E
ecza
Gość
Sto latJa jestem przeciwko. Jagoda miała przekłute uszy rok temu dopieroci tylko dlatego, że chciała. Ja jak miałam 7 lat, ale rzeczywiście chciałam, pamiętam to, miałam świadomość bólu i długości leczenia. Także czekam aż dziecko będzie chciało samo. Kolczyki u dziecka to zaspokojenie próżności swojej - nie obraźcie się za to stwierdzenie, podobnie jest przecież z ubieraniem dziewczynek w falbanki, czy chłopców w czadowe dresiki i czapki, tylko że o ile to fizycznie dziecka nie krzywdzi, o tyle przekłuwanie uszu już tak. Co do argumentów:
- pistolet nie przekłuwa, tylko rozrywa tkankę ucha przez co gojenie jest utrudnione
- małe dziecko będzie grzebać rączkami i może się wdać zakażenie łącznie z sepsą
- wczesne przekłucie może wpływać na późniejsze alergie na metal
- i co najważniejsze: żadnego pistoletu w całości nie zdezynfekujesz w autoklawie. W częściach plastikowych, które do autoklawu nie wchodzą mogą bytować choćby wirusy żółtaczki.
Oczywiście - w większości przypadków nic się nie dzieje, ja jednak przy tym wszystkim uważam, że jest to ingerencja fizyczna w ciało dziecka i nie powinno jej się dokonywać.
Przekłuwanie uszu pistoletem. Nie rób sobie tego ani swojemu dziecku! Dlaczego to zły pomysł, tłumaczy piercerka
Miałaś przekłuwane uszy pistoletem? Zrób badanie na WZW, ostrzega piercerka. Dlaczego jeszcze pistolet do kolczyków jest złym pomysłem?pielegnacja.hellozdrowie.pl
Mama pediatra: Link do: Przekłuwanie uszu u dzieci? Czy? Kiedy? Pediatrycznie.
A tu ostro laska pojechała, aż do przegięcia, wrzucam jako ciekawostkę, bo naprawdę nie chcę żeby mnie ktoś zlinczował Link do: Przebijanie dziecku uszu pistoletem to szczyt głupoty? Sprawdź dlaczego
Swoją drogą ja mam alergię na nikiel i złoto, a złote były moje pierwsze kolczyki. Z tym, że akurat jeśli chodzi o przekłucie, to miałam wenflonem przez pielęgniarkę.
To tak tylko do rozważenia!
PS: Wróciłam od mamy, dzisiaj moja najstarsza kończy 15 lat ❤❤Zobacz załącznik 1308405
Ale narobiłaś smaka o tej porzemniammm