reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Jak się dziewczyny czujecie? Co tam u was słychać ?
Będę straszna 😕 nic mnie nie bawi. Czekam jak na szpilkach do czwartku sprawdza w którym kierunku idzie waga maluszka i czy ma hipotrofie 😔 staram się czepiać tematow które tutaj poruszacie i zajmować głowę czyms innym ale to ciężkie 😕. A reszta puchnę, waga rośnie, maluszek uwiera na żebra cały dzień, kręgosłup boli ale to nic odałabym wszystko aby wiedzieć że maluch jest zdrowy, rośnie i czeka na poznanie swoich rodziców. Ale tego dowiem się na 100% dopiero jak się urodzi. Ten ostatni ms to chyba najdłuższe czekanie w moim życiu 🤔.

reklama
Będę straszna 😕 nic mnie nie bawi. Czekam jak na szpilkach do czwartku sprawdza w którym kierunku idzie waga maluszka i czy ma hipotrofie 😔 staram się czepiać tematow które tutaj poruszacie i zajmować głowę czyms innym ale to ciężkie 😕. A reszta puchnę, waga rośnie, maluszek uwiera na żebra cały dzień, kręgosłup boli ale to nic odałabym wszystko aby wiedzieć że maluch jest zdrowy, rośnie i czeka na poznanie swoich rodziców. Ale tego dowiem się na 100% dopiero jak się urodzi. Ten ostatni ms to chyba najdłuższe czekanie w moim życiu 🤔.

Wierzę że maleństwo będzie silne i zdrowe. Mocno trzymam kciuki za was 🙏i myślę że w czwartek dowiesz się o pozytywach

Dziewczyny, czym Wy się przejmujecie? To jedyny taki czas kiedy naprawdę to inni powinni wokół Was skakać! To czas na ostatnie chwile odpoczynku, chociaż wątpliwej jakości przez nasze dolegliwości... Uszy do góry, jak macie siłę i chęć to coś poróbcie, ale odpoczynek nam się należy i już! A przede wszystkim jest po prostu potrzebny na tym etapie ;)
U mnie zakończył się remont pokoju i łazienki (syndrom wicia gniazda bardzo 😁) i przyszedł ten najprzyjemniejszy czas, czyli posprzątanie kurzu, poukładanie rzeczy i pokupienie różnych ozdóbek, a jestem przykuta do łóżka 😑 wszędzie widzę robotę i płaczę nawet nad tym, że nie mogę osobiście sobie iść i kupić kosza na pranie 🙈

U mnie zakończył się remont pokoju i łazienki (syndrom wicia gniazda bardzo 😁) i przyszedł ten najprzyjemniejszy czas, czyli posprzątanie kurzu, poukładanie rzeczy i pokupienie różnych ozdóbek, a jestem przykuta do łóżka 😑 wszędzie widzę robotę i płaczę nawet nad tym, że nie mogę osobiście sobie iść i kupić kosza na pranie 🙈

Znam to. Wczoraj miałam imieniny i dostałam vouchery i na dobrą sprawę nie wykorzystam ich bo nie chodzę na zakupy🤷‍♀️ I mam taką ochotę aby posprzątać, coś porobić. Jak dotrwam do 37 tygodnia to lecę z porządkami i będę pucować tak że masakra 😂

Dziewczyny, a ja mam pytanko odnośnie szczepień dziecka. Czy będziecie je szczepić tymi płatnymi skojarzonymi ( 5w1 lub 6w1) czy normalnie? Jakie macie zdanie na temat skojarzonych? Bo my z narzeczonym się zastanawiamy, a dodatkowo obowiązkowo chcemy zaszczepić na rotawirusy ( jedna dawka 300 zł), no i teraz tyle forsy to kosztuje, że zastanawiam się czy brać skojarzone czy nie.. Dylemat totalny 😅 Jeszcze są te pneumokoki dodatkowo płatne kto chce. Jak Wy robicie?
Córkę szczepiłam skojarzonymi i teraz też tak chcę zrobić.
Rotawirusy też zaliczyłyśmy.
Wszystko było w porządku.
I przede wszystkim ukłuć mniej

Mnie dzisiaj strasznie głowa boli.. cały dzień 😖
Rozumiem doskonale, wspóczuję. Ja mialam na przełomie 1 i 2 trymestru potworne, bóle głowy, na szczęście od 4 miesięcy spokój. Trzymam kciuki, żeby szybko przeszło.
O tez tak nieraz mam, że się poryczę niewiadomo o co😅
Pierwsza ciąża, że tak nie mam 🤣🤣

Nie martw się wagą swoją. Przytyjesz, to schudniesz. Pewnie dużo wody zbierasz, po porodzie wszystko Ci szybciutko zejdzie, a nadmiarowe kilogramy zgubisz na pewno.
Rozumiem doskonałe, że martwisz się o maluszka. Będzie wszystko ok, szukaj sobie koniecznie jakichś zastępczych tematów, żeby się nie zamartwiać!

Znam to. Wczoraj miałam imieniny i dostałam vouchery i na dobrą sprawę nie wykorzystam ich bo nie chodzę na zakupy🤷‍♀️ I mam taką ochotę aby posprzątać, coś porobić. Jak dotrwam do 37 tygodnia to lecę z porządkami i będę pucować tak że masakra 😂
A może te vouchery by podziałały gdzieś online?

Mi dzisiaj skurcze odpuściły. W sensie mam, ale mniej niż wczoraj.

Ostatnia edycja:
Kiedy masz 37tc?
Ja tak w. 1 ciąży już swirowalam bo cholestaza i pamiętam dotrwałam do 37plus 6 i poród naturalny.
Teraz chce do 39plus 0 do cc ale już w 37plus 0 też bym się nie obrazila, byle już nie była wcześniakiem.

Ja szczepiłam dzieci podstawowymi szczepionkami na które i ja byłam szczepiona nic dodatkowego nie biorę i żadnych 3w1 dziecko małe i tak nie będzie pamiętało kłuć i tym razem też tak zrobię 😊
My chyba też będziemy tylko na te podstawowe szczepić, żadnych dodatkowych ani skojarzonych, wydaje mi się że im mniej tym lepiej

reklama
Zastanawiała się może ktoraś z Was nad pobraniem krwi pępowinowej?

Przy pierwszym dziecku pobieraliśmy i teraz też będziemy. Tak jak ktoś pisał, większa szansa jest ze rodzeństwo skorzysta, mam nadzieję że nigdy nie będzie nam to potrzebne ale wolę mieć zabezpieczenie. Fakt, koszty są dość znaczne ale u mnie to się naklada z premia (mamy tylko raz w roku) i ostatnio z premii zapłaciłam koszt pobrania plus bankowanie przez 18 lat, teraz też tak zrobię.

Dziewczyny, a ja mam pytanko odnośnie szczepień dziecka. Czy będziecie je szczepić tymi płatnymi skojarzonymi ( 5w1 lub 6w1) czy normalnie? Jakie macie zdanie na temat skojarzonych? Bo my z narzeczonym się zastanawiamy, a dodatkowo obowiązkowo chcemy zaszczepić na rotawirusy ( jedna dawka 300 zł), no i teraz tyle forsy to kosztuje, że zastanawiam się czy brać skojarzone czy nie.. Dylemat totalny 😅 Jeszcze są te pneumokoki dodatkowo płatne kto chce. Jak Wy robicie?

Ja szczepiłam 6w1, Pneumokoki płatne, meningokoki 2 rodzaje szczepionki i rotawirusy. Tylko po meningokokach była temperatura ok 38.5, jedna dawka paracetamolu wystarczyla, żeby zvic temperaturę i był spokój.
Wejdź na grupę na fb Szczepienia - rozwiewamy wątpliwości oraz na blog mama pediatra to poczytasz o zaleceniach i możliwych powikłaniach.

Do góry