reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2021

reklama
@Lipaaa @Vanes dzięki za opcje. Ostatecznie kupiłam dziecku takiego kotka https://allegro.pl/oferta/lampka-nocna-kotek-kot-dzieci-kolorowa-silikon-rgb-10751213961

Nie jest bardzo drogi, a trochę to jak maskotka, więc spróbujemy. Potrzebuję czegoś, co będzie zapalone całą noc, albo Dobrusia sobie włączy kiedykolwiek. Młoda na szczęście w nocy nie robi kupy, więc pieluchy nie zmieniamy 😁😁
no i git!👍
przy okazji stwierdziłam że poczytam o tym wczoraj i natknęłam się na fajny artykuł polecam każdemu przeczytać bo każda z nas może to spotkać 😜

spray na potwory no najlepsze, zrobię taki na Męża 😂😂😂

no i git!👍
przy okazji stwierdziłam że poczytam o tym wczoraj i natknęłam się na fajny artykuł polecam każdemu przeczytać bo każda z nas może to spotkać 😜

Dzięki za artykuł, nie znałam, ale zawsze uważałam, że potwory trzeba oswajać. U nas psy nie wpuszczają potworów do domu a koty gonią je z podwórka i codziennie dziecko zamyka drzwi na klucz. Bo potwory od początku były poza domem wieczorami. Znaczy tak ona wymyśliła. Nie kłóciłam się, opowiadała, jak wyglądają i z pół roku to zajęło, ale już jest po sprawie. Teraz po prostu jest lęk przed ciemnością, ale ta lampka, którą mamy jest za mocna. Taki etap, trzeba przeżyć. Znaleźć rozwiązanie, które pomaga maluchowi oswoić lęk i cierpliwie poczekać.

no i git!👍

U mnie syn i córka śpią razem w jednym pokoju i zdania są takiego że u nich potworów nie ma bo ich potwory się boją 😁 a najlepszy sposób żeby nauczyć dzieci sprzątać to rozsypać czarny ryż pod łóżko na przykład i pokazać im że myszki zadomowiły się w niesprzatanym pokoju 😁 normalnie z bekiem mój 4latek i 2latka sprzątali pokój a teraz 5 min im to zajmuje 🤣

😱 co to za fizjo? nie karmi się tak dziecka które nie siada sorry że się tak unoszę ale niech ona obejrzy filmiki jak dzieci w ten sposób się dławią i jakie jest ryzyko że zwróci wszystko drogami oddechowymi (oczywiście zrobisz jak uważasz) 👍 no i może ktoś powie raz się udało, 2,10 itd za 15 się udławi🙄☹️
od początku rozszerzania diety a zaznaczę mój wcześniak z zaburzeniami motorycznymi (generalnie powinnam poczekać z rozszerzeniem ale dostaliśmy zielone światło w poradni neantologicznej i u fizjo) karmiony w pozycji bocznej polecam
moja fizjo poleciła też
pozycja na kolanach naszykuj sobie wszystko (jak nie masz Męża do pomocy) siadasz na kanapie kładziesz nogi w zgjęciu na krzesełku i na kolanach kładziesz dziecko (fota)

Ps to jest moje zdanie więc mam nadzieję że znowu wiadro pomyj się nie wyleje tak jak przy steeylizacji😂😂😂
@Vanes z całym szacunkiem, ale nasza fizjo jest naprawdę bardzo dobra w tym co robi, wiele osób ją poleca i porównuję z innymi dobrymi fizjo, którzy też działają w necie i mają podobne spostrzeżenia i prawidłową wiedzę czy sposób ćwiczeń ten sam. Mówiła też o tym, że można na kolanach, ale powiedziała, że dziecko od początku powinno wiedzieć, że je się w krzesełku, nie kolanach i dla nas też to jest utrudnienie. Natomiast tak jak napisałam, nie mówiła ona o foteliku takim głębokim gdzie dziecko ma ciało zgięte i nie ma jak prawidłowo jeść. Mówiła o tych takich starych kolosach, które właśnie mają taką pozycje jakbyś dziecko dała na kolanach, bezpieczną pozycje, że ciało wyprostowane. Wtedy uchwyt daje się całkowicie do tyły i podpiera o podłogę a dziecko w tym foteliku siedzi tak jak na kolanach na tym zdjeciu. Akurat mojej fizjo ufam, ma super podejscie do dzieci, mega wiedzę i ćwiczenia, które wykonujemy dają super rezultaty, a przypominam, że mamy asymetrie ( z tułowia asymetrii już zeszlismy, została główka), kręcz szyi i wzmożone napięcie obręczy barkowej.
No a zgrozo jeszcze jak słyszę że przypinają pasami 😱 nawet bym nie zdążyła odpiąć 🥶

ja miałam też ostatnio problem bo mały nie siada a krew mu pobierali jaka byłam zdziwiona jak mi kazali go posadzic na kolanach więc powiedziałam fizjo a ona że nie ma już słów 🙄 ale jeżeli to na krótko to można dziecko posadzić przodem na jednym pośladku tak bokiem trochę, rękę trzymając wzdłuż pod obiema paszkami. ja tam jak mogę to konsultuje takie sprawy 😜 też idziemy we wrześniu jak wrócimy a mały się już obraca ale się zdziwi na szczęście już na dwa boki potrzebował chyba czasu😂
A mi wczoraj fizjo pokazała pozycje w jakich mogę małą trzymać na kolanach. I mogę ją obierać pleckami o swój brzuch gdzie ona leży na mnie a główkę ma oparta o moje piersi, strikte sadzać dziecka nie można, bo ma niestabilny kręgosłup, wiadomo, ale pokazała, że mogę małą posadzić na kolanie tak jakby bokiem do mnie i na wysokości jej żeber chwycić jej tulw i stabilnie trzymać i ona wtedy ładnie ćwiczy sobie skręty tułowiem jak chce popatrzeć na wprost ( u nas te ćwiczenia są dobre na jej kręcz szyi i obroty głowa w dwie strony by naciągnąć mięśnie szyi).

Ostatnia edycja:
Pati my juz po wizycie u alergologa na takie zmiany podobne jak ma Twoja Nelka dostaliśmy maść parafinową ale robioną na receptę a na te co pisałam, że takie ropne to niestety antybiotyk 😐
A Twój ma ŁZS no nie? Jak czytałam to moja ma ewidentnie objawy AZS, bo ma suche, czerwone placki i tylko emolienty leczą takie zmiany. I jak pomyślę to u nas faktycznie tak było i jest. Od urodzenia używałam dla niej do kąpieli Emolium i cały czas miała z skóra wszystko ok ( oprócz tego trądzika niemowlęcego), teraz zaczęłam od 3 tyg używać Hipp Płyn do kąpieli i wtedy zaczęły się pojawiać te suche placki pod broda, na twarzy krostki i na rączkach i udkach też suche placki. Zaczęłam to smarować teraz Emulsja do ciała z Emolium i jest o wiele wiele lepiej. Wtedy na ten trądzik też używałam Emolium i sie złagodziło. Także prawdopodobnie córa będzie miała AZS po tatusiu swoim.

Ostatnia edycja:
@Vanes z całym szacunkiem, ale nasza fizjo jest naprawdę bardzo dobra w tym co robi, wiele osób ją poleca i porównuję z innymi dobrymi fizjo, którzy też działają w necie i mają podobne spostrzeżenia i prawidłową wiedzę czy sposób ćwiczeń ten sam. Mówiła też o tym, że można na kolanach, ale powiedziała, że dziecko od początku powinno wiedzieć, że je się w krzesełku, nie kolanach i dla nas też to jest utrudnienie. Natomiast tak jak napisałam, nie mówiła ona o foteliku takim głębokim gdzie dziecko ma ciało zgięte i nie ma jak prawidłowo jeść. Mówiła o tych takich starych kolosach, które właśnie mają taką pozycje jakbyś dziecko dała na kolanach, bezpieczną pozycje, że ciało wyprostowane. Wtedy uchwyt daje się całkowicie do tyły i podpiera o podłogę a dziecko w tym foteliku siedzi tak jak na kolanach na tym zdjeciu. Akurat mojej fizjo ufam, ma super podejscie do dzieci, mega wiedzę i ćwiczenia, które wykonujemy dają super rezultaty, a przypominam, że mamy asymetrie ( z tułowia asymetrii już zeszlismy, została główka), kręcz szyi i wzmożone napięcie obręczy barkowej.

A mi wczoraj fizjo pokazała pozycje w jakich mogę małą trzymać na kolanach. I mogę ją obierać pleckami o swój brzuch gdzie ona leży na mnie a główkę ma oparta o moje piersi, strikte sądząc dziecka nie można, bo ma niestabilny kręgosłup, wiadomo, ale pokazała, że mogę małą posadzić na kolanie tak jakby bokiem do mnie i na wysokości jej żeber chwycić jej tulw i stabilnie trzymać i ona wtedy ładnie ćwiczy sobie skręty tułowiem jak chce popatrzeć na wprost ( u nas te ćwiczenia są dobre na jej kręcz szyi i obroty głowa w dwie strony by naciągnąć mięśnie szyi).
skoro pomaga i super Ci się z nią współpracuje 👍
moja też świetna ale ja do lekarzy mam ograniczone zaufanie ale jak tylko mi o tym powiedziała to zaczęłam o tym czytać na każdej stronie fizjo się to potwierdza sama też zamierzałam karmić w leżaczku nie to że nie ale po tym powiedziałam nie ma szans 🙄
ja swojego nie posadzę ani w foteliku ani w bujaczku/leżaczku jakim by nie był a pasami to już napewno nie przypnę do jedzenia

mój też miał asymetrię wszystko na prawa robił więc i duże napięcie w obręczy barkowej
potem się okazało że wszystko robi na lewo i szczerze już załamana byłam (mieliśmy 15 spotkań)
teraz Ci powiem odpoczynek bo jesteśmy na wakacjach i mały sam obraca się na obie strony jeszcze mi gorzej wychodzi powrót brzucha na plecy przez prawa stronę ale widzę duży postęp i bez ćwiczeń 😜

ja to już nie wiem na ile to jest problem te symetrie i napięcie a ile nie dojrzałość organizmu 🤨

rozumiem u Was bo kręcz szyji więc tutaj nie ma co dyskutować.

A Twój ma ŁZS no nie? Jak czytałam to moja ma ewidentnie objawy AZS, bo ma suche, czerwone placki i tylko emolienty leczą takie zmiany. I jak pomyślę to u nas faktycznie tak było i jest. Od urodzenia używałam dla niej do kąpieli Emolium i cały czas miała z skóra wszystko ok ( oprócz tego trądzika niemowlęcego), teraz zaczęłam od 3 tyg używać Hipp Płyn do kąpieli i wtedy zaczęły się pojawiać te suche placki pod broda, na twarzy krostki i na rączkach i udkach też suche placki. Zaczęłam to smarować teraz Emulsja do ciała z Emolium i jest o wiele wiele lepiej. Wtedy na ten trądzik też używałam Emolium i sie złagodziło. Także prawdopodobnie córa będzie miała AZS po tatusiu swoim.
dobrze że wiesz co jej jest i leczycie 👍😜bo tak to szukać igły w stogu siana.

reklama
Oby wyrosła z AZS bo to częste ale jak tatuś ma to faktycznie może mieć po nim. Wiesz ja jak czytałam na tej stronie co ci przesłałam to dla mnie mój miał trochę z AZS a trochę z ŁZS (ale niektóre bardzo widoczne jak AZS tylko że emolienty nie dają rady😐) ale lekarz rodzinny i ta alergolog mówią ze to AZS tylko że u nas może mieć to podłoże alergiczne na białko mleka krowiego lub początki alergii wziewnej😥 dlatego dostałam też receptę na bebilon pepti i mam obserwować czy się polepszy o dziwo mały nie miał wogóle problemu żeby je pić😅
A jeszcze a propo ŁZS to mamy znowu ciemieniuchę poprostu ręce mi opadają bo ledwo co pozbylismy się tego dziadostwa i od nowa 😤

Do góry