reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Zacytuje poprzednią wiadomość: „Powiedział, że acard 75 jest bezpieczny a 150 nie, gdzie moja gin prywatnie powiedziała, że jak zażywać to tylko 150, bo 75 nie ma żadnego realnego działania…”
To był gin na NFZ, planowałam prowadzić ciąże i tu i tu ale teraz mam mocne wątpliwości
Badania mogę robić które mi przepisał, ale chyba nie będę brać już od jutra zastrzyków tylko jeśli faktycznie mi coś źle wyjdzie
Myśle ze musisz komuś zaufać.
Rozumiem jaki temu przyświeca cel, ale myśle ze powinien być jeden lekarz prowadzący.

Niemniej bardzo gratuluje z powodu dobrych wieści! ❤️🥰

reklama
A jakich komplikacji jeśli mogłabym spytać? Bo ten Acard tak naprawdę został wdrożony tylko i wyłącznie, ponieważ o to prosiłam/naciskałam
u mnie było nadciśnienie indukowane ciaza , zahamowanie wzrostu płodu oraz w efekcie stan przedrzucawkowy . Miałam siniaki na calym ciele , małopłytkowość . Druga ciaza na acard książkowa

A powiedzcie mi proszę, bo ja jestem nieuświadomiona. Po co bierze się acard w ciąży?
ja się dużo o tym naczytałam ponieważ jak go dostałam w pierwszej ciąży to byłam przerażona , piszą ze może spowodować wystąpienie wad u dziecka . Ale dużo dziewczyn po promieniach wczesnych dostaje acard ponieważ pomaga np w lepszej implantacji zarodka oraz utrzymaniu ciąży . Ja akurat mam pp to aby uniknąć stanu przedrzucawkowego

Ja już po wizycie. Jest zarodek z bijącym serduszkiem, nawet go słuchałam (wiem, że według najnowszych zaleceń nie powinno się słuchać serca, ale gin to zrobił zanim zdążyłam zaprotestować…)
ALE jestem okropnie skołowana. Po pierwsze dostałam dosłownie ochrzan, ponieważ nie zrobiłam żadnych badań po pierwszym poronieniu. Po drugie usłyszałam, że przyjmując Acard 150 przyczyniam się do poronienia. Po trzecie zostały mi przepisane zastrzyki z heparyny i mam jutro zrobić badania na zakrzepicę tylko po to aby mieć to refundowane… i szczerze nie wiem co robić. Kogo słuchać? Moja gin prywatnie zaleciła tylko acard i duphaston…
ja biore acard 150 i moj lekarz twierdzi dokladnie jak twoja lekarka ze acard 75 nie ma zadnego wplywu w ciazy i nic nie daje, mam brac acard 150 do konca 36 tc. Zastrzyki z heparyny przysluguja za darmo kazdej ciezarnej a nie ze wzgledu na badania.

Część w jestem tu "nowa" tzn na tym forum bo pisałam też z czerwcowymi mamami 2022. Ostatnia modyfikacja miesiączkę miałam 16.06 i zrobiłam kilka testów każdy był pozytywny ale ta druga kreska to był cień cienia... W dniu spodziewanej miesiączki zrobiłam bete która wyniosła 53 więc malutko była w tym dniu też u ginekologa ale stwierdził że jeszcze nie widać pęcherzyka... Jutro idę kolejny raz na krew bo minie akurat 48h a w sob umówiłam się do innego ginekologa. Ogólnie należę do typowych panikantów i każda ciążą wywoływała u mnie mnóstwo stresu tym razem jest tak samo. Mam obawy o tak niska bt a była robiona w 29dc I o to że lekarz nic nie widział na USG do tego piersi mnie w ogóle nie bolą i to mnie mega martwi. Jak to u was z piersiami wygląda i ta beta?

Część w jestem tu "nowa" tzn na tym forum bo pisałam też z czerwcowymi mamami 2022. Ostatnia modyfikacja miesiączkę miałam 16.06 i zrobiłam kilka testów każdy był pozytywny ale ta druga kreska to był cień cienia... W dniu spodziewanej miesiączki zrobiłam bete która wyniosła 53 więc malutko była w tym dniu też u ginekologa ale stwierdził że jeszcze nie widać pęcherzyka... Jutro idę kolejny raz na krew bo minie akurat 48h a w sob umówiłam się do innego ginekologa. Ogólnie należę do typowych panikantów i każda ciążą wywoływała u mnie mnóstwo stresu tym razem jest tak samo. Mam obawy o tak niska bt a była robiona w 29dc I o to że lekarz nic nie widział na USG do tego piersi mnie w ogóle nie bolą i to mnie mega martwi. Jak to u was z piersiami wygląda i ta beta?
Lekarz przy becie 53 nie ma prawa nic widzieć. Chyba ok. 1000 moze być widocznych pecherzyk .
A jesteś pewna terminu owulacji? Bo wystarczy ze sie przesunęła owulacja i już beta 53 moze być ok, ale tak na prawde ważne jest sprawdzenie przyrostu.
Ja objawy miałam po półtora tygodnia od terminu miesiączki gdzie beta już była właśnie ok 10 tys.
Zreszta pamiętaj ze objawy nie są potwierdzeniem ani zaprzeczeniem zdrowo rozwijającej sie ciąży :)

Ja już po wizycie. Jest zarodek z bijącym serduszkiem, nawet go słuchałam (wiem, że według najnowszych zaleceń nie powinno się słuchać serca, ale gin to zrobił zanim zdążyłam zaprotestować…)
ALE jestem okropnie skołowana. Po pierwsze dostałam dosłownie ochrzan, ponieważ nie zrobiłam żadnych badań po pierwszym poronieniu. Po drugie usłyszałam, że przyjmując Acard 150 przyczyniam się do poronienia. Po trzecie zostały mi przepisane zastrzyki z heparyny i mam jutro zrobić badania na zakrzepicę tylko po to aby mieć to refundowane… i szczerze nie wiem co robić. Kogo słuchać? Moja gin prywatnie zaleciła tylko acard i duphaston…
no i oczywiscie gratuluje serduszka 🙂

na ten moment ten koleś jest dla mnie mniej rzetelny chociażby przez to, że dał Ci posłuchać serduszka. Delikatnie mi to wskazuje na to, że to on ma mniejszą wiedzę...
I zobacz ile dziewczyn bierze acard. Jednak jest zalecany przez innych lekarzy.
I! Serduszko bije, dla Ciebie jest to przecież krok milowy.
Moja lekarka też nie zleciła mi badań, jeśli ma Cię to uspokoić
Masz racje, oprócz okropnych tekstów typu „zobaczymy czy ciąża JESZCZE żyje”, to była moja pierwsza czerwona lampka. Szczególnie, że pierwszy raz puścił i nic nie było słychać, więc mówię, że może nie powinnismy słuchać, to puścił po raz drugi…
Myśle ze musisz komuś zaufać.
Rozumiem jaki temu przyświeca cel, ale myśle ze powinien być jeden lekarz prowadzący.

Niemniej bardzo gratuluje z powodu dobrych wieści! ❤️🥰
Chyba tak właśnie zrobię, tzn. zdam się w 100% na moją gin i będę trzymać się jej zaleceń.
Dziękuje, wszystkie te emocje przyćmiły najważniejsze - jest serduszko 😍
u mnie było nadciśnienie indukowane ciaza , zahamowanie wzrostu płodu oraz w efekcie stan przedrzucawkowy . Miałam siniaki na calym ciele , małopłytkowość . Druga ciaza na acard książkowa
Dziękuje :)
ja biore acard 150 i moj lekarz twierdzi dokladnie jak twoja lekarka ze acard 75 nie ma zadnego wplywu w ciazy i nic nie daje, mam brac acard 150 do konca 36 tc. Zastrzyki z heparyny przysluguja za darmo kazdej ciezarnej a nie ze wzgledu na badania.
O to dobrze wiedzieć…
O acard w sam sobie się nie martwię, tzn wiem że wiele kobiet go zażywa i wszystko jest ok, bardziej całokształt mnie zdziwił i ta heparyna bez powodu…

reklama
Hej 🙂 ten wynik bety mowi tylko o tym ze jest ciaza. Lekarz nie ma prawa nic widziec bo liczac od ostatniej miesiaczki nie masz nawet 4 tc i przypuszczam ze ten w sobote tez jeszcze nic nie zobaczy.

Do góry