reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Yo! :-)

Jedyne co wyszlo, to lekka asymetria.
Mcgosia - ogromna prosba do Ciebie, napisz mi jakie macie zalecone cwiczenia... :blink: Tutaj nie mam sie kogo zapytac... Niby jest rehabilitantka, ale znow bym musiala tluc sie z Malym 100km w jedna strone :dry:

to nie łatwe opisać te ćwiczenia bo mamy cały zestaw...ale jedno które jest u nas obowiążkowe to "kołyska":
- dziecko leży na pleckach. złączyć stopki dziecka nad jego pępkiem (kolanka do zewnątrz), dziecko ma złapać rączkami swoje nóżki nad kostkami. Prawą naszą dłonią łapiemy w łączęniu jedną nóżkę z malca dłonią na kostce a drugą dłonią drugą. rozchylamy nóżki dziecka i przekręcamy go raz na prawo raz na lewo (a najlepiej 2-3razy na tą stronę co ma asymetrie i raz na drugą).

Ważne jest aby dziecko podczas cwiczeń zawsze miało główkę prosto!

Mamy też zalecone czxęsto kłaść małego na brzuchu (i stymulować jego głowę za pomocą zabawek - czyli stawiać jego ulubioną zabawę na prawej stronie, pośrodku i po lewej stronie - aby wodził za nią głóką) i boczkach. Ważne jest aby nosić malca w odpowiednich pozycjach
http://www.maluchy.pl/artykul/151

reklama
dziewczyny a ja mam pytanie.. czy wasze dzieci tez czasami zezuja?
moj jak zauwazy swoj nos to robi okropnego zeza na niego.. i czasami na raczke jak podsunie ja sobie do buzi. Martwie sie, ze za bardzo zezuje :eek:

Moj na poczatku bardzo zezowal, ale to chyba normalne, bo jeszcze miesnie oczka nie sa sprawne....Ale teraz juz coraz mniej mu sie zdarza, tak jak piszesz moniSkaBe, tylko wtedy jak patrzy na cos co jest bardzo blisko jego twarzy...

My tez jeszcze uzywamy rozmiaru 3. A mojemu kupka tylko czasami ucieka na plecki, ale troszeczke, gorzej, jak leci po bokach, bo jak ma body to czesto laduje na moich spodniach, czy kanapie, czy kocyku...i wszystko do prania...:-)

Hej dawno mnie nie bylo, bo musialam przez ta cholerna powodz ewakuowac sie do mojej mamy do Ostrołeki na 8 dni a tam zbuntowana nastoletnia siostra okupowała kompa:wściekła/y: troche nas zalalo bo mieszkamy przy Wale Miedzeszynskim..zalana piwnica i podworko po kostki w wodzie ale wiekszych strat na szczescie nie bylo;-)

k_aralajna gratuluje wytwalosci...ja jedynie czytajac stosowalam sie do rad z tej ksiazki potem juz odpuszczlam a szkoda bo mala nawet usypiala sama..;-)choc z jej spaniem nie jest zle...jak widze ze jest zmeczona to na rekach wystarczy minuta i spi...tylko ma płytki sen i szybko sie wybudza jak odkładam do łóżeczka ale zdarza sie tak jak 3 dni temu ze spala 5godz bez niczego:-) ale stosuje sie do pary rad jej i napewno mi pomagaja:cool2:
A co do pory wieczornego snu-urególowała jej sie pora i zasypia ok 20:-D:-D:-D nie ważne czy kąpiemy (co 2 dzien) czy nie ok 20 zapada w sen:-)

Moniska może dziewczyny maja racje za blisko patrzy na przedmioty dlatego oko Pawełkowi ucieka:confused: a ja tez robie zeza jak na nosa patrze wiec sie nie martw na zapas:-D

dzis mamy neurologa - trzymajcie kciuki bo wy sie martwicie ze wasze dzieci glowki nie podnosza a moja trzyma ok 10 min i omało syrenki nie zrobi i predzej zacznie plakac niz glowe polozy na łózku:sorry2:

reklama
to nie łatwe opisać te ćwiczenia bo mamy cały zestaw...ale jedno które jest u nas obowiążkowe to "kołyska":
- dziecko leży na pleckach. złączyć stopki dziecka nad jego pępkiem (kolanka do zewnątrz), dziecko ma złapać rączkami swoje nóżki nad kostkami. Prawą naszą dłonią łapiemy w łączęniu jedną nóżkę z malca dłonią na kostce a drugą dłonią drugą. rozchylamy nóżki dziecka i przekręcamy go raz na prawo raz na lewo (a najlepiej 2-3razy na tą stronę co ma asymetrie i raz na drugą).

Ważne jest aby dziecko podczas cwiczeń zawsze miało główkę prosto!

Mamy też zalecone czxęsto kłaść małego na brzuchu (i stymulować jego głowę za pomocą zabawek - czyli stawiać jego ulubioną zabawę na prawej stronie, pośrodku i po lewej stronie - aby wodził za nią głóką) i boczkach. Ważne jest aby nosić malca w odpowiednich pozycjach
Jak nosić i trzymać małe dziecko Ť maluchy.pl
Dzieki kochana! A Ty spac nie mozesz czy co?
Ta kolyska wyglada jak dla mnie troche skomplikowanie :-D
Najlepsze jest to, ze Alex na brzuszku rozglada sie we wszystkie strony, czasem tak kreci glowa, ze az sie boje o niego :szok: Ma lekka asymetrie tylko jak lezy na pleckach... Echhh sama nie wiem co robic, ponoc taka delikatna sama minie. Jak spi to raz odwraca glowke w jedna, raz w druga strone. Chyba polece wczesniej do PL, jak tylko dostaniemy paszport i porobie mu wszystkie badania.

Do góry