reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Marcowe mamy 2021

Też mam 170cm wzrostu, ale nie zastanawiałam się nad wysokością gondoli, nawet nie sądziłam, że jest wybór w tej kwestii :D Taka standardowa mi się wydawała, a kiedy pochylałam się żeby podotykać materacyk nie odczułam, żebym musiała się ponad normę zginać.
Ja też w ogóle się nie skupiałam na wysokości gondoli - mam 166cm wzrostu 🙂 Bardziej interesowały mnie amortyzatory wózka, bo wprawdzie mieszkam w mieście, ale po pierwsze chodniki w okolicy nędzne i absolutnie nic nie wskazuje, że nagle hurtem je naprawią😆 poza tym-planuję też spacery w terenach poza miastem😁 Poza tym - postawiłam na używki, bo zdecydowanie wolę mieć większy budżet na dobry, nowy fotelik samochodowy 😁 Znalazłam na olx używany modal Wózek 2w1 Adamex Aspena Grand Prix - mój mąż w piątek jedzie go dokładnie pooglądać i posprawdzać pod względem technicznym😁

Ja mam avionauta i bardzo go sobie chwalę. Jest lekki, a wierz mi to ma duże znaczenie jak dziecko ma już kilka miesięcy.
Natomiast nie kazdy fotelik pasuje do każdego auta, my też rozważaliśmy maxi cosi i avionauta, w sklepie nam przymierzyli oba, zmierzyli kąt nachylenia główki dziecka i wtedy wybraliśmy avionauta.
Ja planowałam wstępnie Cybexa Aton M I-Size + Baza M (ze względu na wysokie wyniki w testach ADAC oraz funkcjonalność), ale po przymiarce okazało się, że ten fotelik kompletnie nie pasuje do mojego samochodu ze względu właśnie na kąt nachylenia główki🙁 Podobnie było z fotelikiem Avionaut Pixel I-Size z bazą (aż sam pan, który mi przymierzał się zdziwił, bo sądził, że jednak będzie pasował)😒 Pan przymierzający powiedział wprawdzie, że pasowałyby w opcji bez bazy, ale jakoś nie czuję się na siłach mierzyć się za każdym razem z montowaniem fotelika na pasy (a wiem, jak ważny jest prawidłowy montaż fotelika dla bezpieczeństwa młodego pasażera)😐 Do mojego samochodu jest odpowiedni jedynie Maxi Cosi Pebble Pro i-Size z bazą FamilyFix 3 i ten planuję kupić-czekam tylko na początek promocji😁

Taki czujnik na pewno daje pewien komfort psychiczny 😊 z tego samego powodu kupiłam adapter do pasów w aucie i nie muszę już się zastanawiać czy dla malucha bezpieczniej jest jeździć w pasach czy bez nich 😁
Też mam adapter😁 Kupiłam firmy Insafe-bardzo wygodny w jeździe (zarówno jako pasażer, jak i kierowca)🙂 Bez pasów nigdy w życiu bym nie jeździła-jednak najważniejsze dla przeżycia płodu jest przeżycie matki, a brak pasów podczas wypadku znacznie to utrudnia😭

reklama
Tanita79 tych butelek nie znałam, sprawdziłam, fajne te szerokie antykolkowe, to są plastikowe czy szklane? Ja używałam aventa również laktator i pojemniki via do przechowywania, przydały się później do mrożenia obiadków. Wszystko dię sprawdziło więc chyba nie będę kombinować.
Co do wózka to chyba masz dobry pomysł z tą spacerówką potem.
Ciuszki jakieś mam 56 ale to z lumpka bo faktycznie mogą się nie przydać, córka nosiła, synek wogóle, u niego to wogóle ciuszki były na moment bo tak rósł, podwoił wagę w 3 mce z 4 na 8kg na cycku😉 Mam takie wyprawki 62, 68, 74cm co zawierają czapeczkę - ja ją miałam początkowo na po domu i po kąpieli, te wiązane na dwór, zimową jedną sama zrobiłam na drutach, a drugą kupiłam 40/42cm rozmiar, ok. 38cm ma dziecko przy urodzeniu. Z dwie małe kupiłam wiązane z uszkami bawełniane w pepco za 2zł z przeceny. Jeszcze na szyjkę jakąś chusteczkę miękką bawełnianą bo to praktyczne przy takim maleństwie.
ilość tego wszystkiego jest ogromna, nie wiem jak facet by zdołał to ogarnąć🤪🥳
Udanych zakupów👍 Ja chyba jutro wybiorę się na łowy. W pierwszych miesiącach sprawdziły mi się śpiworki do spania, bo dziecko nie rozkopywało się i nie zasłaniało buzi kocykiem czy kołdrą. I łatwo wziąć do karmienia w nocy.
Pulp te szerokie zamówiłam właśnie plastikowe ale nie wiem czy i szklanych nie mieli... 🤔 Naprawdę nie wiem czy tak działają czy kwestia przypadku ale bardzo mi się sprawdziły. Miałam takie proste (są szklane i plastik).
Muszę o laktatorze pomyśleć, wtedy koleżanka w biegu mnie wspomogła, karmić piersią kompletnie mi się nie udało. A jakiś konkretny ten laktator z Aventa masz? Zadowolona byłaś?

Pamiętam ze szpitala, że moja Córa ledwo się mieściła w kombinezon ( połowa lutego), wyglądała jak ściśnięta szyneczka jak wychodziłyśmy:D Ah! no tak, jakaś apaszka czy chusteczka jeszcze 🙄😄
Nieeeee to trzeba ogarnąć i nie zwariować🤪😄

Ja miałam ręczny i mi się bardzo sprawdził, przy 1 cc uratował moją laktację, bo za moimi plecami zaczęli w szpitalu dawać mm i mała niechętnie walczyła o mój pokarm ale się rozkręciło, za drugim właściwie rodziłam i jak miałam cc to nawał był naturalnie i tu mnie też uratował bo miałam dwa kamienie i musiałam choć trochę upuszczać bo mym zwariowała, spać przez te cycki nie mogłam. Ja się boję osobiście tych elektrycznych😬🤪Teraz czaje się na wersje z małą butelką i 3 pojemnikami via za 149zł na Allegro widziałam.
Ja po wizycie w lumpie, znów obkupiona, dzieciaki też, nie ma to jak śpiworek za 1zł😍

Cześć dziewczyny :) ja dziś po wizycie 25+3 :) Lekarz przepisał mi luteine 50 2x1 tabletkę pod język z powodu twardniejacego brzucha 🙄 nie mówił nic o skracającej się szyjce. Biorę jeszcze acard 150 od 12tc.
A pisze żeby się zapytać bo zupełnie zapomniałam i może to głupie pytanie 🙈 ale jak Wy stosujecie luteine? Czy jest jakaś reguła? Rano/wieczorem przed posiłkiem/po posiłku? Czy jakieś odstępy czasu mają być?

Ja, też dziś wizyta prenatalne połówkowe ja mam 22tc plus 1.
Wszystko ok, odnoście luteiny to ja, brałam w 1 trymestrze podjęzykowa i bralam ja rano koło 7-8ej z innymi lekami po szybkim sniadaniu i potem wieczorem koło 20ej też z innymi lekami, a, był czas że w południe jeszcze bralam.
Ja też mam twardnienia póki co mało, nieregularne, biorę magnez magne b6.

Jeżeli luteina pod język nie będzie zdawała egzaminu to możesz zapytać o taką w globulkach dopochwowych, słyszałam, że na niektóre pacjentki lepiej działa.
Ja również na twardnienia biorę magnez, 3 razy dziennie po 100mg. Pomaga też unikanie przepełnionego pęcherza i leżenia całkiem płasko na plecach.

Jeżeli luteina pod język nie będzie zdawała egzaminu to możesz zapytać o taką w globulkach dopochwowych, słyszałam, że na niektóre pacjentki lepiej działa.
Ja również na twardnienia biorę magnez, 3 razy dziennie po 100mg. Pomaga też unikanie przepełnionego pęcherza i leżenia całkiem płasko na plecach.

Zobaczymy 🙈 mam nadzieję że pomoże lekarz nie chciał dawać mi dopochwowej bo jak powiedział że to moje wrażliwe okolice więc penwie nabawiłabym się zapalenia 🙈 Ja wogole nie brałam tego twardnienia brzucha jako skurczy macicy myślałam że małay po prostu się tak wypycha ale akurat dziś podczas usg stwardniał mi brzuch i lekarz pwiiedzial że to nie powinno tak być i to ewidentnie macica 🙈 trochę się teraz stresuje bo nie jestem z tych co umieją siedzieć na tyłku 🙈 właśnie się położyłam bo trochę ciągnęło do dołu i właśnie twardniał brzuch 🙄 wzięłam luteine i tak zerkam na zegarek i cholerka co 5 min mam skurcz 🤦‍♀️

Zobaczymy 🙈 mam nadzieję że pomoże lekarz nie chciał dawać mi dopochwowej bo jak powiedział że to moje wrażliwe okolice więc penwie nabawiłabym się zapalenia 🙈 Ja wogole nie brałam tego twardnienia brzucha jako skurczy macicy myślałam że małay po prostu się tak wypycha ale akurat dziś podczas usg stwardniał mi brzuch i lekarz pwiiedzial że to nie powinno tak być i to ewidentnie macica 🙈 trochę się teraz stresuje bo nie jestem z tych co umieją siedzieć na tyłku 🙈 właśnie się położyłam bo trochę ciągnęło do dołu i właśnie twardniał brzuch 🙄 wzięłam luteine i tak zerkam na zegarek i cholerka co 5 min mam skurcz 🤦‍♀️
Proponuję wziąść nospe i magnez i poczekać aż się uspokoi.
Z tymi twardnieniami to jest 😱😱😱🙉🙉zawsze strach😩

Proponuję wziąść nospe i magnez i poczekać aż się uspokoi.
Z tymi twardnieniami to jest 😱😱😱🙉🙉zawsze strach😩

Dokładnie, zwłaszcza w pierwszej ciąży 🙉 Twardnienia brzucha i ból na spojeniu łonowym albo w kroku po bokach - i weź się człowieku domyśl, do którego momentu tak ma być, a od którego momentu wymaga leżenia i pilnej konsultacji 😑

reklama
Dokładnie, zwłaszcza w pierwszej ciąży 🙉 Twardnienia brzucha i ból na spojeniu łonowym albo w kroku po bokach - i weź się człowieku domyśl, do którego momentu tak ma być, a od którego momentu wymaga leżenia i pilnej konsultacji 😑

To moja druga ciąża ale wogole nie pamiętam takich sytuacji 🙈 nie wiedziałam co to skurcze przepowiadająca 🙈 mam nadzieję że się uspokoi, 🙃🙏

Do góry