reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

A dajcie spokój z tymi ruchami, ja średnio raz w tygodniu odchodzę od zmysłów i chcę jechać na ktg 🙈 mój brzdąc w 2 trymestrze ruszał się zdecydowanie energiczniej i częściej niż teraz, chyba zrobiło mu się ciaśniej 🙈 teraz lubi sobie pospać z godzinkę-dwie pomiędzy swoimi standardowymi porami aktywności.
Mniej mamy już wod płodowych to normalne na tym etapie, dlatego ruchy moga być rzadsze, moja akurat sporo się rusza, ale pamiętam 1 ciążę i było mniej tych ruchow, dzieci też już gniecione są, nie mają miejsca bo jak ktoś termin początek marca, to już w ogóle lada chwila i rodzenie może być już w każdej chwili.

reklama
A ja dzisiaj pizze będę jadła na kolacje, bo mój ma urodziny i zamawiamy 😍

A weź nawet nie gadaj mi o tych cukrach 😞 mam ostatnio wysoki cukier.. Nie mam zdiagnozowanej cukrzycy ciążowej, ale na pewno mam z takimi cukrami... Do diabetologa staram się już zapisać od 2 tygodni i co? I kuźwa wiecznie nie idzie się dodzwonić, jak przyjeżdżam do szpitala by się umówić to okazuje się, że pielęgniarki która zapisuję terminy już nie ma i jak tu się umówić?? Oni sobie jaja robią.. Na rejestracji siedzi 5 babeczek, ale nie - one nie zapisują terminów, robi to tylko pielęgniarka, a ona jest bardzo różnie... Mówią mi, że mam przyjść między 8 a 14, tylko, że szpital mam kawałek drogi i to pod same górki, no ja już nie mogę ryzykować by sama tam iść, a mój narzeczony pracuje od 6-14 i nie ma mnie tam kto podwieźć... Musiałabym mieć dietę cukrzycową, ale nie mam nawet jak się zapisać.. Masakra, stresuje się tym..
No, z takimi wynikami pewnie masz. A próbowałaś diety przy cukrzycy ciążowej? Są bardzo fajne strony, ladnie rozpisane diety, tylkp trzeba się pilnować niestety.
Pizza, mc Donald's jak ja Wam zazdroszczę 😭😭😭 ja takich rzeczy nie mogę 😩 ale nie ma tego złego idę zrobić czipsy z jarmużu 😂🤣
Tylko wiesz, nie głoduj, też nie wolno, ani dla organizmu ani dla malucha niedobre. Ja jutro pizzę robię, ale pełnoziarnistą, z mąki orkiszowej, mogę się podzielić przepisem jak już mi wyjdzie 😉
A tak w ogole to od paru dni czuje jakby mi brzuch ze 3 razy wiekszy sie zrobil i jest mega ciezko... Tez tak macie?
Ostatnio mam wrażenie, że wyskoczyl jak pilka i wszędzie mi zahacza.
Tak, na NFZ. U nas jest właśnie szybszy termin jak jest się w ciąży. Ale trafienie na tą pielęgniarkę graniczy z cudem. Prywatnie na razie nie mogę iść, bo miałam tyle wydatków, plus mój ma wizytę u dermatologa w tym Msc prywatnie. Póki mogę korzystać z NFZ, bo w końcu jestem ubezpieczona i mam prawo do wizyt i badań na NFZ, to będę korzystać.
A gdzieś indziej? W jakimś mieście obok? Ja Cię rozumiem, nie mam kasy, a diabetolog juź 3 stówy mnie kosztował.
Ostatnio glownie na wieczor mam takie wyzsze, podobnie jak Ty, ale i 170/110 mi sie zdarzalo. Z tym ze ja 3 razy dziennie tabletki biore 😑 rano mam niezle, takie w normie.
A co bierzesz? Ja biorę dopegyt 4x2 i isoptin sr 240 2x dziennie, mam ciśnienie 110/65 nawet u lekarza.
Ja z tymi cukrami podobnie, sama diabetolog mi powiedziała ze po 32 tygodniu same sie normują. Ale pomimo tego musze jeździć na wizyty na szczęście tylko raz na miesiąc .
No to u mnie po 32 tygodniu się tak unormowaly, że od dziś kłuję się na noc insuliną 🤦‍♀️
Moze glupie pytanie, ale maja tak Wasze dzieci, ze caly dzien sie ruszaja? Ja juz wariuje, mam wrazenie, ze moj dzis w ogole nie spi. Czuje go non stop...
Tak, mam bardzo aktywne dziecko, przez to nie mogę spać w nocy.

Mniej mamy już wod płodowych to normalne na tym etapie, dlatego ruchy moga być rzadsze, moja akurat sporo się rusza, ale pamiętam 1 ciążę i było mniej tych ruchow, dzieci też już gniecione są, nie mają miejsca bo jak ktoś termin początek marca, to już w ogóle lada chwila i rodzenie może być już w każdej chwili.
No właśnie ja mam na początek marca 😁 zmuszam się wszystkimi siłami, żeby nie rozmyślać ile mi jeszcze zostało tygodni do porodu, bo boje się, że zacznę się bać 😅

Co do tego ktg jakas masakra u mnie, dzwonilam chyba wszedzie i albo ze skierowaniem albo na zapisy😔😑 przez ta pandemie nawet w szpitalu od tak nie zrobia... Na czwartek dopiero jestem zapisana. Jak jutro bedzie mnie to nadal martwic to jade do innego miasta do szpitala. Paranoja 😭

Aaa no i ja mam termin na 1 marca... Niby przed porodem dziecko moze sie tak intensywniej ruszac, ale nie sadze, bo na wizycie w tamtym tyg dziecko bylo wysoko, szyjka dluga i zamknieta a przepowiadajace ledwo co, chyba ze ich nie czuje. No ale w sumie to sie moze nagle wszystko zaczac...

Ostatnia edycja:
Tylko wiesz, nie głoduj, też nie wolno, ani dla organizmu ani dla malucha niedobre. Ja jutro pizzę robię, ale pełnoziarnistą, z mąki orkiszowej, mogę się podzielić przepisem jak już mi wyjdzie 😉
Mam rozpisaną dietę cukrzycową więc muszę się pilnować 😟 mój gin powiedział, że już nie wolno mi przytyć bo jest już nie zdrowo...ale wiadomo maluszek wzrasta to przecież i mi waga wzrasta raczej nieuniknione.
A przepis chętnie poproszę😜 jeszcze jak zdrowa.

No, z takimi wynikami pewnie masz. A próbowałaś diety przy cukrzycy ciążowej? Są bardzo fajne strony, ladnie rozpisane diety, tylkp trzeba się pilnować niestety.

Ostatnio mam wrażenie, że wyskoczyl jak pilka i wszędzie mi zahacza.

A gdzieś indziej? W jakimś mieście obok? Ja Cię rozumiem, nie mam kasy, a diabetolog juź 3 stówy mnie kosztował.

A co bierzesz? Ja biorę dopegyt 4x2 i isoptin sr 240 2x dziennie, mam ciśnienie 110/65 nawet u lekarza.

No to u mnie po 32 tygodniu się tak unormowaly, że od dziś kłuję się na noc insuliną 🤦‍♀️

Tak, mam bardzo aktywne dziecko, przez to nie mogę spać w nocy.
Widocznie inw tym przypadku wyjatki potwierdzają regułę 😉🙇

Kilka razy w życiu jeszcze na długo przed ciążą zrobił mi się najzwyklejszy ropny wielki pryszcz na wewnętrznej stronie dużej wargi sromowej. Po 2 dniach dało się wygnieść 🤢 nie była to żadna zmiana chorobowa, nie swędziało a jedynie bolało przy podmywaniu i chodzeniu tak jak standardowy pryszcz. Nie wiem czy Twój też tak wygląda.
No ja tak samo miałam. Mi się takie coś zrobiło jak wróciłam ze szpitala, wtedy miałam nogę w gipsie
Mnie też w tym trzecim trymestrze jakoś bardziej bierze na słodycze pizze paluszki w I i II trymestrze tak nie miałam😅
Ja teraz w trzecim trymestrze mogłabym jeść cały czas zupę pomidorową i nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym domowym. Noooo i rogaliki z nutellą. O serniku już nie wspomnę
A tak w ogole to od paru dni czuje jakby mi brzuch ze 3 razy wiekszy sie zrobil i jest mega ciezko... Tez tak macie?
Ja nie miałam brzucha praktycznie do końca 7 miesiąca, a teraz rośnie z dnia na dzień. Co się obudzę to większy i większy 😂
Moze glupie pytanie, ale maja tak Wasze dzieci, ze caly dzien sie ruszaja? Ja juz wariuje, mam wrazenie, ze moj dzis w ogole nie spi. Czuje go non stop...
Moja mała już tak chyba z dwa dni wariuje. Może też dlatego że cały czas leżę No i sobie podjadam a to czekoladę 😂😂 a to jakieś kanapki z nutellą haha

reklama
Dziewczyny już jestem po wizycie. Wszystko jest w porządku jak narazie. Miałam USG żeby sprawdzić ile mała już waży. Mamy już 1990 gram. Troszeczkę za mało ale nadrobimy. Już nie musze leżeć. Wszystko się ustabilizowało. Na spokojnie mogę jeszcze jechać na zakupy żeby dokupić potrzebne rzeczy. Mam dużo uważać, nie przemęczać się, nie dźwigać, mniej pracować i powinnam donosić. Pani doktor przewiduje, że na 100% do 05.03 urodzę

Do góry