reklama
Migdałkowa
Fanka BB :)
Czytałam gdzieś w wątku o prenatalnych, że Pappa nie jedną dziewczynę mocno zestresowała, bo statystyka wychodziła fatalnie. Potem robiły test genetyczny i była ulga. Dziewczyny wręcz piszą tam, żeby najpierw robić Nifty, Harmony czy Sanco, zanim zrobi się Pappę, bo stres jaki jest po wynikach Pappa już nie mija im do końca ciąży. Mam dwie bliskie znajome, które też mi mówiły, że Pappa to taki basic i niestety niezbyt dokładny, lubi się mylić. Obie robiły poza Pappą - Nifty Pro i mnie na na ten test namówiły
Migdałkowa
Tak, tzw poronienia nawracające (czyli 2) dają prawo do refundacji. Gdzieś mam nawet wydrukowaną listę placówek w Warszawie gdzie można to zrobić na NFZ (przy pierwszej ciąży się szykowałam już).Ja w tym roku skończę 30 lat ale moich poronieniach też będę mieć na nfz z tego co wiem już po 2 poronieniu się należą
Oli55
Tak dzwoniłam do poznania bo tam mam najbliżej i się tego dowiedziałam. Moja gin nie miała nawed o tym pojęcia że to jest wskazanie a jest naprawdę dobrym lekarzem. Co do nifty No napewno lepsze badanie ale też bardzo drogie noe każdego na nie stać niestetyTak, tzw poronienia nawracające (czyli 2) dają prawo do refundacji. Gdzieś mam nawet wydrukowaną listę placówek w Warszawie gdzie można to zrobić na NFZ (przy pierwszej ciąży się szykowałam już).
Migdałkowa
Wiem, mam tego świadomość i uważam że nie powinno tak być Jeśli w tym kraju ma się rodzić więcej dzieci to kwestia porządnych badań prenatalnych i ich pełnej refundacji nie powinna nawet podlegać dyskusji. Mam nadzieję, że Pappa wyjdzie Ci bardzo dobrze i nie będziesz się zastanawiać nad innymi opcjamiTak dzwoniłam do poznania bo tam mam najbliżej i się tego dowiedziałam. Moja gin nie miała nawed o tym pojęcia że to jest wskazanie a jest naprawdę dobrym lekarzem. Co do nifty No napewno lepsze badanie ale też bardzo drogie noe każdego na nie stać niestety
Alabama89
Ja tez będę robić nifty pro tak już wstępnie myślałam żeby na nifty zapisać sie na 10+2, a usg i pappe ok. 11+6, tak żeby mieć już wynikiCzytałam gdzieś w wątku o prenatalnych, że Pappa nie jedną dziewczynę mocno zestresowała, bo statystyka wychodziła fatalnie. Potem robiły test genetyczny i była ulga. Dziewczyny wręcz piszą tam, żeby najpierw robić Nifty, Harmony czy Sanco, zanim zrobi się Pappę, bo stres jaki jest po wynikach Pappa już nie mija im do końca ciąży. Mam dwie bliskie znajome, które też mi mówiły, że Pappa to taki basic i niestety niezbyt dokładny, lubi się mylić. Obie robiły poza Pappą - Nifty Pro i mnie na na ten test namówiły
Anet29
a czy np lekarz prywatny moze wystawic skierowanie na nfz na prenatalne? I w to wchodzi samo usg czy to z krwi tez? Na nfz tez robi lekarz z certyfikatem fmf?Tak, tzw poronienia nawracające (czyli 2) dają prawo do refundacji. Gdzieś mam nawet wydrukowaną listę placówek w Warszawie gdzie można to zrobić na NFZ (przy pierwszej ciąży się szykowałam już).
Migdałkowa
Ja też tak myślałam, żeby nie stresować się właśnie tą Pappą i mieć już wyniki Nifty Do Nifty musi być skończony 10 tc. Być może będę musiała tą Pappę zrobić szybciej (zaraz po Nifty), bo na 13 -14 tc mam już od dawna wykupione wakacje (w Grecji). Zobaczymy co powie lekarz o locie samolotem, bo jak nie będzie zgody, to na pewno nie będę ryzykować z wyjazdem. Tak czy siak, nie chciałabym odbierać wyników prenatalnych pod palmamiJa tez będę robić nifty pro tak już wstępnie myślałam żeby na nifty zapisać sie na 10+2, a usg i pappe ok. 11+6, tak żeby mieć już wyniki
O
Olgamat180
Gość
Cześć dziewczyny
W maju byłam w ciąży biochemicznej pęta nie przekroczyła 100
Od czerwca zastrzyki
Test pozytywny
Beta 12.07 wynosiła 2704,23
Beta dziś 19.07 wynosi 8910
Czy przyrost nie jest z niski ginekolog na usg widzi wszystko ok widać pulsujący zarodek
Ale tak się boje ze go stracę
W maju byłam w ciąży biochemicznej pęta nie przekroczyła 100
Od czerwca zastrzyki
Test pozytywny
Beta 12.07 wynosiła 2704,23
Beta dziś 19.07 wynosi 8910
Czy przyrost nie jest z niski ginekolog na usg widzi wszystko ok widać pulsujący zarodek
Ale tak się boje ze go stracę
reklama
Migdałkowa
Nie wiem jak jest ze skierowaniem, bo nie doszłam do etapu samego badania, a mnie przysługuje przez wiek (+35 lat). Warto zapytać w mieści gdzie robią badanie, żeby w razie czego mieć skierowanie na czas przed badaniem ogarnięte.a czy np lekarz prywatny moze wystawic skierowanie na nfz na prenatalne? I w to wchodzi samo usg czy to z krwi tez? Na nfz tez robi lekarz z certyfikatem fmf?