Też jestem zwolenniczką używania jak najmniejszej ilości chemii. Ocet uwielbiam, używam regularnie to oczyszczania czajnika z kamienia. Swego czasu również robiłam płyn czyszczący z jego użyciem oraz sama robiłam proszek do prania. Ja używałam białych platkow mydlanych i one nie zostawiały osadu. Muszę do tego wrócić.....Na co dzień sprząta mój mąż i on używa akurat klasycznych środków czyszczących ale tak samo, jak mały zacznie chodzić to zacznę używać naturalnych. Sama patrzę na składy kosmetyków, których ja używam a co dopiero dla takiego maleństwa....Wiele osób wiele rzeczy wyśmiewa a moim zdaniem niesłusznie. W przypadku kosmetyków jak i chemii czyszczącej dla dzieci, używane są łagodniejsze środki myjące, nie tak mocno żrące i przez to też mniej się pienią. Popatrz choćby na proszki i płyny do prania - zasada jest identyczna. Użyjesz zwykłego proszku i 90% niemowląt będzie mieć wysypkę, bo mają wrażliwą skórę. Po co dawać żrącą chemię dzieciaczkowi jeśli można tego uniknąć? Ja nawet tabletki do zmywarki robię sama albo kupuję bio bezpieczne dla dzieci. Moim zdaniem dorośli na mniejszej ilości mocnej chemii też korzystają. Szczerze żałuję, że nie mam teraz czasu na robienie swoich past czyszczących, ale już płyn ogólny na bazie octu, boraksu i olejków eterycznych robię. Na razie podłogę myję normalną chemią kupną, ale jak mała będzie raczkować, to będę płyn do mycia robić sama. Wanienkę czyszczę proszkiem z dobrym składem, przy malutkiej Dobrusi robiłam sama pastę czyszczącą na bazie mydła, soli i sody. Plus olejki eteryczne, mają właściwości dezynfekcyjne. Robiłam też swój proszek do prania, ale zrezygnowałam, bo był na bazie mydła szarego i niestety zostawał osad na ubraniu. Ocet, sam, bez żadnych dodatków, pięknie zdejmuje osad z kamienia na armaturze sanitarnej. Znacznie lepiej niż wszelkie środki odkamieniające. (Octem mocno zwilżyć watę, obłożyć armaturę, zamotać worek, za 30 minit zdjąć i umyć, mi złazi wszystko).
reklama
karoo-kp
Mama Jagodzianki
Ano sama prawdanie wiem skąd to się bierze jeden robi tak drugi tak
dla mnie to tam każdy niech se robi jak chce ale spotkałam się niestety z tekstami typu ale ty głupia po co przepłacasz, a po co to robisz, a po co tamto siamto każdemu nie będę tłumaczyć mię dziecko wcześniak i tym bardziej uważam dwa razy się zastanowię co kupię i podam a ze stertą płynów nie mam problemów przerzuciłam wszystko na dzieciece i eko i się nie zastanawiam też króluje Ocet, cytryna i Kwasek
A próbowałaś kwaskiem cytrynowym? Będzie działał dość podobnie. Kupuję w kilkgramowych opakowaniach, tylko nie chce mi się bawić w rozrabianie. Wtedy kwasek plus odrobinę wódki, olejek lawendowy - kilka kropli - i ewentualnie boraks (płaska łyżka na litr). I masz płyn czyszczący psikTak jak wiem że octem wszystko fajnie schodzi nie mogę go używać do czyszczenia bo mam awersje do zapachu, zawsze mi się wymiotować chce jak wisi w powietrzu. Tyle razy co octem próbowalam sprzątać, tak później wietrzenie całego mieszkania bo mi było nie zbyt dobrze.
No pewnie, że bez oceniania! Powiem, że mnie pieprzło na sprzątanie eko jak urodziła się Dobrusia i wcale nie wyszlo mi taniej- przynajmniej na początku, bo ja zrobiłam zakupy, to wydałam chyba ze 3 stówy no i chyba dwa litry octu w tygodniu zużywałampprada nigdy nic nie kosztuje ale bez oceniania są najlepsze i narzucania
ja np myślałam że pieluchomajtki są badziewnym wynalazkiem a się dowiedziałam żeby je zdjąć to po bokach wystarczy rozerwać to jest mój hit!
Teraz na luzie, ale lubię właśnie ten płyn czyszczący i to z nami zostało, zwłaszcza, że robi się to w 3 minuty.
W jakich propprcjach odkamieniasz kwaskiem? Gotujesz tę wodę w czajniku? Ja właśnie mam elektryczny do odkamienienia. Kupiłam go trzy miesiące temu, więc wolałabym nie wyrzucaćAle co niektórzy też korzystają z tego , że to dla dziecka i cena podwójna bo rodzic i tak kupi
A to ocet u mnie też króluje w czyszczeniu domowym mam rozcienczony w butelce takiej do pryskania i używam do czyszczenia okien lusterka i innych powierzchni w kuchni czy łazience. Dzbanek do gotowania wody i termos odkamieniam kwaskiem cytrynowym.
Na odkamienienie jest świetny ocet. Daje tak z pół butelki, dolewam wody i zagotowuje. Potem jeszcze z pół godz zostawiam. Płucze dokładnie czajnik i że dwa, trzy razy gotuje wodę aby tego octu nie było czuć. I czajnik jak nowy, a nam szklany i każdy osad w nim widaćAno sama prawda
A próbowałaś kwaskiem cytrynowym? Będzie działał dość podobnie. Kupuję w kilkgramowych opakowaniach, tylko nie chce mi się bawić w rozrabianie. Wtedy kwasek plus odrobinę wódki, olejek lawendowy - kilka kropli - i ewentualnie boraks (płaska łyżka na litr). I masz płyn czyszczący psik
No pewnie, że bez oceniania! Powiem, że mnie pieprzło na sprzątanie eko jak urodziła się Dobrusia i wcale nie wyszlo mi taniej- przynajmniej na początku, bo ja zrobiłam zakupy, to wydałam chyba ze 3 stówy no i chyba dwa litry octu w tygodniu zużywałam
Teraz na luzie, ale lubię właśnie ten płyn czyszczący i to z nami zostało, zwłaszcza, że robi się to w 3 minuty.
W jakich propprcjach odkamieniasz kwaskiem? Gotujesz tę wodę w czajniku? Ja właśnie mam elektryczny do odkamienienia. Kupiłam go trzy miesiące temu, więc wolałabym nie wyrzucać
Dziś mój młody pierwszy raz pił z kubeczka doidy. Nie dopił mleka więc stwierdziłam, że przeleję i spróbuję mu dać. Bardzo mu się to spodobało, sam łapał za kubek i kierował do buzi. Wypił tak 40 ml więc super sprawa z tym kubeczkiem
karoo-kp
Mama Jagodzianki
Ekstra, może Marcysi też podpasujeDziś mój młody pierwszy raz pił z kubeczka doidy. Nie dopił mleka więc stwierdziłam, że przeleję i spróbuję mu dać. Bardzo mu się to spodobało, sam łapał za kubek i kierował do buzi. Wypił tak 40 ml więc super sprawa z tym kubeczkiem
Mary2094
Fanka BB :)
Kochana a masz jakiś patent na piekarnik? Bo mam piekarnik gazowy, i tego cholerstwa nie mogę doczyscic. A że nie mój i niebawem się wyprowadzam chciałabym właścicielowi zdać jednak czysty.Ano sama prawda
A próbowałaś kwaskiem cytrynowym? Będzie działał dość podobnie. Kupuję w kilkgramowych opakowaniach, tylko nie chce mi się bawić w rozrabianie. Wtedy kwasek plus odrobinę wódki, olejek lawendowy - kilka kropli - i ewentualnie boraks (płaska łyżka na litr). I masz płyn czyszczący psik
No pewnie, że bez oceniania! Powiem, że mnie pieprzło na sprzątanie eko jak urodziła się Dobrusia i wcale nie wyszlo mi taniej- przynajmniej na początku, bo ja zrobiłam zakupy, to wydałam chyba ze 3 stówy no i chyba dwa litry octu w tygodniu zużywałam
W jakich propprcjach odkamieniasz kwaskiem? Gotujesz tę wodę w czajniku? Ja właśnie mam elektryczny do odkamienienia. Kupiłam go trzy miesiące temu, więc wolałabym nie wyrzucać
Lipaaa
Fanka BB :)
Całkiem dobrzeLipaaa a jak wam idzie rozszerzanie diety? Do mnie już dotarł parowar teraz czekam tylko na wizytę u alergologa (żeby mi nie mowił, ze te zmiany skórne to od zmiany diety) i zaczynamy
Zaczęłam od słoiczka z jabłkiem, bananem i wiśnia. Mała nie do końca wiedziała o co chodzi, pomimo, że codziennie dostaje witamine na lyzeczce. Coś tam zjadła przez cały dzień.
Potem wjechał soczek z marchewki, starłam 2 marchwie i przecisnęłam przez gazę, wyszło około 40ml i też posmakowało.
Hitem okazał się sloiczek z Pasternakiem, przy jednym posiedzeniu zjadła pół słoiczka
A i mąż dla beki dał jej arbuza na chwilke to zaczęła ciumkac
A ja dziś podałam małemu pierwszy raz marchewkę. Zjadł może ze 3 łyżeczki w sumie. Najpierw się trochę kwasil a potem uśmiechał i otwierał buzię. Jednak szału nie było, ale spoko po troszeczkęCałkiem dobrze
Zaczęłam od słoiczka z jabłkiem, bananem i wiśnia. Mała nie do końca wiedziała o co chodzi, pomimo, że codziennie dostaje witamine na lyzeczce. Coś tam zjadła przez cały dzień.
Potem wjechał soczek z marchewki, starłam 2 marchwie i przecisnęłam przez gazę, wyszło około 40ml i też posmakowało.
Hitem okazał się sloiczek z Pasternakiem, przy jednym posiedzeniu zjadła pół słoiczka
A i mąż dla beki dał jej arbuza na chwilke to zaczęła ciumkac
robisz papkę z sody oczyszczonej zostawiasz na pół h i zmywaszKochana a masz jakiś patent na piekarnik? Bo mam piekarnik gazowy, i tego cholerstwa nie mogę doczyscic. A że nie mój i niebawem się wyprowadzam chciałabym właścicielowi zdać jednak czysty.
reklama
my dzisiaj z nowości śliwkę jedliśmy mina była a potem zawartość słoika zniknęłaA ja dziś podałam małemu pierwszy raz marchewkę. Zjadł może ze 3 łyżeczki w sumie. Najpierw się trochę kwasil a potem uśmiechał i otwierał buzię. Jednak szału nie było, ale spoko po troszeczkę