reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

podejrzewam, że gdyby było źle, to by sie skontakowali :) z nami nikt się nie kontaktował, nawet zapomniałam o tym badaniu, pewnie wszystko ok :)
Tabasia- może Ty się podświadomie jednak przejmujesz i stresujesz??? ja tez nic nie jadłam, na siłę wciskałąm, dopiero jak wyluzowałam ze wszystkim, odpuściło mi i jest ok :)
ja się w ogóle jakos mało wszystkim przejmuję, hehe ;)

Ola się budzi, koniec wakacji ;)
No pewnie by dali znac, tylko zastanawiam sie czy robili mu w kierunku tej choroby tez. Wydaje mi sie, ze to standard tutaj, ale chcialam sie upewnic...
Ja juz osiwialam ze stresu :-D Wiem, ze za bardzo sie przejmuje, ale z drugiej strony inaczej nie potrafie :sorry2:

reklama
Ionka wiesz moze czy po urodzeniu robia tutaj badania na fenyloketonurie??? Alex w 4 dobie mial pobierana krew, wysylali do Dublina, ale nie wiem czy chodzilo o to...

badanie pod tym katem robią pobierając dziecku krew z piętki... nam przed pobraniem w szpitalu dawali ulotki na temat tego badania... i owszem... jeśli wyniki stwierdzały by chorobę to by dzwonili.:tak:

to
Ważne jest aby dziecko podczas cwiczeń zawsze miało główkę prosto!

Mamy też zalecone czxęsto kłaść małego na brzuchu (i stymulować jego głowę za pomocą zabawek - czyli stawiać jego ulubioną zabawę na prawej stronie, pośrodku i po lewej stronie - aby wodził za nią głóką) i boczkach. Ważne jest aby nosić malca w odpowiednich pozycjach
Jak nosić i trzymać małe dziecko Ť maluchy.pl

Gosiu powiedz mi byłaś na wizycie u rehabilitanta?? my po wizycie u neurologa dostalismy dokładnie ksiązeczke z Zawitkowskim z tymi pozycjami ktory dałaś link i innymi wskazówkami jak pielęgnować małą, bo wszytko jest ok tylko musze pilnowac by mala juz bardziej nie ćwiczyla mięśni grzbietu i powiedział ze rehabilitant pokaze nam jakie pozycje przybierac ...ale zastanwaim czy pokaze nam coś wiecej niz w tym poradniku:confused: bo szczerze nie chce mi sie wydawac stówy za to że ktośmi pokarze jak zmienić pieluszke czy podnosić mała...juz opanowałam wiekosc tych podnoszeń bo wczesniej jakos nie nosilam małej zwlaszcza w tej 3 i 6 pozycji a teraz to ulubione pozycje i małej i moje:-D

Moja też wierzga nogami ... czasem tak mie skopie że szok:-D
A my lecimy na pampersach 2kach ale tylko sie skoncza i przechodzimy na 3kę bo czuje ze sa przyciasne:eek:

A czy wasze dzieci puszczają bąbelki ze śliny :confused: Qrcze moja to toczy hektolitry śliny z bąbelkami:sorry2:

no ladnie, dla mojego pampersy 3 sa juz ciasnawe troche, wiec huggisy kupilam bo troche wieksze sa :)
wanienka 80 cm robi sie juz ciasna! na przewijaku tez sie ledwo juz maly miesci.
wczoraj zalozylam mu pajaca na 6 miesiecy i na dlugosc calkiem ladnie lezal, wcale nie jakis za duzy..
ale moj to pewnie ma z 6800 juz..

a slina leci w duzej ilosci ;) i jak sobie raczki wsadza do buzi to cale umazane potem ma

U nas pobierali z rączki, a jak był problem ze znalezieniem żył, to z główki.

z główki? ałaaaaaaaaaaa :szok:

Dziewczyny a mozecie napisac o co chodzi z ta asymetria?
najłatwiej rozpoznać asymetrię po tym jak dziecko układa się w łuk tzw. "C"... pokażę na przykładzie mojego niuńka:
po tym zdjęciu (wysłałam je po rodzinie) siostra stwierdziła że Mikołaj ma asymetrię... 2tyg później potwierdził to neurolog:sorry:

Moja Mloda to sie we mnie wdala chyba bo ona by mogla przespac cala dobe ;-)
Ja wlasnie tak mysle ze Magda duzo spi, ona je , troche sie pobawi , porozglada i znowu spi. W sumie to ja nie placze z tego powodu specjalnie ;-)

U nas ok. Magda rosnie jak na drozdzach. Niedawno na szczepieniu wazyla 6800. Duza i sliczna z niej panna :)
Ale moj Bartek majac 3 miesiace wazyl 7200 :szok: no a teraz jest raczej taki normalny, sredniak bym powiedziala.

Madzia poza tym jest bardzo usmiechnieta, taka spokojna, wyluzowana z niej panna , oby w pieluszce bylo sucho i w brzuszku pelno i jej wszystko gra :) Czasami az mam wyrzuty sumienia bo jak Bartus byl maly to ja zajmowalam sie nim non stop a Magda potrafi godzine sama lezec i gapic sie w karuzele i jej tam pasuje . To tez pewnie we mnie bo ja tez lubie swoje wlasne towarzystwo ;-)
Za to nie mozna jej nawet na chwile zostawic na chwile samej na przewijaku bo nauczyla sie odpychac nogami i slizga sie tak do tylu jak taka glizda mala :)

moniSkaBeTo normalne, moze tak byc jeszcze. Oby zez nie byl "staly". Pytalam juz o to dwoch pediatrow bo moja tez tak robi i kazali sie nie martwic.

reklama
Kasaii no to super, bo ja w stresie ciagle bylam :-)
mialam w srode pytac pediatre.

Mam jeszcze problem z ulewaniem, a nawet wymiotowaniem. Dzisiak zdarzylo sie to tylko raz, ale wczoraj zwymiotowal kilka badz kilkanascie razy. Musze sie zapytac pediatry czym to moze byc spowodowane.

Do góry