reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

A czemu w Londynie nie wysylaja teraz???mi przysylali z Kondziem....
Abed jak wyslalas wszystko co pisalam to powinnas miec w ciagu 2 tyg.jajestem w szoku bo nie wiem cz ten paszport juz byl..?przeciez we wtorek mieli doslane dokumenty...w ciagu jednego dnia chybanie zerobili paszportu:confused:
Moja wazylam we wtorek i ma 5330:sorry:
Agusia u nas tez bylo oberwanie chmury ale bez gradu...rynny nie nadazaly odprowadzac wody.....lalo sie po scianie.teraz wiem czemu na dole byli ostatnio zalani....musze im powiedziec:sorry:grzmialo tez....swiatlo mi zgaslo.korki siewylaczyly:baffled:

reklama
dziewczyny wystosowalam odpowiednie pisemko do pana konsula - anty dzieciowego
poczytajcie i dajcie znac co myslicie

Do Pana Piotra Nowotniaka Leicester,26.06.2012
Konsula Generalnego
Rzeczpospolitej Polskiej
W Manchesterze

W oststnich dniach miałam zaszczyt wraz z mężem i dwójka naszych dzieci ( w tym 3 miesięcznym niemowlęciem) odwiedzić Konsulat Generalny Rzeczpospolitej Polskiej w Manchesterze i jestem zażenowana , wrecz oburzona informacją, jaka zostala mi udzielona w recepcji. Otóż zabroniono mi przebrania dziecka na terenie budynku Konsulatu po groźbą kary pieniężnej. To nie dopuszczalne traktowanie, wrecz szykanowanie, które jest niezgodne z konstytucja. Jakim prawem dziecko – obywatel jest dysktyminowane, a matka pozbawiona możliwosci opieki nad dzieckiem?
Jeżeli budynek nie jest dosowany do przyjmowania rodzin z małymi dziećmi, może pora zweryfikować możliwosć zmiany placówki, gdyż oczywistym jest , iż rodzice umawiający dziecko na spotkanie paszportowe w celu złożenia wniosku o paszport, przywiozą je ze sobą. Dziwnym niejako jest także fakt , że w Konsulacie Generalnym w Londynie nie ma, i nigdy nie było tak absurdanego problemu. Budnek jest mały, ale dostosowany odpowiednio do potrzeb obywateli.
Liczę na szybki odzew w tej budzacej kontrowersje sprawie, jestem zdeterminowana, aby sprawa została nagłosniona, a co za tym idzie problem wielu rodzin, matek zażegnany.

Z wyrazami szacunku:

zobaczymy co odpisza :) jak nie pomoze to do pana sikorskiego trzeba bedzie uderzyc :tak: i zawiadomic prase :) sie za nich wezme :tak::tak::tak:

Aga super i koniecznie póścić to dalej, takie rzeczy sa nie dopuszczalne poprostu!! Dość traktowania polaków na obczyźnie jak bydło, znajdują się na terenie UK i powinni odpowiadać za dyskryminacje wedle norm obowiązujących w tym kraju!

Aha pytanie do tych co jechały do Londynu o paszport- juz ktorys raz slysze, ze jechali w zle miejsce i w ostatniech chwili pedem lecieli "gdzies indziej" na to spotkanie.
Pod jakim adresem wyscie byli czy to ten Cavendish Street?

Ostatnia edycja:
Angel to zależy czy idziesz do POSK-U czy do konsulatu... my składaliśmy w POSK-U a odbieraliśmy w konsulacie na 73 New Cavendish Street

Byłam w posku na przedstawieniu jako opiekun ze Szkola Polska ;)
Dzięki Angel mam nadzieje ze coś z tym zrobią

agusia bardzo dobrze ze opisalas cala sytuacje,na stronie konulatu jest napisane ze nie musisz zabierac dziecka ,ale oczywiste jest ze z kim zostawisz takiego malca...Mam nadzieje,ze odpisza cos z sesem .

do mnie przyszed list,ze mamy zbyt wysokie zarobki i nic sie nie nalezy nam-no nic ,zalamana jednak jestem bo do pracy nie wroce a przedszkole w mojej okolicy 150£ kosztyje od 8-17 --takie sa wlasnie moje godziny pracy i nie moge ich zmienic ,nawet czasu ze pojde na 20h .Bede musiala poszukac czego innego.Tylko sie tak zastanawiam czy jes ses?skoro przedszkole kosztuje tyle a moje zarobki sa gdzies o 70£ wieksze z czego musze zaplacic za dojad do pracy.Zalamana jestem cala sytuacja

Ewstra jak pójdziesz dobrach a malenstwo do przedszkola to powinnas dostać Child tax Credit Inc. Child Care wtedy powinno być łatwiej ;-) możesz sobie zrobic bodajże kalkulacje na stronie internetowej , wpisz dane tak jakbyś zarabiała, będziesz wiedziała co i jak ;-)

Agusia to daja tylko przy malych zarobkach chyba...jesli teraz nie dostala to chyba nici.ja pamietam pytalam sie ich czy dostane a oni ze tak.....dalam go,zadzwonilam podalam kwote a oni mi odp...odmownie..............:baffled:pytalam sie bo bez sensu bylo mi go dawac,wpacac wpisowe...bla bla i wprowadzili mnie w blad....

reklama
Udało nam się załatwić przyspieszony paszport, będzie już 2 sierpnia :) Nie wiadomo jednak wciąż jak z urlopem m..

Druga sprawa wlasnie bylismy na wazeniu i zaczela babka opowiadac o przedszkolu. Nie bedziemy tu napewno za te 2/3 lata ale ulotke wzielam.. 225 f tygodniowo a z poza okolicy 300 f :szok: Jakbym miala wracac do pracy to tylko po to by nie byc z dzieckiem i wszystko wykladac na przedszkole paranoja!! No i zapomnialam dodac, ze kolejka juz na 2 lata wiec trzeba by bylo zapisac teraz :baffled:

Do góry