reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

reklama
Wrocilam :-)
Roboty tyle, a mi sie nic nie chce :no:

Magmadzia ale sie usmialam :-D Ta Twoja Basia to spryciula, jak nie kciuk to warga :-D Czytalam, ze dzieci tez czasami zuja jezyk i moj chyba tak robi, bo wydaje takie smieszne odglosy, a buzia zamknieta :-D

Madzia zielone kupy sa normalne, to zelazo. Nawet na Nutramigenie jest napisane o tym (przynajmniej na tym moim).
Ale czas leci, 5 miechow dzisiaj :szok: Ani sie obejrzymy, a bedzie rok :-)
Mirosia ja stosuje Nutriton. U nas bylo takie ulewanie, ze momentami mialam dosc wszystkiego :baffled: Teraz czasem chlusnie, ale juz nie tak jak kiedys.
A kupy byly dosc luzne, ale raz dziennie, wiec sie nie martwilam. W sumie to nadal sa.
Biedny Olek, musi go to naprawde meczyc :-(
Kup ten zageszczacz i zobaczysz, ze bedzie lepiej :tak:
Nam w ogole pediatra powiedzial, ze katar moze byc od ulewania, bo za kazdym razem jak dziecko chlusta mlekiem to moze poleciec do noso-gardla. Kazal zageszczac wlasnie.

Ionka lo matko! Ciekawe jak bedzie u nas, ja dzis mialam straszny koszmar. Ze dziecka nie moglam uspokoic, bo mial dosc nowych osob i ciaglego noszenia i zabawiania :-D Az sie boje jak to bedzie :baffled:
I te upaly :szok: U nas w domu na szczescie chlodno, rozmawialam dzisiaj z mamcia, wiec mam nadzieje, ze damy rade ;-)

E_kord, Heronek parowek nie probowalam i mam nadzieje, ze dlugo nie bede musiala, ale dobrze wiedziec :happy2:

Marciaa Alex uwielbia jak mu czyszcze nos :-D Chyba sie przyzwyczail, bo kiedys tofrida i woda morska byly w uzyciu na okraglo, a teraz 1-2 razy dziennie.

Polusia
wspolczuje tego kataru :-( My walczylismy ponad miesiac :baffled:
A moj uwielbia sie kapac, a po kapieli sie chichra i jest zadowolony, moge przy nim wszystko zrobic, czasem i 20min. schodzi. Ale na poczatku tez byl wrzask. Pozniej z M zabawialismy go, ja sie wyglupialam przy wyciaganiu z wanienki, a teraz dziecko sie przyzwyczailo i jest luzik :happy2:

no.. a ja wlasnie zrobilam pedicure i manicure. Super. W koncu znalazlam czas. Ale tylko lakierem niestety, nie chce mi sie akrylu wyciagac. Jakos nie mam weny przez te upaly.
Ale Ci dobrze :-p ja mialam robic dzisiaj, ale nie mam czasu i weny wlasnie :-D Chyba pojde w Krakowie do jakiegos zakladu...

Dobra, spadam, zaraz M wroci a tu obiadu ni mo :/

Witajcie
My na szczęście będziemy w żłobku państwowym, więc opłaty przyzwoite, a dzięki temu Polki przedszkole też będzie tańsze.
Ooo a jak to działa, że przedszkole tańsze?

Adaś sie nauczył przekręcać z pleców na brzuch, tylko oczywiście rączka jeszcze zostaje pod spodem ;)

Nutriton stosowałam u Karolka i nie zauważyłam wpływu na kupy. A z proporcjami nie pomogę, bo ja go dawałam w butelce (z moim pokarmem, albo mm). A jak miał 4 miesiące, to zaczęlam zagęszczać kleikiem kukurydzianym.

Redanek tez tak robi z warga, wyglada jak staruszek bez zebow...:-D

Mlody uwielbia samolocik, smiech na calego...

polusia mirosia Tabasia polecala wczesniej na katar nachylenie lozeczka troszke, to wtedy katarek splywa...a ja sama robilam jeszcze taka parowke w lazience, napuscilam goracej wody do wanny i stalam z mlodym przez pare minut...trzeba po tym przebrac malucha, bo caly wilgotny, u nas pomoglo....:tak:

madzia gratulacje dla synka 5-miesieczniaka!!!
materacyk mamy podniesiony, jeszcze spróbujemy dziś z tą parówką w łazience. Kurka to będzie parówka na zewnątrz a ja jeszcze zrobię jedną w łazience :-)

Ja mam dzisiaj paskudny dzień. Olek znowu dużo ulewa i wymiotuje. A już była poprawa i myślałam, że już jest bliżej końca to ulewanie. Płakał a ja razem z nim. Już nie wiem jak mogę pomóc mojemu dziecku. Modlę się, żeby ten Nutriton zadziałał. Czytam o nim na necie i niektóre dzieci miały po nim biegunki i brak apetytu. I teraz pytanie do mam które go stosowały: Jak było u was??? A i jak go podawałyście (jakie proporcje), podawałyście go z wodą czy ze swoim odciągniętym mlekiem (jest jakaś różnica w działaniu?)??? Przed każdym karmieniem się go podaje??
Może po tym wtorkowym szczepieniu bardziej ulewa.... nie wiem czy to ma jakiś związek, ale już jestem głupia. A najbardziej to mi jego szkoda, bo się męczy biedaczek a ja nie potrafię mu pomóc :-(
kochana nie denerwuj się i nie martw. Moja Pola też ulewa. jesteśmy na enfamil ar, nutramigen nam nie pomagał. odkąd zmieniłam mleko pomalutku bo pomalutku ale zaczynało działać. Pola przestała ulewać, a teraz to sporadycznie jej się to zdarza. Spróbuj jeszcze z tym Enfamilem. nie jest może tani bo w normalnej aptece ok. 36 zł. mnie udało się znaleźć aptekę i kupujemy za 27 puszkę.

Blueberry wiec to jest tak: w rzeszowskich przedszkolach opłata stala to coś ok. 140 zł + wyżywienie czyli jak dziecko chodzi regularnie to góra 210 zł miesięcznie, a jak masz dziecko w żłobku to przedstawiasz zaświadczenie w przedszkolu starszego i opłata stała wynosi 79 zł, czyli praktycznie połowę mniej. Nie pamiętam jaki jest koszt żłobka, ale na pewno jest wyższy, bo tam jest niższe dofinansowanie z miasta, myślę, że max 280 zł z wyżywieniem.
Także kalkulując średnie opłaty za dwoje dzieci to jakieś 440 zł.

reklama
Blueberry wiec to jest tak: w rzeszowskich przedszkolach opłata stala to coś ok. 140 zł + wyżywienie czyli jak dziecko chodzi regularnie to góra 210 zł miesięcznie, a jak masz dziecko w żłobku to przedstawiasz zaświadczenie w przedszkolu starszego i opłata stała wynosi 79 zł, czyli praktycznie połowę mniej. Nie pamiętam jaki jest koszt żłobka, ale na pewno jest wyższy, bo tam jest niższe dofinansowanie z miasta, myślę, że max 280 zł z wyżywieniem.
Także kalkulując średnie opłaty za dwoje dzieci to jakieś 440 zł.
u nas w mieścinie pt. Skawina tj. koło Krakowa przedszkole państwowe kosztuje: czesne 230 zł. do tego wyżywienie i dodatkowe opłaty typu: gimnastyka, rytmika. miesięcznie jeśli dziecko chodzi cały miesiąc to wychodzi około 500 zł miesięcznie.

Do góry