reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Zgłaszam się po wizycie :) najpierw lekarz był sceptyczny czy czegoś konkretnego się dzisiaj dowiem... ale było zaskoczenie przy USG i sama już moim laickim okiem stwierdziłam, że jest "solidnie":D lekarz się poprawił i stwierdził, że jednak widać bardzo dużo. Zarodek 1,03cm z bijącym serduchem :)
Gratuluję! piękne wieści!

reklama
Z tego co wiem progesteron jest wydzielany skokowo wiec pojedynczy niższy wynik nie musi znaczyć niczego złego.
Ale na pewno powinnaś go powtórzyć i skonsultować to jak najszybciej z lekarzem. Rozumiem ze nie przyjmujesz progesteronu?
Nie przyjmuje, jak się mi uda załatwić to zacznę dziś brać na własną rękę

Czytałam, że progesteron wyrzuca się falowo, czyli może tak być że raz jest wyższy raz niższy. Ja w poprzedniej ciąży (tej biochemicznej) dostałam przy progesteronie ok 14 luteinę. Przed spadkiem beta hcg i poronieniem, progesteron spadł mi do wartości 3.. W tej ciąży progesteron waha mi się od ok 20 do 28 i lekarz powiedział żebym się tymi różnicami nie przejmowała. No ale i tak mam z założenia przepisany Utrogestan (czyli progesteron dowcipny 🙃). Warto zapytać lekarza i prosić o progesteron. Dużo lepiej działa ten dowcipny niż ten do łykania ✊🏻
O nie słyszalam o takim, dobrze wiedzieć dziękuję❤️

Nie zgodze się i myśle, że nie ma co siać paniki, szczególnie że mamy na grupie dziewczyny z progiem poniżej 12 ng ;)
Wiadomo, idealnie byłoby mieć ok 20 ng, ale jeśli jest powyżej 10 to jest ok. Tak jak dziewczyny pisały, próg skacze w ciągu dnia :)
Uspokoiłaś mnie tymi słowami. Pamiętam, że w poprzedniej ciąży też nie miałam szału z progiem i wszystko dobrze się skończyło, ale wiadome każda ciąża jest inna.
Zgłaszam się po wizycie :) najpierw lekarz był sceptyczny czy czegoś konkretnego się dzisiaj dowiem... ale było zaskoczenie przy USG i sama już moim laickim okiem stwierdziłam, że jest "solidnie":D lekarz się poprawił i stwierdził, że jednak widać bardzo dużo. Zarodek 1,03cm z bijącym serduchem :)
Ale cudnie! To już jest mały wielki człowiek ❤️
Nie przejmuj się, to na pewno 🙂 bo stres nie pomoże na dobry progesteron. Spójrz na swój wynik i zobacz, że różnią się od siebie TYLKO 1,73 jedn. To jest bardzo mała różnica.. Dlatego głowa do góry i dużo oddychania na uspokojenie 🧘🏼‍♀️ A dla 100% pewności, rozmowa z lekarzem ✊🏻
Dziękuję🫶 będę próbować się umówić na znamy lekarz.
A nie masz możliwości jednak konsultacji z lekarzem? Przepraszam ale nie pamietam, na jakim Ty jesteś etapie? Byłaś już na wizycie? co zostało uwidocznione na usg?
Nie byłam jeszcze, w czwartek mam dopiero pierwsza wizytę i będzie to 7+6. Właśnie patrzę na internecie czy jest jakaś szansa na umówienie się szybciej.

Dziewczyny, jak to jest z tym usg i określaniem „wieku” ciąży? Jeśli np. z pierwszego dnia ostatniej miesiączki wychodzi Wam 6+3, a z usg 5+4 to co jest finalnie datą poczęcia i od kiedy liczyć czas?

reklama
Dziewczyny, jak to jest z tym usg i określaniem „wieku” ciąży? Jeśli np. z pierwszego dnia ostatniej miesiączki wychodzi Wam 6+3, a z usg 5+4 to co jest finalnie datą poczęcia i od kiedy liczyć czas?
Na USG genetycznym I trymestru lekarz dokładnie obliczy wiek ciąży, ponieważ wszystkie zarodki w tym czasie mają wielkość odpowiadającą konkretnemu tygodniowi i dniu ciąży. Tym będziesz się już kierować do końca ciąży.
Więc w tej chwili powinnaś odnosić się do 5+4.

Do góry