reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2024

Dziewczyny byłam na badaniach które przepisała mi gin. dziś przed pracą, oczywiście nie wytrzymałam i zrobiłam sobie przy okazji betę z progesteronem 🥴 beta 10067,8 ( może jutro na USG zobaczę więcej niż tylko pęcherzyk ☺️) ale progesteron mam nadal niski 11,59 🥺

reklama
Tak, przyjmuje heparynę, od pozytywnego testu. Niestety test zrobiłam dość późno więc mogę tylko mieć nadzieje, że nie zaszkodziłam ciąży przez to. Ale póki co beta i progesteron ładnie rósł więc jestem dobrej myśli.
A poza heparyną to tylko witaminy ciążowe i letrox na tarczyce.
A Ty?
A encortonu nikt Ci nie zalecił przy takich stratach na tym samym etapie?
Ja od zastrzyku biorę acard. Do testu 75, steraz 150, clexan 0.4 i duphaston. Dostałam też steryd ale nie biorę bo fatalnie się po nim czułam :( mam nadzieję,że mimo tego się uda 🤞

Dziewczyny byłam na badaniach które przepisała mi gin. dziś przed pracą, oczywiście nie wytrzymałam i zrobiłam sobie przy okazji betę z progesteronem 🥴 beta 10067,8 ( może jutro na USG zobaczę więcej niż tylko pęcherzyk ☺️) ale progesteron mam nadal niski 11,59 🥺
Jak dobrze kojarzę, to bierzesz duphaston, prawda? On jak coś nie wychodzi w krwi ☺️
Piękna beta 🩷

To u mnie na szczęście ten mocz nie jest ciemny, chociaż właśnie chodzę siku stosunkowo sporadycznie. 😐 Może właśnie te kiszonki mogłyby pomóc, chociaż nie uśmiecha mi się aby pić wodę po ogórkach czy kapuście 😂
Ja tak mam jakoś od tygodnia. A od zawsze pije 3l wody + inne płyny. Dziwne :D niekoniecznie musi być woda :) można przemycić na kanapki, zrobić kapuśniak, ogórkową czy surówki. Olej lniany czy kokosowy albo awokado też może dać radę :D to z tych tłustych rozwiązań

A encortonu nikt Ci nie zalecił przy takich stratach na tym samym etapie?
Ja od zastrzyku biorę acard. Do testu 75, steraz 150, clexan 0.4 i duphaston. Dostałam też steryd ale nie biorę bo fatalnie się po nim czułam :( mam nadzieję,że mimo tego się uda 🤞
Nie, nikt mi encortonu nie zlecił.
Od hematologa miałam zalecenie, że powinnam spróbować jedna ciąże na samym acarcie, jedna na heparynie, a jedna na acardzie i heparynie. Ale w miedzy czasie robiłam gastroskopie z podejrzenia celiakii (wykluczona) i wyszedł mi jakiś stan zapalny w żołądku wiec uznałam, że tego acardu bez konsultacji z gastrologiem raczej nie powinnam przyjmować. Także dzisiaj się bede umawiać gdzieś do gastrologa chociaż na konsultacje co z tym acardem.

A macie może jakiś sposób na zaparcia oprócz jedzenia suszonych owoców, których szczerze nienawidzę? 🙃 Ostatnio próbowałam w siebie wcisnąć suszone śliwki, ale od razu mam odruch wymiotny kiedy czuje ten zapach.
moze kisiel z jablkami, siemie lniane, mi jeszcze pomagaly platki frutina takie zielone 🙂

Nie, kefir też odpada 🤢
Pije dużo wody w ciągu dnia, mam wprost wrażenie, że więcej pije niż wysikuje (i widzę, że woda strasznie mi się zatrzymuje w organizmie). Innych pozycji również próbowałam, ale niestety. Nie chce przeć na siłę, aby nie dostać przez to jakiejś "nagrody"...
Ja ogólnie mam problem z zaparciami na codzień, ale w ciąży mam wrażenie że jest dwa razy gorzej. 😐
O matko mam to samo na co dzień też mam z tym problem teraz się pogorszyło więc też jestem chętna na jakieś domowe sposoby 🤦

reklama
Ja tak mam jakoś od tygodnia. A od zawsze pije 3l wody + inne płyny. Dziwne :D niekoniecznie musi być woda :) można przemycić na kanapki, zrobić kapuśniak, ogórkową czy surówki. Olej lniany czy kokosowy albo awokado też może dać radę :D to z tych tłustych rozwiązań
Będę próbować, bo zaczyna się to robić coraz bardziej uciążliwe. 😐

Do góry