reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

A u nas znowu rozszerzanie diety😉

Załączniki

• 20220310_155402.jpg
    20220310_155402.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 73
  • 20220310_155734.jpg
    20220310_155734.jpg
    2,3 MB · Wyświetleń: 73
reklama
Teraz mi dałaś do myślenia ja ostatnio zrezygnowałam z probiotyku na rzecz samej witaminy D a może to przez to ostatnio się pogorsxyło🤔kiedyś właśnie myślałam nad tym Latopic iem ale pediatratwierdziła że to na lekkie nietolerancji.
A pokaż ten latopic jak to podajesz bo to chyba w tabletkach
W kapsułkach, otwieram i wysypuję na łyżeczkę z wodą, na dwa razy bo tego proszku jest dużo. W ulotce producent pisze żeby podawać 3 miesiące, dopiero wtedy to ma sens. Nam pediatra pierwsze co powiedział to było właśnie "kupić dobry probiotyk i ograniczyć mleko".

W kapsułkach, otwieram i wysypuję na łyżeczkę z wodą, na dwa razy bo tego proszku jest dużo. W ulotce producent pisze żeby podawać 3 miesiące, dopiero wtedy to ma sens. Nam pediatra pierwsze co powiedział to było właśnie "kupić dobry probiotyk i ograniczyć mleko".
Ale Ty podajesz trochę nabiału i mleka, dobrze pamiętam 🤔tylko ta sucha skóra u was jest czy jeszcze jakieś wzdęcia brzydkie kupy itp?

Przede wszystkim patrz na to czym ją i siebie karmisz. Maści są tylko doraźne na skórę, im bardziej będzie sucha tym bardziej będzie swędzieć, będzie się drapać, zrobią się rany, może się wdac zakażenie. Smarowanie pomaga, ale nie działa od środka. Ja bym na Twoim miejscu odstawila nabiał (mówiłaś że podejrzewasz) i dała probiotyk na uszczelnienie jelit ( my mamy Latopic). Takie ciągłe narażenie na alergen powoduje tzw marsz alergiczny, może nawet do astmy prowadzić. Tak nam lekarz powiedział.
Pisałam, że odstawiłam na 2 tygodnie nabiał i jej i sobie, dodatkowo smarowałam ciało i nic nie pomogło, żadnych rezultatow, nawet nie złagodniało. Zawsze gdy jej coś wyskoczyło i smarowałam to po 2-3 dniach znikało, a teraz nic. No jutro po kąpieli zrobię zdjęcia, bo ostatnio była śpiąca i marudna, więc zdjęć nie robiłam.

Ale Ty podajesz trochę nabiału i mleka, dobrze pamiętam 🤔tylko ta sucha skóra u was jest czy jeszcze jakieś wzdęcia brzydkie kupy itp?
Teraz podaję, ale od 6 do 10 miesiąca nie podawałam i była gładziutka :( czekałam aż podrośnie i zaczęłam podawać po trochę żeby sprawdzić czy już jej przeszło. No i nie przeszło. Ale nie przestaję, bo lekarz kazał przyzwyczajać. Nie ma u nas problemów brzuszkowych, tylko suche plamy.

Pisałam, że odstawiłam na 2 tygodnie nabiał i jej i sobie, dodatkowo smarowałam ciało i nic nie pomogło, żadnych rezultatow, nawet nie złagodniało. Zawsze gdy jej coś wyskoczyło i smarowałam to po 2-3 dniach znikało, a teraz nic. No jutro po kąpieli zrobię zdjęcia, bo ostatnio była śpiąca i marudna, więc zdjęć nie robiłam.
Wg mnie 2 tygodnie bo tak długim narażeniu na alergen to za mało (o ile to faktycznie nabiał). U nas te plamy goiły się z miesiąc, potem przestały nowe wychodzić.

Wg mnie 2 tygodnie bo tak długim narażeniu na alergen to za mało (o ile to faktycznie nabiał). U nas te plamy goiły się z miesiąc, potem przestały nowe wychodzić.
Tylko to były dwa tygodnie całkowitego odstawienia, a do dzisiaj jej nie podaje nabiału, żadnych jogurtów itp, chlebek jej podaje z pasta warzywna, i od tamtego czasu podałam jej tylko dwa razu na śniadanie chlebek z serkiem białym baaardzo cieniutko posmarowane i raz upiekłam placuszki z banana i twarogu. A ja nabiału nie jem prawie wcale, bo jogurtów naturalnych samych nie lubię, chleb jem z margaryna roślinna od zawsze. Ostatnio żółtego sera nie jadłam, kilka dni było, że zjadłam kanapki z serkiem. A tak to też pasty. To wcześniej jadłam więcej nabiału a ją nie wysypywało tak bardzo jak teraz. No nic, zobaczymy co będzie dalej. Po roczku ma szczepienie, więc porozmawiam z lekarzem i popytam go o te probiotyki.

reklama
Do góry