reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki w UK i IRL- prowadzenie ciąży i nasze życie na obczyźnie

No wlasnie wszystko chce zobic tutaj tzn dowod:ale jak robisz umiejscowienie to ten certyfikat ci zabieraja tak?Bo mam certyfikat tylko jeden(mialam dwa)ale jeden w konsulacie zosta i zrobilam jedno tlumaczenie teraz zaluje ze nie wiecej ale baba mnie wkurzyla bo maial zaplacic 50zl a wyszlo ze 100-oszukali mnie bo pisali wieksza trzcionka i wyszly im 2 karki ech

reklama
Ewestra ja robilam dowod w PL wiec nie wiem.tam maja jeden akt angieleski i polski........na przyszlosc,wiecej juz brac nie beda bo maja w rejestrze...nawet jak bede tam mieszkac czy cos chciec to juz maja...musialam zostawic.najlpeiej zadzwon

ewstra ja teraz umiejscawiam - nie meldowalam . zabiora ci i orginal angielski i kopie- niestety , po kilku dniach dostaniesz 3 odpisy skrocone i pisemna decyzje o wpisaniu do ksiag.
zadzwon do registry office i zamow copie aktu urodzenia to jakies 7 funow albo odrazu ze 2 :) za 2 dni odbierasz i po problenie:tak:

Czyli skladam dwa?Ten co wysyla sie chb-gdzie jest tylko imie dziecka i brak danych rodzicow i ten certikad copy? W takim razie czy w register ofi.dzadza mi tez kopie tego 1(bez danych)-nie znam sie a moze w przyszlosci sie do czegos to jeszcze przydac prawda?Obecnie jestem w pl wlasnie tylko z tym copy

EWestra kopia raczej bo sa dane wszystkie.....jak jestes w Pl to umiejscow dziecko w pl.latwiej...idz jeszcze jedna kopie zrobic albo i dwie bo pewnie do szkoly kiedys bedzie potzrebna jesli w Pl bedziesz....w Anglii to czerwona honoruja:tak:dowod byl w 2 -3 tyg.upowaznilam moja mame do odbiou a potem mi przyslala chyab czy ktos przywiozl....niepamietam:sorry:

Ewster zeby umiejscowic składasz pełny akt urodzenia i jego przysiegle tłumaczenie i to zostaje w urzędzie. Umiejscowiasz w urzędzie stanu cywilnego w miejscu zamrldowania ( bądź ostatniego meldunku stałego) jednego z rodziców .
Pamiętaj tylko ze jeżeli nie meldujesz dziecka tylko Umiejscowiasz akt to dostaniesz tylko skrócony POLSKI AKT urodzenia dziecka a nie PESEL , na podstawie skroconego aktu możesz w każdej chwili zameldował dziecko w polsce , bo maja jego dane , ze istnieje jako polski obywatel. A jeżeli będziesz potrzebować PESEL do np. Paszportu, to możesz w konsulacie polskim złożyć podanie o nadanie peselu dziecku ;-)

Dzieki dziewczyny powiem wam ze wszedzie sa schody a panie w urzedach tam poinformowane i mile ze niech je...Co do peselu to bez meldunku to nie da sie go wyrobic?
Jeszcze przez mysl mi przeszlo czy jesli mam tylko umiejscowiony akt i dowod dajmy na to czy panstwo bedzie sie upominac o dziecko w wieku szkolnym?

Eewster jezeli zameldujesz to sie upomna o nia w roku szolnum jak przyjdzie czas. a jak tylko umiejscowisz to nie ale peselu nie dostanie.
pesel mozesz wyrobic w konsulacie bez meldunku :tak:

Agusia dostała bana za ogłoszenie tutaj...
Średnio co pare dni poprostu usówam posty spammerek biegających po całym forum i wrzucajacych ogloszenia gdzie popadnie..ale tylko uwówam i po krzyku..
Szkoda, ze jeden post zawazyl nad cala wiedza i dobra rada jaka mozna bylo ze strony agusi otrzymac zawsze.

reklama
Do góry