reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Ogólnie z usg ginekologicznym nie jest tak, że dostajesz jakieś specjalne skierowanie, takie skierowanie wydaje się na badania specjalistyczne: Jamy brzusznej, dooplera, tarczycy itd.
Natomiast usg w gabinetach ginekologicznych po prostu jest, lekarz widząc wskazanie wykonuje je. Skierowac to moze Cię własnie na prenatalne 1 trymestr, połowkowe, w raze draki i w 3 trymestrze,
Jak to przystało na NFZ są ogólno przyjęte normy i zasady, To co pisała wyzej kolezanka, obowiązują 3 w całej ciązy . Dużo na pewno zalezy od lekarza, ale nie sądzę ,aby zaniepokojonej mamie, ktora ma jakies obawy odmowil chocby przylozenia głowicy i sprawdzenia po prostu czy dziecko żyje.
Jak masz jakies wspolistniejace choroby np. niedoczynnosc, albo poronienia za sobą, to lekarz na pewno będzie bardziej przychylny, aby upelnic się ,że dziecko zyje. Jest wielu lekarzy ,ktorzy nie wyobrazaja sobie nie sprawdzic raz w miesiacu, czy dziecko zyje i czy się cos niepokojacego nie dzieje,
Twoje obawy są uzasadnione uważam, bo sama sobie nie wyobrażam miec cale 3 badania.
Jest wiele rzeczy ,ktore tylko usg może ujawnić, niestety czasami się mozna spotkac ze znieczulicą ,ale to inna sprawa.
Wlasnie tego się boję, znieczulicy. Ze usłyszę jest wszystko ok proszę się nie denerowac, na słowo niestety nie uwierzę.

reklama
No to musisz się trochę w cierpliwość uzbroić. Czy po amniopunkcji będziesz miała pewność odnoście dziecka?ja mam jutro USG, staram się myśleć pozytywnie ale też nie nastawiać na nic konkretnego
Będę miała pewność czy jest zdrowe jeżeli chodzi o trisomie. I płeć [emoji6]

Wlasnie tego się boję, znieczulicy. Ze usłyszę jest wszystko ok proszę się nie denerowac, na słowo niestety nie uwierzę.
Mam tak samo, w żadne na oko, czy słowo nie wierzę, bo mogę być ofiarą rutyniarza,
Z resztą mam swoje złe również doświadczenia, czego roztrząsać nie będę, ale powiem tak:
Jeśli intuicyjnie czujesz, ze cos jest nie tak, to najpewniej masz rację i nie bagatelizuj tego, w najlepszym wypadku odczujesz cudowną ulgę i powiesz sobie: uff pomyliłam się,

Mam tak samo, w żadne na oko, czy słowo nie wierzę, bo mogę być ofiarą rutyniarza,
Z resztą mam swoje złe również doświadczenia, czego roztrząsać nie będę, ale powiem tak:
Jeśli intuicyjnie czujesz, ze cos jest nie tak, to najpewniej masz rację i nie bagatelizuj tego, w najlepszym wypadku odczujesz cudowną ulgę i powiesz sobie: uff pomyliłam się,
Tylko ja w pierwszej ciąży miałam puste jajo i bardzo to przeżyłam, i teraz ja na każdym kroku czuję że może być coś nie tak, i tak już będzie. Jestem też panikarą i nie lubię sytuacji w których nie mam kontroli. Dlatego pomyslalam, że jezeli w luxmedzie nie będą robić mi tego usg na konsultacji to tam będę tylko badania robić a resztę tzn konsultacje z szybkim usg na wizycie na nfz, żeby była pewność

Ale również USG. Więc nie wiem co za problem looknąć kawałek dalej 😁
Wziernikiem oceni tylko to czy jest ładna i zamknięta. Długość tylko na usg
[GROUP=][/GROUP]
Aaa hm No to fakt bez sensu sam wziernik 😀 Jezu już mi jest i gorąco z nerwów i rozbolało mnie wszystko w macicy od tego myślenia o tym

reklama
Do góry