reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dobry pomysł, dzieci chętnie podłapują takie historie.
W naszym niedalekim przedszkolu jest takie drzewko smoczkowe, coś na zasadzie tych kłódek na mostach. Dzieciaczki zostawiają tam swoje smoczki. Nie wiem czy to działa, ale skoro stoi to pewnie tak.
Moja nigdy nie ssała smoczka, kilka ma, ale żadnego nie chciała.
U nas podobnie. Kciuk niestety jest uciszaczem. Trochę ten kciuk mnie martwi ale nie jest to nagminne tylko w stanie głodu lub zmęczenia.

Ogólnie mamy pierwszy plus żłobka. Anastazja zaczęła sama zasypiać, położona np do łóżeczka sama nie wiadomo kiedy usypia, lub teraz leżałam z nią i bawilysmy się na łóżku to przytuliła się, posmyrałam ją tylko po pleckach i odlot.

reklama
Wasze dzieci sa smoczkowe? Kiedy myslicie je oduczac? Ja jestem szczesliwa ze moj zmienil po roku bibsa na cos lepszego i chyba mu pozwole jeszcze dlugo, a juz mialam plany oduczac. Mysle ze jak bedzie juz rozumny gdzies za rok, to opowiem mu o krasnoludkach, ktore zbieraja smoczki dla malych sarenek, borsuczkow, niedzwiadkow i liskow i zrobie mu wycieczke gdzies dosc kawalek od domu, zeby w lesie zostawic smoczek np. przy strumyku z listem i ciasteczkiem dla krasnoludka 😅 a w nagrode ze byl dzielny pozwole wybrac zabawke w sklepie jaka bedzie chcial 😅

Piekny plan wezmie w łeb, jak po magicznej opowiesci o krasnoludkach i po pytaniu, czy chce takiemu krasnoludkowi dac swoj smoczek powie "nie ce" 🙈
Mój używa smoczka głównie jak jest zmęczony i zasypia. Nie myślałam jeszcze o odstawieniu. Ale pewnie "zostawimy" smoczek na wsi u małych żółtych kurczaczków. U mojej siostrzenicy było to skuteczne. Poszła z dziadkiem, zostawiła u pisklaczków i po sprawie 😁

To moja przestała z tym kciukiem...wsadza tylko palce jak ewidentnie ją coś swędzi w buzi czyt. zwiększa się stan uzębienia:)Chociaż ostatnio grzebie tam i grzebie a zębów nie widać....:oops:
Moja od czasu jak nie chce być bujana to też kręci się na łóżku i nagle bum, śpi:)Ale jeszcze przy niej trzeba siedzieć:)
No mój też grzebie w tej buzi jak szalony a nowych zębów brak 🤷‍♀️ no i dzisiaj potok śliny..

A próbowałaś płatki owsiane na wodzie z owocami? Emilka je na zmianę raz płatki owsiane a raz grysik, obie na wodzie, bardzo jej smakuje (bo dużo owoców daję)
O tym tym bardziej mogę zapomnieć, bo jak wyczuje płatki to wypluje, a owoców w kawałkach nie zje. Spróbuję może zblendowac to, ale to będzie takiej konsystencji jak kaszka.

Wasze dzieci sa smoczkowe? Kiedy myslicie je oduczac? Ja jestem szczesliwa ze moj zmienil po roku bibsa na cos lepszego i chyba mu pozwole jeszcze dlugo, a juz mialam plany oduczac. Mysle ze jak bedzie juz rozumny gdzies za rok, to opowiem mu o krasnoludkach, ktore zbieraja smoczki dla malych sarenek, borsuczkow, niedzwiadkow i liskow i zrobie mu wycieczke gdzies dosc kawalek od domu, zeby w lesie zostawic smoczek np. przy strumyku z listem i ciasteczkiem dla krasnoludka 😅 a w nagrode ze byl dzielny pozwole wybrac zabawke w sklepie jaka bedzie chcial 😅

Piekny plan wezmie w łeb, jak po magicznej opowiesci o krasnoludkach i po pytaniu, czy chce takiemu krasnoludkowi dac swoj smoczek powie "nie ce" 🙈
Hahaha 😂 Ale pomysł naprawdę super 😀
Moja bezsmoczkowa od urodzenia, więc nie będę miała tego problemu 😉

Anastazja jeden dzień miała gdzie chodziła i znów ma blokadę, tylko chodzi z czymś, typu - krzesło, pchacz itd. Czekam aż się odblokuje ponownie i znów będzie chodzić.
A to ja się pochwale 😄 Nelusia przedwczoraj bawiąc się na macie podała tacie jedna rękę i tak przydreptała do niego 😍 I potem ciągle podawała mi rękę całe mieszkanie tak przeszła za jedną rączkę 😍 Dzisiaj chodziłam z nią za dwie rączki, ale nie tak, że trzymam jej je u góry ( bo to zła pozycja dla dziecka) tylko trzymam je tak niżej i przed nią. I ona co przejdzie koło lustra to patrzy na siebie z takim dumnym uśmiechem ❤️

Ostatnia edycja:
A to ja się pochwale 😄 Nelusia przedwczoraj bawiąc się na macie podała tacie jedna rękę i tak przydreptała do niego 😍 I potem ciągle podawała mi rękę całe mieszkanie tak przeszła za jedną rączkę 😍 Dzisiaj chodziłam z nią za dwie rączki, ale nie tak, że trzymam jej je u góry ( bo to zła pozycja dla dziecka) tylko trzymam je tak niżej i przed nią. I ona co przejdzie koło lustra to patrzy na siebie z takim dumnym uśmiechem ❤️
Moja też chodzi za rękę, ale właśnie tak
jak sama miała dzień że puszczała się sama i robiła te 2-3 kroki, tak blokada nastąpiła. Nie wiem czy się wystraszyła czy jak

jak sama miała dzień że puszczała się sama i robiła te 2-3 kroki, tak blokada nastąpiła. Nie wiem czy się wystraszyła czy jak
Może tak być, ale nie ma co się martwić. Jak będzie gotowa to się puści i ruszy 😉 Nela też jeszcze nie jest gotowa się puścić, mimo, że sama ładnie stoi.

reklama
Spokojnie, u nas też było tak, że Tomek zrobił pierwsze kroczki i dał sobie spokój na tydzień, żeby później zacząć po prostu nagle chodzić, a nie robić pojedyncze kroczki. Po jakimś czasie znów był regres, przerwa i po chyba 3 dniach chodził sobie dalej.

To się nazywa dramatyczna pauza, wprowadzenie widza w stan napięcia, wstrzymania oddechu 😂

Do góry