Serio
Fanka BB :)
Współczuję tego stanu. Ale pewnie było warto .tak, ale jeszcze umieram i ciężko mi pisać i czytać na forum
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Współczuję tego stanu. Ale pewnie było warto .tak, ale jeszcze umieram i ciężko mi pisać i czytać na forum
Córce w wieku 7 lat właśnie taki częściowo stały proponowali. Byłam w dwóch różnych centrach ortodontycznych. Ale ostatecznie wybrałam jedno centrum i aparat zdejmowalny. Później jak będzie więcej stałych zębów przemyśle jeśli będzie taka potrzeba że jednak stały.Zdarzają się wyjątki. Zakładają na mleczne częściowe aparaty stałe.. np. Na 4 przednie zęby zamki. Ale to już indywidualne rozwiązania.
Popieram co do tego ogarnięcia rodziców tych dziecięcych problemów.
W wieku 7 lat aparaty wyjmowane działają na kształt łuków. Niewiele na ustawienie zębów(ale dzięki temu robią miejsce na późniejsze ustawianie zębów w łuku) ale to jedyny czas kiedy można zadziałać tymi aparatami, bo szczęki wciąż rosną. Później nie.
A stałe aparaty lepiej zostawić na czas po wyrżnięciu się wszystkich stałych.
Jak Wasza niedziela? Ja dzisiaj kulinarna rozpusta, idę zdjąć paznokcie i nie robię nowych (tu akturat smuteczek) i masaż .
O muszę się zagłębić w tą app
Tymczasem tak wygląda test z teraz.
Wykorzystać męża juz teraz czy wieczorem? Albo i teraz wieczorem?
Jak Wasza niedziela? Ja dzisiaj kulinarna rozpusta, idę zdjąć paznokcie i nie robię nowych (tu akturat smuteczek) i masaż .
u mnie zupa- krem z dyni i do tego pierś z kurczaka zapiekana z warzywami i serem.Jak Wasza niedziela? Ja dzisiaj kulinarna rozpusta, idę zdjąć paznokcie i nie robię nowych (tu akturat smuteczek) i masaż .
U nas nakladki wykluczone, od pczątku celujemy w aparat metalowy, no plus dla ortodonty fakt, ale przeszczep brzmi bardzo inwazyjnie, stąd tez będę konsultować z drugim. Co do 8 myślę, ze nalezy je po prostu usunąć skoro szczęka jest wąska, a one rosną jak chcą i do niczego nie służą. Bede pytac o to.@black_angel zgryz krzyżowy to wada której nakładkami się nie wyprostuje.
Jeśli dziąsło faktycznie jest cienkie na przodzie to plus dla lekarza że zwrócił na to uwagę. Aparaty metalowe ciągną korony zębów ale za nimi przesuwają się korzenie w dziąsłach. Efekt wizualny przy cienkim dziąśle może być tragiczny.
Nakładki silikonowe są spoko przy małych wadach, np. Invisalign, ale koszt duży.
Zawsze można się dogadać na jakim efekcie najbardziej wam zależy. Ortodonci mają różne doświadczenia, pomysły i różne szkoły nauki zawodu. Zawsze warto skonsultować z innym Orto. I zapłacić za konsultację dodatkowo niż później żałować latami wyrzuconej kasy.
O ósemki też warto dopytać, tak jak dziewczyny pisały. Potrafią namieszać.
Popieram, stąd też, jutro z 1 corką jedziemy na wywiad z anestozjologiem przed operacją odstajacych malzowin, a z drugą staję na rzesach, by zalozyć aparat. Nie chce by mialy zal do mnie potem, i nabraly kompleksow, czuly sie mniej wartosciowe. Zycie i tak dokopuje z innych stron.Hmm ja nie miałam takich przejść. Jedyne co to ortodonta zalecał wyrwani któryś tam zębów - bo powiedział, że to się wyrówna, a potem wyrosną 8 i też będzie spoko. Ale moja mama się po prostu nie zgodziła. I normalnie miałam założony bez wyrywania - czy słusznie? Ja uważam, że nie bo faktycznie wyrastanie 8 to był koszmar. Je trzeba było wyrwać, dotego faktycznie zęby mimo takiej podklejki - przesunęły się i teraz będę to wszystko poprawiać
Pewnie wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale ja uważam, że wszystko co się da ogarnąć w dzieciństwie powinni za dziecko załatwić rodzice by jako młody dorosły nie być tym obciążony
No to juz faktycznie nie warto ryzykować. U mnie 3 cc bez powikłań, w tym druga rok po roku. Gojenie ekspresowe, z tym ze brzuch mi pozostałMoja siostra też po 3 cc usłyszała od lekarza że w kolejną ciążę ma nie zachodzić no przy 4 cc będzie zagrożenie życia. Z tego co pamiętam to dostała krwotoku chyba
I ja sie konsultowalam w wieku jej 8 lat czy 9 i uslyszalam, czekac az zeby stale wszystkie wyrosną, teraz trochę żałuję. wtedy łuki mozna bylo poszerzyć bo ma dosc wąską szczękę.Zdarzają się wyjątki. Zakładają na mleczne częściowe aparaty stałe.. np. Na 4 przednie zęby zamki. Ale to już indywidualne rozwiązania.
Popieram co do tego ogarnięcia rodziców tych dziecięcych problemów.
W wieku 7 lat aparaty wyjmowane działają na kształt łuków. Niewiele na ustawienie zębów(ale dzięki temu robią miejsce na późniejsze ustawianie zębów w łuku) ale to jedyny czas kiedy można zadziałać tymi aparatami, bo szczęki wciąż rosną. Później nie.
A stałe aparaty lepiej zostawić na czas po wyrżnięciu się wszystkich stałych.