reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki rosną ;)

Malaga mam pytanko związane z okulistą właśnie bo wybieram się w poniedziałek. Jeśli to nie tajemnica to możesz mi powiedzieć z jakiego powodu sugeruje Ci cesarkę ? Ja jestem krótkowidzem i mam po -1,75 na każdym oku i nie wiem co mi powie okulista. O innych swoich okulistycznych przypadłościach nie wiem....

reklama
To nie tajemnica :-D Ja też jestem krótkowidzem, ale mam -4,5 dioptrie. Ale to nawet nie z tego powodu te wskazania do cesarki, bo słyszałam, że tak od -6, -7 D okuliści sugerują cesarkę (choć nie jest to regułą i pewnie zależy od lekarza).
Ja oprócz krótkowzroczności mam zmiany zwyrodnieniowe w obrębie siatkówki. Dodatkowo w prawym oku właśnie w siatkówce okulistka wykryła otworki (gorzej widzę tym okiem).. Nie wyjaśniła mi dokładnie, ale powiedziała, że nie jest w stanie przewidzieć, jak się te otworki "będą zachowywać" podczas zwiększonego wysiłku fizycznego (chyba chodziło o rozerwanie, powiększenie otworków??), dlatego lepiej nie ryzykować i rodzić przez cięcie cesarskie.
Już rok temu podczas badania wykryła te zmiany zwyrodnieniowe i zakazała mi jakiegokolwiek większego wysiłku..

Dziekuję bardzo Malaga. To ja muszę też uczulić w poniedz. okulistę. Wcześniej chodziłam państwowo do okulisty i to przy okazji badań okresowych a te ich badania wyglądają jak wyglądają ... Wolałabym żeby mi sie tam nic nie poodklejało jeśli byłoby takowe ryzyko.

Ja od lat (od 4 klasy podstawówki) chodziłam do jednego lekarza, państwowo.. Oprócz krótkowzroczności nic badania coroczne nie wykazały..

Po ślubie się przeprowadziłam do innego miasta i musiałam poszukać innego okulisty. Poszłam do prywatnej "przychodni", ale że mają podpisaną umowę z kasą chorych skorzystałam z darmowej wizyty :tak: Sprzęt super, pani doktor bardzo dokładnie mnie zbadała, szczególnie dno oka, siatkówkę :tak: Jeśli się boisz, poproś lekarkę o badanie trójlustrem. Bardzo dokładnie można wtedy obejrzeć obszar siatkówki, czy nie ma jakichś zmian. Poza tym popytaj o ten wysiłek i ewentualne odklejanie się siatkówki :tak:

Oczywiście od razu mu powiem, że chodzi mi o to czy mogę rodzić naturalnie więc powinien zwrócić uwagę na ewentualne zagrożenia. Nie wiem jaki ma sprzęt bo przyjmuje u optyka ale słyszałam o nim dobre opinie więc mam nadzieję, ze mnie nie oleje.

a ja nwet nie przypuszczalamz e wda wzroku moze wykluczyc porod naturalny , ale to ma sens:tak:

Podobno astma wysilkowa tez wyklucza porod naturalny.Moja kumpela ma wlasnie astme i juz sie cieszyla ze nie bedzie naturalnie rodzic a tu zonk.poszla do lekarza a on doniej panic prawie ozdrowiala, taka mala astma nie przeszkadza.
Jej synek zabezpieczyl sie i wyleczyl mamusie :tak: przed przyjsciem na siwat:tak:

a tutaj cos pocieszającego ;-)

26 tc

Odległość ciemieniowo-siedzeniowa wynosi ok. 23 cm, a waga malucha wzrosła do ok. 900 g. Tkanka tłuszczowa gromadzi się pod skórą dziecka. Do tej pory maluch wdychał i wydychał wody płodowe przez usta, teraz zaczyna to robić za pomocą noska ( w tym tygodniu zaczynają się otwierać i zamykać nozdrza), co pozwoli na rozpoczęcie pracy płuc. Płuca zaczynają teraz produkować specjalną substancje, która gromadzi się w pęcherzykach płucnych i zapobiega ich sklejaniu podczas oddychania (surfaktant). Lekarz położnik, w czasie wizyty kontrolnej, monitoruje również rytm pracy serca.

Dno macicy jest wyczuwalne ok. 6 cm nad pępkiem, a jej wysokość mierzona od spojenia łonowego wynosi ok. 26 cm. Twoja waga od początku ciąży powinna wzrosnąć o ok. 7-10 kg.
Brzuszek jest już dość spory, możesz odczuwać skurcze oraz bóle nóg, uczucie napięcia w okolicach miednicy oraz bóle krzyża. Macica zaczyna uciskać już nie tylko na pęcherz moczowy, ale również na jelita oraz odbytnicę. Możesz przez to odczuwać ból pod żebrami. Jest to spowodowane mocniejszymi ruchami Twojego silniejszego maleństwa. Aby złagodzić dolegliwości, możesz położyć się na bogu, żeby rozluźnić powłoki brzuszne i zrelaksować mięśnie. To powinno złagodzić ewentualny ból.
Obserwując ruchy swojego maleństwa, możesz określić pory jego wzmożonej aktywności oraz odpoczynku. Często zdarza się, że Twój maluch swoją aktywność przejawia w nocy, na tomista w dzień słodko śpi, gdyż Twoje poruszanie się czule kołysze go do snu.

27 tc

Odległość ciemieniowo-siedzeniowa wynosi teraz ok. 24 cm, a całkowita długość dziecka ok. 35 cm. Waga natomiast wzrosła do ok. 1000 g. Zaczynają się otwierać powieki. W tym tygodniu wykształca się siatkówka oka, której zadaniem jest odbieranie bodźców świetlnych i przekazywanie ich do mózgu, gdzie tworzony jest obraz oglądanego przedmiotu. Dziecko może już oglądać światła i cienie widoczne wewnątrz macicy. Maluch reaguje na bodźce akustyczne.

Dno macicy jest wyczuwalne ok. 7 cm. nad pępkiem, a odległość od dna macicy do spojenia łonowego wynosi ok. 27 cm. Zachodzą kolejne zmiany w wyglądzie Twoich piersi. Ciemniejsza otoczka wokół sutka, jeszcze bardziej ciemnieje, zataczając większy krąg na skórze piersi (otoczka wtórna).
W tym tygodniu powinnaś porozmawiać ze swoim lekarzem na temat ewentualnych przeciwwskazań do uczestnictwa w zajęciach szkoły rodzenia. Jeśli takich przeciwwskazań nie ma, to jest to moment na znalezienie szkoły. Najlepiej, abyś na zajęcia uczęszczała ze swoim partnerem, tym bardziej, jeśli decydujecie się na poród rodzinny. Jeśli jednak nie jest to możliwe, możesz chodzić do szkoły z przyjaciółką, siostrą, czy mamą.

28 tc

Odległość ciemieniowo-siedzeniowa wynosi ok. 25 cm, całkowita długość dziecka natomiast ok. 35 cm. Maluch waży obecnie ok. 1100 g. Od tego tygodnia zaczynają się formować charakterystyczne bruzdy i fałdy. Płaski dotąd mózg zaczyna zwiększać swoją objętość. Zbierający się pod skóra dziecka tłuszcz powoduje, że jego ciałko staje się pulchniejsze. Na główce pojawiają się coraz dłuższe włoski, brwi i rzęsy są już całkiem widoczne.
Meszek płodowy powoli zaczyna zanikać.

Dno macicy jest wyczuwalne ok. 8 cm nad pępkiem, a jej wysokość mierzona od spojenia łonowego wynosi ok. 28 cm. W tym okresie przyrost Twojej wagi powinien wynieść ok. 7,5-10,5 kg.
Twój brzuszek ciągle rośnie, stosuj kosmetyki przeciwko rozstępom. Powstawanie rozstępów ma tez uwarunkowania genetyczne, są uzależnione od elastyczności skóry. Jeśli kobiety w Twojej rodzinie miały rozstępy w czasie ciąży, musisz szczególnie dbać nawilżając swoją skórę.

29 tc

Odległość ciemieniowo-siedzeniowa wynosi ok. 26 cm, całkowita długość malucha natomiast ok. 37 cm. Waga płodu wynosi ok. 1250 g.
Maluch cały czas gromadzi tłuszczyk pod skórą, który przede wszystkim zapobiega utracie ciepła w organizmie. Dziecko reaguje już na zmianę temperatury otoczenia oraz na eafekty świetlne (odwraca główkę w stronę światła widzianego przez powłoki brzuszne mamy). Rozwinięty jest już system nerwowy.

Dno macicy znajduje się 7,5-10,5 cm powyżej pępka. Wysokość dna macicy mierzona od spojenia łonowego wynosi 29 cm. Twoja waga wzrosła w tym okresie o ok. 8,50-11,50 kg. W dalszym ciągu mogą się pojawić przedwczesne skurcze i spowodować poród przedwczesny. Jeśli poczujesz bóle w podbrzuszu, poinformuj o tym swojego lekarza.
Masz problemy ze spaniem, a raczej ze znalezieniem odpowiedniej pozycji podczas snu.
Możesz skarżyć się na nocne skurcze łydek.

to pocieszajace melanie. ja mam troszke ponad dopuszczalne kilogremy ale tylko kilogram wiec nie jest zle:tak: :tak: :tak:

Ale u mnie macica w 25 tyg od spojenia lonowego w gore mial juz 29 cm wiec chyba jakas wyrosnieta :-D :-D :-D

reklama
mój balonik:-D jest ogromny:szok: 29tc

2crvbqh.jpg
3zup8as.jpg

Do góry