reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

Dziewczyny ile wasze maleństwa przytyły w pierwszych tygodniech?? Ja wczoraj bylam u pediatry i mala na 19dni przytyla tylko 500gram. Lekarz kazala przyjsc na kontrole w 4tyg bo stwierdzila ze to za malo:/ troche sie tym zmatrwilam i wczoraj ja dokarmilam 30ml i ulało jej sie 4 razy i nie powiem o bekaniu:) jak tatuś - świnka mala:) a cyca ma na kazde zadanie!! cycki co prawda juz nie sa takie twarde jak na poczatku a miekkie ale karmie ja roznie czasem z 1 czasem z 2 piersi i ciagle cos z nich leci!! ZNOWU TRAFILAM NA GLUPIA LEKARZ CO MI WKRECA ZE GLODZE DZIECKO CZY NA 2,5TYG TO RZECZYWISCIE ZA MALO?? czytalam ze dziecko do 1mca powinno min 700gram przytyc wiec jeszcze mamy czas CO?:)

moja majac 5 tg przybrala 700 gram i niby pediatra mowi ze ok mogloby byc wiecej ale nie jest zle .

reklama
blueberry nie miałam:/
ale dokładnie niewiadomo czy przyczyną tych bóli to własnie to , bóle mam znacznie wyżej...jakby pod żołądkiem

a w ogóle babka przepisala dwa leki i mmówiła że po nich mozna karmic piersia a ja na ulotce jednego wyczytałam że nie można i juz sama nie wiem ://
no i ta ergotamina hamuje laktację!!!!!!!

Ostatnia edycja:
Dronka nie przejmuj się. Byliśmy na kontroli jak Przemek miał 3 tygodnie i wtedy na plusie miał 340gram i lekarka nic nie mówiła, że to mało. Moim zdaniem 500gram to super. Mnie ciągle w szpitalu stresowali, ze Przemek taki mały i trzeba go dokarmiać. Dodatkowo kazali mi go karmić co 2 godziny.Ja miałam to gdzieś i karmiłam go cycem na żądanie i w ciągu 10 dni przybrał 400gram. Tobie też radzę nie dokarmiać. Jeśli mała sie najada i nie płacze na głód to cyc powinien wystarczyć.Czasami nie arto słuchać lekarzy i pielęgniarek, którzy pieprzą głupoty.Mi na przykład jedna powiedziała, ze mam go zawijać w dwa beciki, bo ma rączki zimne (a w salach było 25 stopni, a pozatym chyba każdy wie, że dziecku sprawdza się temperaturę na karku). Mój tylko raz miał ciepłe rączki- jak miał 39 stopni gorączki.
Dronka bierz to na własną intuicje. Jeśli Hania śpi po karmieniu to znaczy, ze się najada i jest szczęśliwa.

kamikaa powiem ci ze ona moze byc wieczorem po prostu glodna, ja u siebie zauwazam ze wieczorem mam mniej pokarmu niz rano i w ciągu dnia i maly znacznie dluzej je wieczorami zeby sie mogl porządnie najesc ale siedze z nim az sie naje bo co mam zrobic

reklama
hejcia.
Dziewczyny ja nawet nie byam u lekarza z moim od urodzenia :eek: w przychodni ciagle mnie zbywaja i dzwonia " a moze przyjdzie pani wtedy a moze wtedy " porazka z ta przychodnia i lakarzem..stara baba chyba z 80 lat ma nie widzi na oczy a ona dzieci leczy:baffled::baffled::angry: i gdybym nie zwazyla malego sama w domu ( ofen go polozylam na wage moja lazienkowa ) to bym nie wiedziala czy wogole cos przytyl:wściekła/y:

hej laski

jak to milo wejsc na forum i poczytac ze ktos ma gorzej haha
a powaznie to lubie poczytac ze to nie tylko ja mam wesolo w domu i to norma z takimi maluchami

Moja Mloda jest generalnie grzeczna, przede wszystkiem TFU TFU TFU ona od urodzenia spi cale noce , tylko pobudki na jedzenie 2-3 , je przez sen i spi dalej.
W dzien ostatnio mamy problem z usnieciem, spac nie chce/ nie moze i wtedy zaczyna marudzic.

Ale generalnie Magda jest slodka, usmiecha sie slicznie i wogole robi sie coraz bardziej kumata. I kluska z niej jest bo wazy juz prawie 6 kg , ubranka 68 zaczynamy nosic.
Tylko mam o tyle ciezej bo jeszcze starszy brat dochodzi, ciezko ta dwojke ogarnac razem bo Bartosz przechdzi klasyczny bunt dwulatka i slowo "TAK" zostalo wykreslone z jego slownika. Wszystko jest nie, zle , nie lubie, nie chce, nie bede. I wez tu ogarnij malucha i siluj sie z 2-latkiem. Dobrze ze mam sporo pomocy od rodzicow i tesciow. Malz ku mojego zaskoczeniu tez sie ostatnio wykazuje. Jakos dajemy rade :)

Dziewczyny z dwojka maluchow a Wy jak dajecie rade ? Jak starszaki ? Mojego to siostra niespecjalnie interesuje, mowi ze jest sliczna nasza Madziula i olewa.
No ja to mam malutka roznice miedzy chlopcami i powiem ze narazie nie narzekam. Chociaz sebek tak mnie wyprowadza z rownowagi czasami ze padam!! Niby nie jest zazdrosny ale np jak zaczne sie z nim bawic i potem maly krzyczy ide do karmic temu starszemu tlumacze ze mama idzie dac dzidzi jesc to ten piszczy i krzyczy jakby go ktos ze skroy obdzierał. Nikt mi nie pomaga ani mąż bo caly dzien w pracy ani tescie. Nikt. Wszystko sama robie. Ale Sebus tez czasem kocha braciszka hehe czasem. :) daje mu buzi pic mu chce dac ze swojego kubka (niekapka na szczescie )robi cacy. Ale czasem jest paskudą malą i chodzi i krzyczy. Wredziol mały:tak:

Kasaii moja starsza ma już prawie 4 latka ( za 2 tygodnie :tak: ) i przyznam że jest ciężko. Moja Laurka jest zaborcza i to strasznie jest ciążliwe... niestety dobrowadza mnie to do ciężkiej cholery:crazy:. Jak zwraca sie jej uwage robi na złość i nie jest przy tym delikatna. Krzywdy nie chce zrobić Sanderce ale czasem przesadza. Najgorsze że moje nerwy wogóle są lekko zszarpane i lekko odbija sie to na starszej...chyba nie do końca sobię z tym radzę:-(!
Moje nerwy tez sa u kresu wytrzymałości...:eek: głownie zasluga mojego kochanego meza, na korego ciagle musze sie wkurzac. Bo jest takim cicha woda ja do mniego dre morde a on nic na to...tak wlasnie sie człowieka wykańcza psychicznie.:baffled:

dziewczyny czy słyszałyście o tym w tv aby nie wychodzić z małymi dziećmi z powodu tego pyłu wulkanicznego? który podobno potrafi osadzać się w wdychaniu na płucach i powodują problemy z oddychaniem. my nie wychodzimy lepiej chuchać na zimne
mi mąz mowił....tylko kiedy nie wychodzic?? przeciez to sie nie osiądzie w ciagu jednego dnia...:confused2:
czy ktoras moze zna HUMANA PRE to chce kupic bo APTAMIL z MILUPA nie moge jej dawac bo nie dosc ze brzuszek bolal to potem cos tam znalezli :-(
Dziewczyny jak myslicie ile jej dawac ml skoro oba cyce dostaje na opakowaniu pisze ze dziecia miedzy 5-8 tg zycia nalezy podawac 6 razy dziennie i po 160ml ja ja chce dokarmiac tylko na noc ile powinnam jej dac wypic :zawstydzona/y:

Dzieki :tak:
ja tez mojego dokarmiam nieraz jak wlasnie tak robi jak Twoja. Zje dwa cyce i dalej marudzi i szarpie cycka i marudzi wkurza sie to wtedy roznie nieraz zje 100:szok: a nieraz 60 a nieraz 30.

Do góry