reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2024

reklama
zazdroszczę - u mnie rano wymiotowanie, nie spałam od 4 do 6 z niewiadomego powodu. I nastrojowo pojawił mi się w głowie jakiś wielki niepokój.
Dzwonili do mnie od lekarza, że w piątek jej nie będzie i mam jednak wizytę zamiast 4.08 to 02.08 - także dobrze dla mnie, może mnie to uspokoi. Możesz mi zmienić termin ;)
Bardzo współczuje tych mdłości, byle dotrwać do drugiego trymestru. 😔
Ja tak naprawdę przechodzę ciąże bezobjawowo w porównaniu do niektórych osób, za co jestem szczerze wdzięczna. Chociaż apetyt mogłabym mieć mniejszy 😂
Mam wrażenie, że pół grupy wizytuje 1 i 2 sierpnia 😁 Musicie nas zasypać samymi dobrymi wieściami 🙈

Ja mam usg i pobieranie krwi tego samego dnia 🙂 Ja robię w prywatnej klinice na NFZ. Jak ktoś robi to badanie tam odpłatnie, to ma pobieranie krwi wcześniej (przed usg) bo wtedy zaraz po usg lekarz omawia wynik (w oparciu o wyniki krwi). Ja mam wszystko jednego dnia, wiec wyniki dostanę po prostu online. Pewnie co miejsce to inna „polityka”.

To ja mam tak samo ja Ty😊

Ja mam usg i pobieranie krwi tego samego dnia 🙂 Ja robię w prywatnej klinice na NFZ. Jak ktoś robi to badanie tam odpłatnie, to ma pobieranie krwi wcześniej (przed usg) bo wtedy zaraz po usg lekarz omawia wynik (w oparciu o wyniki krwi). Ja mam wszystko jednego dnia, wiec wyniki dostanę po prostu online. Pewnie co miejsce to inna „polityka”.
dokladnie tak, ja robie prywatnie i mi kazal wczesniej zrobic i z wynikami na usg i wtedy juz wszystko wpisze w komputer i odrazu bede wszystko wiedziala 🙂
A czy ktoras z was ma zlecone 3 badania? Pappe, HCG i PIGF?

Dziewczyny które robią test pappa - kiedy macie zgłosić się na pobranie krwi? Bo właśnie dzwoniłam do swojej kliniki i powiedzieli mi, że oni krew pobierają tylko 1 raz w tygodniu i skoro umówiłam się na usg prenatalne na 24.08 to mam przyjechać na pobranie krwi już 17.08 i nie wiem czy tak powinno być? 👀
Ja mam zrobić w czasie od 10+0-10+6 i z wynikami przyjść na wizytę w 12+3

do 33 wynagrodzenie chorobowe płaci pracodawca, powyżej jest płacone przez ZUS. Gdy pracodawca ma więcej niż 20 pracowników płaci Tobie i rozlicza się z Zus, gdy mniej to Zus Ci przelewa po zlozeniu z3 przez pracodawcę.

co do przyznania się i wyrównania - jeśli złożysz zaświadczenie o ciąży (że zwolnienie przypadało w trakcie ciąży) przed listą wypłat, to Ci od razu podniosą. Jeśli później, to dopiero na Twój wniosek po porodzie wyrównają. Z automatu trzeba wyrównywać jeżeli niezdolność do pracy przypadała w okresie 6 miesięcy przed urodzeniem dziecka,.
Ja właśnie dziś złożę zaświadczenie i uparcie przypominam koleżance, żeby tez tego dopilnowała :) wątpię, żeby po porodzie miała do tego głowę

powinnaś dostac tyle samo niezależnie kto wypłaci. Podstawa jest taka sama tu i tu

a to różnie bywa z tymi obsuwami . Nieraz jest dość szybko, zdarza się też, że jakiś dokument im się zagubi. "plus" taki, że jak masz na przełomie miesiąca chorobowe, to płacą od razu całe a nie musisz czekać do kolejnej wypłaty.
Czyli jak rozumiem pracodawca ma złożyć wniosek z3 i tyle? I ZUS mi przeleje? U mnie sprawa trochę inna bo nie chciałam własnej działalności tylko potrzebowałam UOP, i mam ale to wiecie :) nie temat na otwarte forum. Więc od pracodawcy na pewno nic nie dostane

reklama
Czyli jak rozumiem pracodawca ma złożyć wniosek z3 i tyle? I ZUS mi przeleje? U mnie sprawa trochę inna bo nie chciałam własnej działalności tylko potrzebowałam UOP, i mam ale to wiecie :) nie temat na otwarte forum. Więc od pracodawcy na pewno nic nie dostane
jak masz UOP i nie brałaś w tym roku chorobowego lub mieścisz się w 33 dniach to płaci pracodawca, jeśli powyżej to ZUS

Do góry