reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Dziewczyny które robią test pappa - kiedy macie zgłosić się na pobranie krwi? Bo właśnie dzwoniłam do swojej kliniki i powiedzieli mi, że oni krew pobierają tylko 1 raz w tygodniu i skoro umówiłam się na usg prenatalne na 24.08 to mam przyjechać na pobranie krwi już 17.08 i nie wiem czy tak powinno być? 👀
ooo mi nic nie mówili. Musze tam przedzwonic. Dzięki!

reklama
Ekspertem aż takim w tym nie jestem. Może @ladydaise wie lepiej.
Mi wydaje się, że ZUS, ale to i tak przechodzi przez pracodawcę. Bo to musi byc na pasku wyplat uwzglednione.
Slyszalam za to, że jak ZUS przejmuje te dłuższe l4 ciążowe,to są spore obsuwy w wypłatach.
Mi sie wydaje ze zus wkracza dopiero powyzej 30dni zwolnienia. Do 30 (czy tam 32) to i tak idzie z kieszeni pracodawcy. Dopiero kolejne miesiace przechodza na zus. I jesli pracodawca zatrudnia ponizej 20 osob to osoba zainteresowana sama bezposrednio z zusem sie rozlicza. A jezele powizej (tak jest u mnie) to ja normlanie dostaje 10 wyplate, a juz poza mna pracodawca sobie z zusem wszystko wyrównują

Tak, tak, tylko właśnie nie wiem czy można wcześniej czy lepiej tego samego dnia 🤔
Ja mam usg i pobieranie krwi tego samego dnia 🙂 Ja robię w prywatnej klinice na NFZ. Jak ktoś robi to badanie tam odpłatnie, to ma pobieranie krwi wcześniej (przed usg) bo wtedy zaraz po usg lekarz omawia wynik (w oparciu o wyniki krwi). Ja mam wszystko jednego dnia, wiec wyniki dostanę po prostu online. Pewnie co miejsce to inna „polityka”.

Mi sie wydaje ze zus wkracza dopiero powyzej 30dni zwolnienia. Do 30 (czy tam 32) to i tak idzie z kieszeni pracodawcy. Dopiero kolejne miesiace przechodza na zus. I jesli pracodawca zatrudnia ponizej 20 osob to osoba zainteresowana sama bezposrednio z zusem sie rozlicza. A jezele powizej (tak jest u mnie) to ja normlanie dostaje 10 wyplate, a juz poza mna pracodawca sobie z zusem wszystko wyrównują
Do 33 dni pracodawca :) jeśli pracodawca ma do 20 pracowników przekazuję l4 do zusu , ZUS wtedy kontaktuję się z pracodawca o wypełnienie Z3 a z pracownikiem o wypełnienie dokumentów do wypłaty.

reklama
Do góry