reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

my między innymi dlatego zdecydowaliśmy się wracać do Polski... bo po moim macierzyńskim jak bym wróciła to pracowałabym prawie tylko na przedszkole... u nas jest trochę tańsze... a jak bym nie wróciła to ciężko z jednej pensji coś odłożyć... a po to w końcu jesteśmy żeby zarobić i odłożyć... tak że ja za 4 tygodnie będę już w Polsce na stałe.... mam nadzieje że mąż szybko znajdzie pracę i jakoś nam się ułoży w pl :-)

reklama
koszt przedszkola nie adekwatny do zarobkow--i ta pogoda nie nastraja--zastanawiam sie czy nie wracac czy dom tu kupowac mamy delematy
abed powodzenia w pl --bedzie dobrze musi byc

my też mieliśmy taki dylemat prawie 4 lata temu... ale zdecydowaliśmy że chcemy kiedyś wrócić... no i to chyba jest dobry czas... ja mam macierzyński to mąż może być chwilkę bez pracy... mam nadzieje że się nam ułoży i nie będziemy musieli wracać...

Abed powodzenia i podziwiam decyzji, my niestety jakbyśmy chcieli nie mamy do czego wracać.. Jednak tu da się wyżyć z jednej pensji by dziecku nic nie brakło, w PL pracowalismy oboje i jakos to było- jednak szansy przy takim układzie na dziecko zero. Jakby nie patrzeć ten kraj dał nam taką możliwość i co by o nim nie mówić dba o swoich rezydentów. W Polsce wielodzietnej biednej rodzinie potrafią bez skrupułów prąd odciąć i nikogo nie obchodzi , że na chleb nie ma- tutaj nie realna jest taka sytuacja.
Myslę, że z całą tesknotą za rodziną i krajem nie umiałabym sie dostosować znowu do polskich realiów :(

No to zaczynamy wielkie odliczanie :) 11-stego rano lecimy!

Czy któraś z was leciała wizzair lub zna kogoś kto leciał z dzickiem? Wciąż nie mogę nigdzie doczytać jasnej informacji jak to jest z wózkami wielofunkcyjnymi :/ My mamy stelaż do którego się wpina gondolę/spacerówkę/fotelik. I bedziemy jechac na lotnisko w zestawie stelaż+ fotelik i nie wiem czy mi nie zaśpiewaja przy odprawie za fotelik jak za osobny duzy bagaż;/ Na stronie bardzo nie jasno jest napisane, w necie róznie pisza-, ze licza sie obie czesci jako wozek, ze tylko spacerowka itp

Nie ukrywam mam mętlik w głowie- sami zawsze podręczna, pare upominków i wsio! A teraz pacczke przed trzeba nadac ze spacerowka, lezaczkiem itp bo jak bez tego, z nami do samolotu tez do ostatniej chwili wiekszosc potrzebna :baffled:

Ostatnia edycja:
Angel ja leciałam z wózkiem wizzair i miałam stelaż z gondolą, przy odprawie jedynie powiedziałam że wózek składa się z dwóch części i do obu przyczepiła naklejkę taką jak przy bagażu, nie było żadnych problemów. Jeszcze jedno mogę doradzić jeśli karmisz mm to weź sobie termos pusty, na bezcłówce poproś w barze o wodę bo mi odmówili w samolocie wody dla dziecka bo to nie jest pora wydawania posiłków, przykre niestety.

Gucha dziękuję Ci za odpowiedz :) Mam nadzieję, że obejdzie się bez problemów. Co do mleka karmie piersią ale w samolocie wolałabym dać butlę - swoją drogą bym chyba zabiła śmiechem tą stewardesse :/ nie ma to jak rzyczliwość ludzka

o Angel na wakacje lecisz? fajnie masz , wezmiesz mie i Tutka ze soba????? PROSZĘ?????? ja juz niestety po ale bylo SUPERRRRR zaraz ponadrabiam watki ( choc troche ) i opisze przygode na glownym :)
a jecialam z KEVINEM i mialam i wozek i fotelik bo wozek policzy;li jako jedno. ale moja rada jest zadzwnic do przewoznika w tym wypadku lecisz wizzair tak? zapytac co i jak jak ci pani powie ze tak a i owszem bez problemu, to jej imie i nazwisko , gdzie pracuje ( np. ktore call centre) date i godzine rozmowy ( bo sa nagrywane) i jak ci Czesiek na lotnisku bedzie furkal ze masz za duzo to sie powolasz na rozmowe i ze ty rzetelnie sprawdzilas:tak::tak::tak:
a tak bedziesz sie stresowac :)

a po za tym : WITAJCIE SPOWROTEM DROGIE PANIE ;-)

Dziewczyny czy orjetuje sie ktoras, chce wyrobic dowod wiec aby to zrobic musze ja zameldowac-co z umiejscowieniem aktu urodzenia-mam przy sobie tylko jedna kopie certyfikatu i juz przetlumaczona.Wiec nie wiem czy robic to teraz czy jak bo na stronie konsulatu jest info ze do kolejnego paszportu musze miec polski akt urodzenia.Co tez robia z tym certyfikatem pozostawionym w konsulacie jak wyrabialam 1 paszport.Warjuje juz im wiecej czytam mniej wiem.

reklama
Ewestra ja umiejsowillam dziecko w Pl i mam dowod na 5 lat odrazu wiec sie nie stresuj jakims paszportem....naopweno w ciagu 5 lat pojedziesz jeszcze do Pl to przetumaczysz i wez odrazu kilka kopii:tak:
Kondzio ma do 2015 roku dowod:tak:Patrycja ma pszport angileski na 5 lat odrazu:tak::-)teraz jade do Pl we wtorek bede sie ubiegac o becikowe wiec metryka polska musi byc,beda tlumaczyc tez i kilka kopii odrazu musze wziasc na przyszloasc...poczekaj bo nie wiem czy zrozumailam ten dowod gdzie chcesz robic tu??czy w PL?tu chyba dzieciom dowodow nie robia?pogubilam sie.:sorry2:
Angel wozek z tym wpinaanym car seat licza jako jedo.dwie naklejki doatniesz tylko odrazu przy odprawie powiedz....nie masz sie co bac;-)

Do góry