reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

A nie ma wzmozonego napięcia w obrębie obręczy barkowej? Ponoć tak dzieci na to reagują ze w tamtych regionach są wrażliwe
No moja właśnie ma wzmożone napięcie obręczy barkowej i też ma wrażliwą szyję, jak chce jej umyć to spina ją albo otwiera buzie, bo wtedy ciężej jest jej ta żuchwę dać do góry.

Ostatnia edycja:
reklama
No niby tak ale mógłby być wybór.... Słyszałam opinie lekarza, który powiedział, że jest tyle odmian rota, że nie wiadomo czy nasze dziecko go nie przejdzie nawet będąc zaszczepione. Ale nie jestem jakaś anty- szczepionkowa więc szczepię 🙂
Przecież rotawirusy nie są obowiązkowe. Zawsze były płatne 300 zł na jedną dawkę i kto chciał szczepił na to dziecko. Można od razu, a można dopiero przed pójściem do przedszkola. Od tego roku są darmowe, ale nie są obowiązkowe. Wiec czemu nie skorzystać i ich nie wziąć? Jak dziecko takie małe zarazi się rota to w mgnieniu oka się odwadnia i zostaje tylko szpital. Na to trzeba bardzo uważać. I ja obowiązkowo na rotawirusy szczepię 😉

Uff bo już myślałam że może powinnam ją dalej budzić . Ehh może faktycznie wymyślam 😜śpiocha mam i tyle😂
Nie tylko Ty masz śpiocha 😄 Moja to dopiero śpioch, bo w ciągu dnia dużo śpi 😁 2h, zabawy a potem 2-3 h snu i tak cały dzień 😁 Są wyjątki tak jak dzisiaj, że tylko godzinne drzemki robiła 😁 a teraz jest 18:30 i już po kąpieli, nakarmiona i śpi 😄 także zobaczymy czy to już do rana spanie ( w sensie, że już bawić się nie będziemy) czy wstanie za godzinę 😅 Bo na karmienie na pewno się przebudzi pewnie o 20 i 22 😁

być może ma zaburzenia sensoryczne mój ma 😕ale to wcześniak i musimy się obserwować do 3 r.z. a ostatnio nam powiedzieli w poradni neantologicznej że całe życie tak naprawdę.
polecam stronę fajnie rozpisane tutaj akurat słuch Link do: Zaburzenia SI - słuch i układ przedsionkowy

ale ostatnio poprawiła poprawiła mi chumor bo powiedziała że jakby chciała to u każdego dziecka coś by znalazła

rozmawiałam też z fizjo i jej syn miał na hałas do 6 r.z. taki duży a teraz mi trochę zostało i na koncert nie pójdzie
Moja Jagoda, lat zaraz 15. Na koncert tylko w słuchawkach. Nie zliczę ile razy zabierałam ją zaryczaną, z bólem głowy z imprez szkolnych. I chciała jechać, bo wszyscy byli, a potem dygałam po dziecko. Od 6 klasy już była mądrzejsza, wiedziała, że jak głośno to nie da rady.

A właśnie szczepiłyście już na meningokoki?Czy dopiero planujecie?Albo odpuszczacie?
Meningokoki mamy już całość Nimenrix i Bexsero pierwszą dawkę.

no muszę Ci powiedzieć że to jedno i to samo
usposobienie to zespół cech charakteru a na charakter składa się reakcja na różnego rodzaju bodźce = zaburzenia w bodźcach to zaburzeni SI - wyższa Szkoła psychologii😂

Ps ja to wyczytałam tylko dlatego bo zawsze wszystko weryfikuje wiem straszna cecha żyć się nie da ale jakoś funkcjonuje 😂
To jest bardzo dobra cecha, mam to samo!

Wszystkie karmicie w nocy i tak się zastanawiam co z moją małą się dzieje?!😳 bo ona naprawdę 20-21 zasypia i nie budzi się w nocy, jest 7:15 i pomału zaczyna się kręcić
Ty się ciesz,moja budziła się raz lub dwa, a teraz budzi się ze 4-5 razy 🤣🤣

Ja to ogólnie mam ostatnio wrażenie, że gdyby mały spał z nami to by odpuścił to karmienie😉
Ja mam odwrotne wrażenie, że jadłaby mniej gdyby nie spała z nami 🤷‍♀️🤔

A czy wasze dzieciaki rano do jakiegoś momentu nie wykazują zainteresowania jedzeniem. Ja ostatnio to zmuszam mała do jedzenia, jest płacz, są krzyki, oczywiście wieczorem nadrabia i w nocy się pojawiają jakieś dziwne dodatkowe godziny jedzenia, po czym spi później 6h ciągiem
Normalnie je tylko w domu, na naszym łóżku, wszystkie inne lokalizacje to cyrk.

U mnie ten grzybek z Mombell w ogóle się nie sprawdził....ale za to ten https://allegro.pl/oferta/mombella-...phant-lemon-7800913835?fromVariant=7795006201 robi teraz robotę podczas swędzących dziasełek... 😀
A wy macie jakieś sprawdzone gryzaki na ząbkowanie???
Najlepszy gryzak ever to ten grzybek mombello 🤣🤣🤷‍♀️

Ja nie szczepię na meningokoki teraz; zastanowię się nad tym przed pójściem małej do przedszkola. w ogóle jestem zszokowana jak dużo obowiązkowych szczepień mają teraz maluchy. 14 lat temu było tylko błonica, tężec, krztusiec i polio
Moja ma 15 lat i porównując szczepienia, to są tylko dwa więcej - rotawirusy od tego roku i pneumokoki. Reszta była, szczepiłam Jagodę szczepionkami 5w1.

Ja też jestem w szoku. Szczególnie to rota obowiązkowe mnie wkurza.....
Mnie nie. Szpital z rota zaliczony, dziękuję, postoję.

Czy wy oszalałyście? Ja na forum a tam 12 stron 🙈🙈😱😱

Ja też do marca na macierzyńskim, a dalej na wychowawczy🙁 bo niestety nie będę miała z kim syna zostawić.
Ja też do końca marca na macierzyńskim i z chęcią poszłabym na wychowawczy gdyby tylko finanse pozwalały 😩 nie chce jej do żłobka dawać takiej malutkiej 😞 na szczęście teściowa się nią też będzie zajmowała 🙂

Przecież rotawirusy nie są obowiązkowe. Zawsze były płatne 300 zł na jedną dawkę i kto chciał szczepił na to dziecko. Można od razu, a można dopiero przed pójściem do przedszkola. Od tego roku są darmowe, ale nie są obowiązkowe. Wiec czemu nie skorzystać i ich nie wziąć? Jak dziecko takie małe zarazi się rota to w mgnieniu oka się odwadnia i zostaje tylko szpital. Na to trzeba bardzo uważać. I ja obowiązkowo na rotawirusy szczepię 😉
Rotawirusy od tego roku są w kalendarzu szczepień obowiązkowych.

Ja nie mam wyjścia pieniądze się przydadzą wiec muszę wrócić. A mi się i tak kalkuluje wysłać małą do żłobka. Mimo że bardzo bym tego nie chciała
No ja chciałam na początek wrócić do pracy na pół etatu, ale to co zarobię to wydam na żłobek.. Ehh, w Czechach jest super... Możesz sobie wybrać rok, dwa albo 3 lata wychowawczego płatnego 😍 masz pewną pulę pieniędzy, którą Ci ZUS daje i rozdziela to na tyle lat ile wybierzesz 😉 Moja szwagierka właśnie ma syna rocznego i wzięła sobie na 3 lata i w tym czasie będą planować drugie dziecko więc potem będą kolejne 3 lata. I to jest super, bo zostajesz z tym dzieciątkiem aż pójdzie do przedszkola. Rok to jeszcze dziecko za malutkie..

reklama
Pieniądze zawsze się przydadzą ale co mi po pieniądzach jak tyle lat się starałam o dziecko a teraz wrócę z pracy pobedę z nim 3 h i pójdzie spać a taki mały już nigdy nie będzie, wolę zaczekać aż podrosnie i będzie bardziej samodzielny. Chociaż Lubie swoją pracę i chętnie bym coś w tym temacie porobiła😉
Masz rację!!! A ja mam taki zawód ( kosmetyczka), że pracuje w różnych godzinach, 9-17,10-18-11-19,12-20.... I weź tu teraz cały dzień dziecka nie widzieć 😭 na samą myśl płakać mi się chcę jak mam wrócić do pracy.

Do góry