brzuszki i maluszki?
U mnie uczucie pustki i ssania w żołądku jakby się zwiększyło z lekka, przez co musze jeść częściej. Wzdęć mniej, cyce nadal bolą.

Ja obyłam się bez zabiegu...

Hmmmm...Cała pierś to pierś...sutek to sutek, inaczej brodawka sutkowa a to wokół sutka to otoczka brodawki sutkowej.

Moje piersi - Budowa piersi | mojepiersi - wszystko o profilaktyce chorób piersi

Hmmm..:rofl2: No ja to inaczej rozumiem i tak też uczono mnie na studiach. Sutek to inaczej gruczoł sutkowy, a gruczoł to nie sama brodawka przecież. Mowi sie o raku sutka to jest raku gruczołu sutkowego, nie chodzi tu o sama brodawkę sutkową. Tak mi sie nasunelo. No nic już nie bedę się wiecej wypowiadała na ten temat, ja chciałam być pomocna troszeczku, bo sama chciałabym być poprawiona:rolleyes2:
Dla poparcia mojej tezy wklejam te linki:

Gruczoł mlekowy człowieka – Wikipedia, wolna encyklopedia

Sutek (pier

Ostatnia edycja:
No i właśnie kliknij na Swój link, spójrz na rycinę i punkt 4:) Brodawka sutkowa:)

Sutek składa się z tkanki gruczołowej – ciała sutka (corpus mammae) i otaczającego je ciała tłuszczowego (corpus adiposum mammae). Nieco poniżej środka każdego z sutków, na jego szczycie wystaje ciemniej zabarwiona, cylindryczna bądź stożkowata wyniosłość – brodawka sutkowa (papilla mammae), zajmująca środek okrągłego, pigmentowanego pola, zwanego otoczką brodawki sutkowej (areola mammae).

Czyli brodawkę otacza otoczka...
Ale spoko, można to na wiele sposobów tłumaczyć/nazywać itd.

Kuurde nie mogę dosłownie, upisałam się do cytatów jakie sobei poznaczyłąm od początku weekendu i tylko ten wczesniejszy post mi sie wyświetlił. Przy edycji nic już się nei pokazało. Ta technika potrafi człowieka zniechecic.

No nic nie wracam się juz, żeby was cytować, cholera:wściekła/y:
W skrócie pisałałam tak:

Noelce, zeczę szczęśliwego urlopu, niech wypoczywa i pogoda niech wam sie uda;-)

Corazon, że cieszę się z wyników i mam nadzieje, że dzidzia zdrowo rośnie. Córeczce (chyba dobrze piszę :ninja2:) Zdrówka i radości w okazji 5-tych uodzin. Niech daje mamusi wypoczywac:tak:

Pisałąm o kawie zbozowej do Eweliny chyba, że owszem jest bardzo zdrowa i ja pijam z moja Marysią Anatola z dodatkiem mleka.

O depilacji, ze sama uzywam depilatora do kolan, a resztę ścinam końcówka golącą do milimetra moze. Mam nadzieje, ze ten ból (do którego jestem juz w sumie przyzwyczajona) nie szkodzi maluszkowi.

Ale jestem wsciekła, że mi zeżarło tyle moich wypocin:crazy:

Tak zgadzam sie brodawkę sutkową otacza otoczka sutkowa. Ja sie czepialam tylko do nadawania nazwy brodawce sutkowej -sutek. Wiem, ze niektórzy na brodawke sutkowa (czyli ta kuleczkę) mówią sutek, gdzie tymczasem sutek to cały gruczoł czyli cała pierś. Piersi sa wrażliwe i bolesne podczas ciazy ale czasem bardziej wrazliwe sa wlasnie same brodawki sutkowe, bo rosna, staja sie bardziej sterczace, przygotowuja się na małe buźki dzidziusiów.

Co do owulacji to ja sama jestem ciekawym przypadkiem, bo u mnie sexik mial miejsce 8 i 20 dnia cyklu a skok temp, mialam zdecydowanie w 15 dni. Tak sobie myslę, że do zapłodnienia musiało dojsc chyba po tym w 8 dniu, ale to by znaczyło, że skurczybyki przetrwały z 6, 7 dni, a to mi nei pasuje do trybu zycia mojego meza.
No cud normalnie:-D

Martuśka tak to jest:)
Ja @ miałam 10.06, owulkę ok 27.06 (tak mi się wydaje), seksik 28.06-30.06...a ciąża młodsza o 9dni od OM...masakra medyczna:))))

reklama
Ja na szczescie mialam cykle bardzo regularne :) 26 dniowe a owulacje zawsze mialam 12dnia cyklu.
Kochalismy sie z mezem 9dc a poniej dopiero 15dc bo maz byl na wyjezdzie. Wiec ciekawa jestem kiedy "zalapalam" hihi jak piesio :) wydaje mi sie, ze te z 9dc zaowocowaly :)

Do góry