reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2024

Dziewczyny byłam na badaniach które przepisała mi gin. dziś przed pracą, oczywiście nie wytrzymałam i zrobiłam sobie przy okazji betę z progesteronem 🥴 beta 10067,8 ( może jutro na USG zobaczę więcej niż tylko pęcherzyk ☺️) ale progesteron mam nadal niski 11,59 🥺

reklama
Tak, przyjmuje heparynę, od pozytywnego testu. Niestety test zrobiłam dość późno więc mogę tylko mieć nadzieje, że nie zaszkodziłam ciąży przez to. Ale póki co beta i progesteron ładnie rósł więc jestem dobrej myśli.
A poza heparyną to tylko witaminy ciążowe i letrox na tarczyce.
A Ty?
A encortonu nikt Ci nie zalecił przy takich stratach na tym samym etapie?
Ja od zastrzyku biorę acard. Do testu 75, steraz 150, clexan 0.4 i duphaston. Dostałam też steryd ale nie biorę bo fatalnie się po nim czułam :( mam nadzieję,że mimo tego się uda 🤞

Dziewczyny byłam na badaniach które przepisała mi gin. dziś przed pracą, oczywiście nie wytrzymałam i zrobiłam sobie przy okazji betę z progesteronem 🥴 beta 10067,8 ( może jutro na USG zobaczę więcej niż tylko pęcherzyk ☺️) ale progesteron mam nadal niski 11,59 🥺
Jak dobrze kojarzę, to bierzesz duphaston, prawda? On jak coś nie wychodzi w krwi ☺️
Piękna beta 🩷

To u mnie na szczęście ten mocz nie jest ciemny, chociaż właśnie chodzę siku stosunkowo sporadycznie. 😐 Może właśnie te kiszonki mogłyby pomóc, chociaż nie uśmiecha mi się aby pić wodę po ogórkach czy kapuście 😂
Ja tak mam jakoś od tygodnia. A od zawsze pije 3l wody + inne płyny. Dziwne :D niekoniecznie musi być woda :) można przemycić na kanapki, zrobić kapuśniak, ogórkową czy surówki. Olej lniany czy kokosowy albo awokado też może dać radę :D to z tych tłustych rozwiązań

A encortonu nikt Ci nie zalecił przy takich stratach na tym samym etapie?
Ja od zastrzyku biorę acard. Do testu 75, steraz 150, clexan 0.4 i duphaston. Dostałam też steryd ale nie biorę bo fatalnie się po nim czułam :( mam nadzieję,że mimo tego się uda 🤞
Nie, nikt mi encortonu nie zlecił.
Od hematologa miałam zalecenie, że powinnam spróbować jedna ciąże na samym acarcie, jedna na heparynie, a jedna na acardzie i heparynie. Ale w miedzy czasie robiłam gastroskopie z podejrzenia celiakii (wykluczona) i wyszedł mi jakiś stan zapalny w żołądku wiec uznałam, że tego acardu bez konsultacji z gastrologiem raczej nie powinnam przyjmować. Także dzisiaj się bede umawiać gdzieś do gastrologa chociaż na konsultacje co z tym acardem.

A macie może jakiś sposób na zaparcia oprócz jedzenia suszonych owoców, których szczerze nienawidzę? 🙃 Ostatnio próbowałam w siebie wcisnąć suszone śliwki, ale od razu mam odruch wymiotny kiedy czuje ten zapach.
moze kisiel z jablkami, siemie lniane, mi jeszcze pomagaly platki frutina takie zielone 🙂

Nie, kefir też odpada 🤢
Pije dużo wody w ciągu dnia, mam wprost wrażenie, że więcej pije niż wysikuje (i widzę, że woda strasznie mi się zatrzymuje w organizmie). Innych pozycji również próbowałam, ale niestety. Nie chce przeć na siłę, aby nie dostać przez to jakiejś "nagrody"...
Ja ogólnie mam problem z zaparciami na codzień, ale w ciąży mam wrażenie że jest dwa razy gorzej. 😐
O matko mam to samo na co dzień też mam z tym problem teraz się pogorszyło więc też jestem chętna na jakieś domowe sposoby 🤦

reklama
Ja tak mam jakoś od tygodnia. A od zawsze pije 3l wody + inne płyny. Dziwne :D niekoniecznie musi być woda :) można przemycić na kanapki, zrobić kapuśniak, ogórkową czy surówki. Olej lniany czy kokosowy albo awokado też może dać radę :D to z tych tłustych rozwiązań
Będę próbować, bo zaczyna się to robić coraz bardziej uciążliwe. 😐

Do góry