reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2021

Dziewczyny może wy znacie jakiś dobry sposób na gazy aby pobudzić organizm do ich wydalania. Już nie mam problemu z wypróżnianiem bo codziennie się załatwię,ale boli mnie wszystko bo nie mogę "pryknąć" i serio robię się bezsilna. Wszedzie gdzie czytam w internecie to większość ma problem odwrotny, a ja marzę by się pozbyć wiatrów.
Syrop Duphalac powinien pomóc. Bezpieczny dla kobiet w ciąży.

reklama
Dziewczyny może wy znacie jakiś dobry sposób na gazy aby pobudzić organizm do ich wydalania. Już nie mam problemu z wypróżnianiem bo codziennie się załatwię,ale boli mnie wszystko bo nie mogę "pryknąć" i serio robię się bezsilna. Wszedzie gdzie czytam w internecie to większość ma problem odwrotny, a ja marzę by się pozbyć wiatrów.
Syrop Duphalac powinien przynieść ulgę.

Hej dziewczyny :) u mnie już zaczęty 7 miesiąc (29 tc) wczoraj byłam u ginekologa, dziecko dobrze się rozwija, wszystkie parametry w normie, chłopak waży już 1340 gram, moja waga niestety też poszła w górę :) więc w nocy to jest ciężko - ból bioder, z rzeczy, które mnie śmieszą - to spuchnięcie tylko jednej kostki - zabawnie to wygląda :p dwie nogi, a każda z innej parafii :)
Grudzień minął mi niesamowicie szybko, wkręciłam się w święta, atmosferę, kupowanie prezentów (online) i teraz w styczniu zależy mi na pójściu do szkoły rodzenia (edukacji-praktyki) I jestem ciekawa waszego podejścia:
czy korzystałyście/ będziecie korzystać ze szkoły rodzenia?,
w jakiej formie - stacjonarnie, online, hybryda, youtube?
płatna/bezpłatna?

Ja w tym momencie jestem w kontakcie z jedną szkoła rodzenia bezpłatną w Kłodzku, u nich kurs dla przyszłych rodziców ma rozpocząć się pod koniec stycznia, więc grzecznie czekam :) Z informacji od nich wiem, że kurs składa się z 8 spotkań (4 online i 4 stacjonarnie). te stacjonarnie - to zajęcia praktyczne np. z kąpieli niemowlaka.
Mnie np. boli w jednej pachwinie też musi być z innej parafii 😃
A co do szkoły rodzenia chciałam uczestniczyć w zajęciach stacjonarnych ale przez zarazę ostatecznie zdecydowalam się na bebi program online i trochę na YouTube oglądam.

Hej dziewczyny :) u mnie już zaczęty 7 miesiąc (29 tc) wczoraj byłam u ginekologa, dziecko dobrze się rozwija, wszystkie parametry w normie, chłopak waży już 1340 gram, moja waga niestety też poszła w górę :) więc w nocy to jest ciężko - ból bioder, z rzeczy, które mnie śmieszą - to spuchnięcie tylko jednej kostki - zabawnie to wygląda :p dwie nogi, a każda z innej parafii :)
Grudzień minął mi niesamowicie szybko, wkręciłam się w święta, atmosferę, kupowanie prezentów (online) i teraz w styczniu zależy mi na pójściu do szkoły rodzenia (edukacji-praktyki) I jestem ciekawa waszego podejścia:
płatna/bezpłatna?

Ja w tym momencie jestem w kontakcie z jedną szkoła rodzenia bezpłatną w Kłodzku, u nich kurs dla przyszłych rodziców ma rozpocząć się pod koniec stycznia, więc grzecznie czekam :) Z informacji od nich wiem, że kurs składa się z 8 spotkań (4 online i 4 stacjonarnie). te stacjonarnie - to zajęcia praktyczne np. z kąpieli niemowlaka.
Ja w czwartek zaczynam,6 spotkań online i jedno długie praktyczne na miejscu w szkole rodzenia. U nas miasto finansuje dla osób zameldowanych

płatna/bezpłatna?

Hej 🙂 Ja właśnie dziś zaczęłam 30 tydzień, wiec w podobnym okresie jesteśmy 😀
Mnie jedynie bolą biodra w nicy jak za długo leżę na jednym boku..
Co do szkoły rodzenia to trochę późno zaczynacie u Was, bo u nas zaczynaliśmy od 21 tygodnia ciąży. Fakt faktem wszystko mamy online na naszej grupie na fb ( szkoła refundowana z mojego miasta) i tam dostajemy linki do filmików od ludzi z mojej szkoły, którzy nagrywają różne tematy, albo są webinary. Jedynie kąpiel noworodka będzie stacjonarnie.
Jak dla mnie warto pójść do szkoły rodzenia, idzie się naprawdę dużo dowiedzieć i człowiek czuje się bardziej obeznany.
A jeśli chodzi o szkoły rodzenia online to polecam na YouTube Joanna Mróz i zacząć oglądać od pierwszego jej filmiku z marca. Jest położna i urofizjoterapeutą, jest genialna, ma dużą wiedzę, dużo przekazuje informacji przydatnych i aż chciałabym z nią rodzic 🥰

A co myślicie dziewczyny o gazie rozweselającym przy porodzie? Ja szczerze mówiąc to dopiero w ciąży dowiedziałam się, że coś takiego jest. Ale ja nawet nie mam w planach tego wdychać, chce być świadoma, a nie upojona gazem aby złagodzić chwilowo ból 🙂
Ja rodziłam drugą córkę korzystając z gazu rozweselającego i to był najlepszy wybór. Poród bardzo szybki, praktycznie tylko 15 minut parcia. Rozluźniłam się, dziecko dzięki temu szybko zeszło do kanału rodnego i szybko poszło. Z pierwszą córką wzięłam znieczulenie, co wydłużyło tylko fazę parcia do 2 godzin. Teraz też tylko gaz. Jest się świadomą wszystkiego tylko bardziej rozluźnioną. Ja mogę polecić.

reklama
Ja rodziłam drugą córkę korzystając z gazu rozweselającego i to był najlepszy wybór. Poród bardzo szybki, praktycznie tylko 15 minut parcia. Rozluźniłam się, dziecko dzięki temu szybko zeszło do kanału rodnego i szybko poszło. Z pierwszą córką wzięłam znieczulenie, co wydłużyło tylko fazę parcia do 2 godzin. Teraz też tylko gaz. Jest się świadomą wszystkiego tylko bardziej rozluźnioną. Ja mogę polecić.
A, czyli to bardziej działa na zasadzie rozluźnienia? Hmm, ale nie czułaś się po tym jak po głupim Jasiu ( taka tabletka)? Czyli taka, że było Ci obojętne wszystko chwilowo? Bo różne są opinie o tym.

Do góry