reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
Dziewczyny a jak to jest ze zwolnieniem. Teraz do porodu ZUS by płacił 100 % wynagrodzenia, a po urodzeniu przez rok 80% tak?
Zwolnienie w czasie ciąży jest 100% płatne, natomiast jeśli wybierasz roczny rodzicielski to dostajesz 80% przez 52 tygodnie. Natomiast półroczny macierzyński jest płatny 100% a pozostałe tygodnie jeśli chcesz to też możesz wykorzystać ale płatne 60%. Bądź możesz je jakoś podzielić z ojcem dziecka. Niestety dokładnych tygodni podzialu nie pamiętam. :(

Dziewczyny a jak to jest ze zwolnieniem. Teraz do porodu ZUS by płacił 100 % wynagrodzenia, a po urodzeniu przez rok 80% tak?
Tak najlepiej jest wziąć. Po urodzeniu masz wybór albo 80% cały rok albo 60% ileś tam miesięcy i jakoś to tak mi kadrowa mówiła ale zawsze brałam 80% bo to mniejszy szok😆

Zwolnienie w czasie ciąży jest 100% płatne, natomiast jeśli wybierasz roczny rodzicielski to dostajesz 80% przez 52 tygodnie. Natomiast półroczny macierzyński jest płatny 100% a pozostałe tygodnie jeśli chcesz to też możesz wykorzystać ale płatne 60%. Bądź możesz je jakoś podzielić z ojcem dziecka. Niestety dokładnych tygodni podzialu nie pamiętam. :(
O to to o to mi chodziło tylko nie pamiętałam jak to dokładnie wygląda 😁

ja sie troche martwie, bo wedlug kalendarza a usg jest 4 dni roznicy. Wedlug pierwszego usg lekarz stwierdzil, ze 2 dni mlodszy niz z kalendarza a na nastepnym usg juz to byly 4 dni...

ja sie troche martwie, bo wedlug kalendarza a usg jest 4 dni roznicy. Wedlug pierwszego usg lekarz stwierdzil, ze 2 dni mlodszy niz z kalendarza a na nastepnym usg juz to byly 4 dni...
Nie stresuj się tym ja miałam długo dwa tyg różnicy między jednym a drugim bo miałam cykle nieregularne i u mnie wogole ciężko było wymierzyć wszystko co i jak. Dopiero koło 20 TC się to unormowało

Nie stresuj się tym ja miałam długo dwa tyg różnicy między jednym a drugim bo miałam cykle nieregularne i u mnie wogole ciężko było wymierzyć wszystko co i jak. Dopiero koło 20 TC się to unormowało

Tylko, ze u mnie cykle jak w zegarku i akurat w szczesliwym miesiacu przez prace meza byl to zloty jednorazowy strzal ;p ale mam nadzieje, ze to tylko blad w pomiarze zarodka

Może przez to że małe jest coraz większe i więcej można wyczytać z badania. To nie oznacza, że się cofa w rozwoju bo gdyby był problem z rozwojem to lekarz by na pewno to upilnował

Dziewczyny ja już po prenatalnych. Wszystko anatomicznie wygląda ok, ma kość nosowa, podniebienie, macha rączkami i nóżkami. Teraz czekam na badanie z krwi. A i na 80% będzie to dziewczynka 😍. Dzidzia jest starsza niż wynikało to z wcześniejszego usg bo zamiast na 5 marca termin z prenatalnych wychodzi na 27 lutego. Ale zostaje tu z Wami, zobaczymy jak będzie na następnym USG ☺️

reklama
Prenatalne mam ustawione na 17 wrzesnia gdzie wedlug kalendarza bedzie to 13tyd,2 dzien a wedlug poorzedniego usg 12,6. Moja lekarka troche zakrecona bo powiedziala, ze moge zrobic prenatalne miedzy 14wrzesnia az do samego konca wrzesnia a przeciez to bedzie juz grubo po 13 tyg ;p

Do góry