reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamy 2021

Ja jestem przeciwko. Jagoda miała przekłute uszy rok temu dopieroci tylko dlatego, że chciała. Ja jak miałam 7 lat, ale rzeczywiście chciałam, pamiętam to, miałam świadomość bólu i długości leczenia. Także czekam aż dziecko będzie chciało samo. Kolczyki u dziecka to zaspokojenie próżności swojej - nie obraźcie się za to stwierdzenie, podobnie jest przecież z ubieraniem dziewczynek w falbanki, czy chłopców w czadowe dresiki i czapki, tylko że o ile to fizycznie dziecka nie krzywdzi, o tyle przekłuwanie uszu już tak. Co do argumentów:
- pistolet nie przekłuwa, tylko rozrywa tkankę ucha przez co gojenie jest utrudnione
- małe dziecko będzie grzebać rączkami i może się wdać zakażenie łącznie z sepsą
- wczesne przekłucie może wpływać na późniejsze alergie na metal
- i co najważniejsze: żadnego pistoletu w całości nie zdezynfekujesz w autoklawie. W częściach plastikowych, które do autoklawu nie wchodzą mogą bytować choćby wirusy żółtaczki.

Oczywiście - w większości przypadków nic się nie dzieje, ja jednak przy tym wszystkim uważam, że jest to ingerencja fizyczna w ciało dziecka i nie powinno jej się dokonywać.

Mama pediatra: Link do: Przekłuwanie uszu u dzieci? Czy? Kiedy? Pediatrycznie.

A tu ostro laska pojechała, aż do przegięcia, wrzucam jako ciekawostkę, bo naprawdę nie chcę żeby mnie ktoś zlinczował 🙈🙈 Link do: Przebijanie dziecku uszu pistoletem to szczyt głupoty? Sprawdź dlaczego

Swoją drogą ja mam alergię na nikiel i złoto, a złote były moje pierwsze kolczyki. Z tym, że akurat jeśli chodzi o przekłucie, to miałam wenflonem przez pielęgniarkę.

To tak tylko do rozważenia!
PS: Wróciłam od mamy, dzisiaj moja najstarsza kończy 15 lat ❤❤Zobacz załącznik 1308405
Sto lat😘😘😘
Ale narobiłaś smaka o tej porze:)mniammm:)

reklama
PS: Wróciłam od mamy, dzisiaj moja najstarsza kończy 15 lat ❤❤Zobacz załącznik 1308405
100 lat solenizantce🥳
wow 😱 ale bym wszamiła a najbardziej te białe wafelki😍
15 lat jeju jak sobie pomyślę jak miałam 15 lat 🤔 mam piekła zawsze na urodziny placki sodowe przekładane kaszą manną i polewane kakao tzw stefanka takie czasy mniam bym zjadła😍🤪

Patii26, cenne jest Twoje zdanie. Spojrzałam zupełnie inaczej na sprawę kolczyków. Melania dostała kolczyki (złote maleńkie koniczynki) na 1 miesiąc od Teściowej. Lekko mnie zaskoczył ten prezent. - Serio ??? Kolczyki dla bobasa ??? Ale tak jak czytam Ciebie to kto wie? Może je jednak użyję. On mają takie gumki zamiast zapięcia. Powiedź czy miałyście tylko dziurki czy już kolczyki nosiłyście jak byłyście takie malutkie. I jakie to były kolczyki?
Chyba wszystkie miałyśmy złote. Po przebiciu trzeba mieć od razu kolczyki, żeby dziurki się zagoiły, bo bez kolczyków to od razu zarosnąć 😉 Więc teoretycznie przekłuwa się, kolczyki od razu są i już w uszach i ściągasz tylko jak chcesz wymienić na inne ( dopiero jak się całkowicie zagoją dziurki) 😉
Tu na zdj moja siostrzyczka jak miała pół roku, uszka już zagojine, bo miała chyba przekłuwanie w 5 Msc 🙂
FB_IMG_1629661123503.jpg

A nie boisz się, że sobie rozerwie? mój teraz wewnątrz całe ucho zadrapane odkrył że ma uszy i cała wew. małżowina podrapana no maskra, swoją drogą nos też 🥺

a między wierszami wracając do traumy ale podczas nie przyjemnej sytuacji dla niemowlęcia tak samo wytwarza się stres który ma wpływ na rozwój tylko się nie śmiej ale czytałam że można podać dziecku w tym czasie pierś do karmieni oczywiście jak karmisz zmniejsza to ból i stres😜
Teraz jak mi napisałaś o tym podrapaniu to faktycznie, moja się drapie po uszach przy karmieniu tak jakbym ja swędziało, ona jak już drapie to tak mocno i nie raz konkretnie za to ucho pociągnie. Hmm, to faktycznie z kolczykami u niej mógłby być problem..

No jednorazowy stres myślę, że nie wpłynie na rozwój gdy na codzień ma spokój psychiczny 🙂 Ale super pomysł z tym karmieniem w trakcie przebijania 😉 aczkolwiek moja to by w takim miejscu nie chciała pić m, bo wszystko by ją dekoncentrowało 😅
A jeszcze a propo szczepień ja trzymam małego na rękach jak dają szczepionki zdecydowanie nie płacze nie wiadomo ile zapłacze ale nie jest to tak jak leży na przewijaku a ja stoje obok😜 na początku nie chciały się zgodzić w przychodni ale powiedziałam że inaczej nie szczepimy 🤪

teraz jak będziemy szczepić menigokoki to.podam jeszcze emla
No to ja obowiązkowo trzymam małą na kolankach przytulona do siebie, u nas nawet inaczej nie można, zawsze mama trzyma dziecko na kolanach bokiem do siebie i trzymam jej nóżkę by nią nie ruszała a pielęgniarka szczepi i potem na drugą nóżkę jak dziecko w miarę się uspokoi. Zawsze od początku do końca ja trzymam, tule i całuję. Mega dziwne, że u Ciebie trzeba się o to prosić... Przecież wiadomo, że dziecko czuje się najbezpieczniej z rodzicem.. Ale moja i tak i tak mocno płacze. A jak się uspokoi i jej się przypomni to znów zaczyna płakać i żalić się biedna moja 🥺
Ja jestem przeciwko. Jagoda miała przekłute uszy rok temu dopieroci tylko dlatego, że chciała. Ja jak miałam 7 lat, ale rzeczywiście chciałam, pamiętam to, miałam świadomość bólu i długości leczenia. Także czekam aż dziecko będzie chciało samo. Kolczyki u dziecka to zaspokojenie próżności swojej - nie obraźcie się za to stwierdzenie, podobnie jest przecież z ubieraniem dziewczynek w falbanki, czy chłopców w czadowe dresiki i czapki, tylko że o ile to fizycznie dziecka nie krzywdzi, o tyle przekłuwanie uszu już tak. Co do argumentów:
- pistolet nie przekłuwa, tylko rozrywa tkankę ucha przez co gojenie jest utrudnione
- małe dziecko będzie grzebać rączkami i może się wdać zakażenie łącznie z sepsą
- i co najważniejsze: żadnego pistoletu w całości nie zdezynfekujesz w autoklawie. W częściach plastikowych, które do autoklawu nie wchodzą mogą bytować choćby wirusy żółtaczki.

Oczywiście - w większości przypadków nic się nie dzieje, ja jednak przy tym wszystkim uważam, że jest to ingerencja fizyczna w ciało dziecka i nie powinno jej się dokonywać.

A tu ostro laska pojechała, aż do przegięcia, wrzucam jako ciekawostkę, bo naprawdę nie chcę żeby mnie ktoś zlinczował 🙈🙈 Link do: Przebijanie dziecku uszu pistoletem to szczyt głupoty? Sprawdź dlaczego

Swoją drogą ja mam alergię na nikiel i złoto, a złote były moje pierwsze kolczyki. Z tym, że akurat jeśli chodzi o przekłucie, to miałam wenflonem przez pielęgniarkę.

Po przeczytaniu co napisałaś muszę się zgodzić (może nie że wszystkim ale większością). Inaczej na to spojrzałam, że świadomie sprawiamy ból dziecku. Aczkolwiek wiem, że dla niej to lepiej wcześniej jak nie pamięta niż później jak będzie to źle kojarzyła i wspominała. No różnie się do tego podchodzi, ale na pewno przeczytam te artykuły 😉

No i sto lat dla córy 🤗 A tort wygląda obłędnie 🤩 ale bym zjadła taki z kokosem 😍

Niestety w złocie jest nikiel. Od bodajże 2016 jest regulacja prawna żeby tego niklu było mniej, lub aby produkty były oznaczone nickiel free. Bo Niestety złoto w biżuterii to jest taki półprodukt, bo w złocie są różnego rodzaju domieszki metali z racji ze jest samo w sobie jak plastelina, a jakoś trzeba je utwardzić. Tak więc na dobrą sprawę jak ktoś jest mega uczulony to bardzo niewielka ilość go uczuli.

100 lat solenizantce🥳
wow 😱 ale bym wszamiła a najbardziej te białe wafelki😍
15 lat jeju jak sobie pomyślę jak miałam 15 lat 🤔 mam piekła zawsze na urodziny placki sodowe przekładane kaszą manną i polewane kakao tzw stefanka takie czasy mniam bym zjadła😍🤪
Jak ja miałam 15 lat to miałam mega siano w głowie więc ciesze się że mam to za sobą 😂

No to ja obowiązkowo trzymam małą na kolankach przytulona do siebie, u nas nawet inaczej nie można, zawsze mama trzyma dziecko na kolanach bokiem do siebie i trzymam jej nóżkę by nią nie ruszała a pielęgniarka szczepi i potem na drugą nóżkę jak dziecko w miarę się uspokoi. Zawsze od początku do końca ja trzymam, tule i całuję. Mega dziwne, że u Ciebie trzeba się o to prosić... Przecież wiadomo, że dziecko czuje się najbezpieczniej z rodzicem.. Ale moja i tak i tak mocno płacze. A jak się uspokoi i jej się przypomni to znów zaczyna płakać i żalić się biedna moja 🥺
U nas też zawsze na kolanach trzyma się dziecko do szczepienia i przytrzymuje delikatnie nóżkę....

Jaka duża dziewczynka 😍👏😍
I elegancki leżaczek, fajnie byłoby poleżeć w takim przed tv 😜
A propos... Pozwalacie dzieciom patrzeć w telewizor? Podobno zdrowo jest do 2 roku życia unikać; a pytam, bo mam znajoma, która 6 miesięcznej corce włączała bajki na tablecie!
🙄
Ja staram się unikać, raz mała odwróciła sie, zapatrzyła i po chwili bardzo się smiała 🙆‍♀️

My nie mamy tv i moja starsza 2l4m jeszcze nie widziała żadnej bajki w TV ani na tablecie/komórce. Uwielbia książki, słucha muzyki i do niej tańczymy, zna mnóstwo piosenek dziecięcych i sama je śpiewa (kotki dwa, była sobie żabka mała, dorotka, kundel bury itp). Myślę, że teraz może w sezonie zimowym wjedzie jakaś bajka, bo przy dwójce maluchów może być trudno ale postaram się jej tak zorganizować czas, żeby jednak obyło się bez bajek, bo młody pewnie też będzie zerkać.

A my wczoraj u teściów na grillu byliśmy i też piłam sobie piwko 0% z soczkiem 😍 Czemu ja wcześniej na to nie wpadłam, że mogę napić się piwa 0% 😂
A tu z wczoraj Nelka w bujaczku 🥰 ( nie lubię ją w nim siadać, bo jest zły dla jej postawy, dlatego kładę ja tam bardzo rzadko)
A drugie zdjęcia wczoraj po kąpieli 😁Zobacz załącznik 1308289Zobacz załącznik 1308292

Jakie ona ma śliczne włosy!!! 😍

Pytanie dla dziewczyn, które mają córeczki - kiedy planujecie zrobić dziewczynkom kolczyki w uszach?

Starsza córka będzie mieć uszy przekłute jak sama o to poprosi czyli pewnie w wieku szkolnym... Ja miałam przekłute w 1 klasie podstawówki i wydaje i się, że to jest taki w porządku wiek.

Popieram w 100%!

Najlepsze życzenia urodzinowe dla Jubilatki!!! 🎉🎂🥳

kurde to chyba u mnie takie hitlerowskie metody🥶 ale się nie dałam więc niech spadają głupie baby😂 najgorsze jest to że kobiety masakra też pewnie matki🤬
Przeraża mnie znieczulica w służbie zdrowia. Większość z tych ludzi nie powinno w niej pracować bo nie ma empatii lub wypaliło się zawodowo.
Przepraszam że to powiem ale na palcach jednej ręki mogę zliczyć pielęgniarki które spotkałam leżąc w szpitalu i były empatyczne.

reklama
kurde to chyba u mnie takie hitlerowskie metody🥶 ale się nie dałam więc niech spadają głupie baby😂 najgorsze jest to że kobiety masakra też pewnie matki🤬

U mnie standardem też jest, że dziecko leży na przewijak, ale nie ma problemu z tym jak ktoś poprosi o inna metodę. Z moją starszą szczepienia były w trakcie karmienia i raz nawet młoda nie zauważyła, że była kłuta 😉 Bartek póki co jest za bardzo zainteresowany wszystkim wokół i jeszcze nam się nie udało zrobić szczepienia z cyckiem w buzi 😂

Do góry