TakDziewczyny a jak to jest ze zwolnieniem. Teraz do porodu ZUS by płacił 100 % wynagrodzenia, a po urodzeniu przez rok 80% tak?
reklama
PałkaZapałka
Fanka BB :)
Zwolnienie w czasie ciąży jest 100% płatne, natomiast jeśli wybierasz roczny rodzicielski to dostajesz 80% przez 52 tygodnie. Natomiast półroczny macierzyński jest płatny 100% a pozostałe tygodnie jeśli chcesz to też możesz wykorzystać ale płatne 60%. Bądź możesz je jakoś podzielić z ojcem dziecka. Niestety dokładnych tygodni podzialu nie pamiętam.Dziewczyny a jak to jest ze zwolnieniem. Teraz do porodu ZUS by płacił 100 % wynagrodzenia, a po urodzeniu przez rok 80% tak?
Tak najlepiej jest wziąć. Po urodzeniu masz wybór albo 80% cały rok albo 60% ileś tam miesięcy i jakoś to tak mi kadrowa mówiła ale zawsze brałam 80% bo to mniejszy szokDziewczyny a jak to jest ze zwolnieniem. Teraz do porodu ZUS by płacił 100 % wynagrodzenia, a po urodzeniu przez rok 80% tak?
O to to o to mi chodziło tylko nie pamiętałam jak to dokładnie wyglądaZwolnienie w czasie ciąży jest 100% płatne, natomiast jeśli wybierasz roczny rodzicielski to dostajesz 80% przez 52 tygodnie. Natomiast półroczny macierzyński jest płatny 100% a pozostałe tygodnie jeśli chcesz to też możesz wykorzystać ale płatne 60%. Bądź możesz je jakoś podzielić z ojcem dziecka. Niestety dokładnych tygodni podzialu nie pamiętam.
Pettitbelle
ja sie troche martwie, bo wedlug kalendarza a usg jest 4 dni roznicy. Wedlug pierwszego usg lekarz stwierdzil, ze 2 dni mlodszy niz z kalendarza a na nastepnym usg juz to byly 4 dni...
Nie stresuj się tym ja miałam długo dwa tyg różnicy między jednym a drugim bo miałam cykle nieregularne i u mnie wogole ciężko było wymierzyć wszystko co i jak. Dopiero koło 20 TC się to unormowałoja sie troche martwie, bo wedlug kalendarza a usg jest 4 dni roznicy. Wedlug pierwszego usg lekarz stwierdzil, ze 2 dni mlodszy niz z kalendarza a na nastepnym usg juz to byly 4 dni...
Pettitbelle
Nie stresuj się tym ja miałam długo dwa tyg różnicy między jednym a drugim bo miałam cykle nieregularne i u mnie wogole ciężko było wymierzyć wszystko co i jak. Dopiero koło 20 TC się to unormowało
Tylko, ze u mnie cykle jak w zegarku i akurat w szczesliwym miesiacu przez prace meza byl to zloty jednorazowy strzal ;p ale mam nadzieje, ze to tylko blad w pomiarze zarodka
PałkaZapałka
Może przez to że małe jest coraz większe i więcej można wyczytać z badania. To nie oznacza, że się cofa w rozwoju bo gdyby był problem z rozwojem to lekarz by na pewno to upilnowałja sie troche martwie, bo wedlug kalendarza a usg jest 4 dni roznicy. Wedlug pierwszego usg lekarz stwierdzil, ze 2 dni mlodszy niz z kalendarza a na nastepnym usg juz to byly 4 dni...
*Katarina*
Dziewczyny ja już po prenatalnych. Wszystko anatomicznie wygląda ok, ma kość nosowa, podniebienie, macha rączkami i nóżkami. Teraz czekam na badanie z krwi. A i na 80% będzie to dziewczynka . Dzidzia jest starsza niż wynikało to z wcześniejszego usg bo zamiast na 5 marca termin z prenatalnych wychodzi na 27 lutego. Ale zostaje tu z Wami, zobaczymy jak będzie na następnym USG
reklama
Pettitbelle
Prenatalne mam ustawione na 17 wrzesnia gdzie wedlug kalendarza bedzie to 13tyd,2 dzien a wedlug poorzedniego usg 12,6. Moja lekarka troche zakrecona bo powiedziala, ze moge zrobic prenatalne miedzy 14wrzesnia az do samego konca wrzesnia a przeciez to bedzie juz grubo po 13 tyg ;p