reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcówki-codzienne rozmówki:))

(4) zakład pracy Matki
Do załatwienia - urlop macierzyński
Dokumenty potrzebne:
icon_arrow.gif
wniosek o urlop macierzyński,
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka (z reguły mozna podac później).

(5) zakład pracy Ojca - poinformowanie Kadr o urodzeniu dziecka
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka.

Jedno z rodziców ma obowiązek złożyc oświadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, formalności w ZUS dopełnia zakład pracy tego rodzica.

a jeśli dwoje jeden z rodziców pracuje tylko na umowe zlecenie to musi składać to oświadczenie o woli zgłoszenia dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia czy nie trzeba to i tak bedzie miało ubezpieczenie??

reklama
(4) zakład pracy Matki
Do załatwienia - urlop macierzyński
Dokumenty potrzebne:
icon_arrow.gif
wniosek o urlop macierzyński,
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka (z reguły mozna podac później).

(5) zakład pracy Ojca - poinformowanie Kadr o urodzeniu dziecka
icon_arrow.gif
akt urodzenia dziecka,
icon_arrow.gif
PESEL dziecka.

Jedno z rodziców ma obowiązek złożyc oświadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego, formalności w ZUS dopełnia zakład pracy tego rodzica.

Dzięki Polka, a wniosek o urlop mam sama napisać? czy co?? Bo szukam na necie gotowego znaleźć nie mogę:eek::eek:

Ja się wczoraj przestraszyłam u lekarza, a mój Ł całkiem zbladł. wyznaczyli nam termin wywoływania porodu na 5 marca, czyli dzień po terminie:szok:tzn. sami go wybraliśmy bo była taka możliwość. W niedzielę przylatuje teściowa, pózniej mogę rodzić. Miłego dnia brzuchatki i mamuski!
Kingusia, to napewno organizm tak przygotowuje się do wielkiego dnia;-)ja wymiotowałam po gazie, ale dobry jest i do tego tym razem zaopatrzyłam sie w TENS

a jak się robi mleko modyfikowane to się łączy je z wodą przegotowana zwykłą z kranu czy butelkową ?

Na mleku jest dokładna instrukcja, a co do wody my przegotowywaliśmy zwykłą z kranu, tyle, że zakupiliśmy dzbanek filtrujący BRITA, woda wtedy jest czystsza, u nas straszny osad był na wodzie i sporo kamienia, także filtrujemy wodę.

reklama
Hej kochane.

No i puścili mnie do domu ze skurczami i postępującym rozwarciem ;/ ale nie mam wracać dopóki mi sie skurcze nie uregulują albo nie odejdą mi wody. No cóż, jeżeli tak chcą.. Mam nadzieje że wszystko u Was dobrze. Ja mam mdłości cały czas :(
jejku Niunia, strasznie Ci wspolczuje.
Obym tylko jak zwykle nie usłyszała "to normalne", bo się zdenerwuję:wściekła/y:
ehhh.. ja tez strasznie lubilam to slyszec. A teraz mimo, ze mam rozwarcie, juz bez czopu to nie wiem, czy to normalne czy nie :-D
uwielbiam tych lekarzy :eek:
taaa... mój szwagier też nie pijący (okazjonalnie tylko, albo jak się styknie z moim J :-D)...ale jak siostra rodziła 3 lata temu to on tak zarzygał mieszkanie...że jeszcze tydzień czuc było :laugh2::laugh2::laugh2:
o maaaasakra.. !!! nie wyobrazam sobie czegos takiego :szok::szok:
ale ona mi to wybacza, tłumaczy że to moje hormony zapewne, muszę jej napisac sms, że ją kocham, bo faktycznie tak jest i wiem, że wtedy jest jej tak miło, głupia jestem i tyle......... a ona ciągle mi pisze, że mnie kocha i że jestem jej córką.
jak milo poczytac, ze jednak takie tesciowe istnieja :-)
Już mi 3 dzień niedobrze .. na wymioty się zbiera.. może to strach przed porodem czy jak ??? :D heheheh
mnie jest niedobrze zawsze rano. Jak sie z lozka podnosze.
Dzisiaj na 14-15 mamy być na usg. Kurcze zrobi mi usg za darmo nawet bez skierowania. Po prostu wczoraj powiedział że mamy przyjechać i już na jego dyżur. Chce wszystkie ciąze moje u niego prowadzić:-) Fenomenalny lekarz!!:-)
super, ze masz lekarza, ktory sie Toba i dzieckiem opiekuje. A nie takiego jak ja "rob se co chcesz" :crazy:
tak naprawde to nie wiem gdzie bede prowadzic kolejna ciaza, tak szczerze to nawet nie mam w moim miescie gdzie isc prywatnie. Wszyscy to takie oszolomy.
MASAKRA!!!
Burdel w papierach i niekonsekwencja w przekazie informacji!!!
Wrocilam do domu :angry::angry::angry:
:angry::angry::angry:Jutro mam sie wstawic ponownie:angry::angry::angry:
A to bedzie moje 3 podejscie do porodu!!!
Juz mam dosc!!!!
Do du..!!!
o matko.. biedactwo. Juz sie psychicznie nastawilas , a tu jak zwykle cos pod gorke :eek:
Ja się wczoraj przestraszyłam u lekarza, a mój Ł całkiem zbladł. wyznaczyli nam termin wywoływania porodu na 5 marca.

o kurcze, aLE porod SN bedzie wywolywany?

Do góry