reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2015

Hej widze ze mowa o zakupach juz tez mam ochote cos kupic...duzo mamy po pierwszym synku ktora ma dopiero 3 latka wiec ciuszki i rzeczy powiedzmy ze sie przydadza....ale wozka brak a to chyba najwiekszy wydatek i trzeba aby byl przemyslany ale tez mysle ze po nowym roku w syczniu....ale po polowkowym otwieram kartony po ignacym i szperam co by sie przydalo tymonowi:-* polowkowe jiz za 2 tyg wiec odliczam;)

reklama
Ana ja oprócz twardnienia brzucha mam takie wlasnie bóle jak opisujesz, ja dodatkowo mam znów problemy z zaparciami a mam zrośniety jajnik z jelitem. Więc może to też u Ciebie kwestia jelit. Powodzenia z uczelnianymi sprawami. Ja również piszę się na tą listę co potrzeba.

Aga90 na pewno drgnie mam nadzieję że na uczelni jednak będą przychylnie na Ciebie patrzeć.

Sunajka ale masz przerób ….

Roni dobrze, że już po rota współczuję na Maksa

Ana, też mam takie uczucie kłucia po kilka sekund. Mniej więcej w takich samych okolicznościach.

Jak ja bym chciała, żeby się ta moja Bąbelka czasem wkurzyła, albo połaskotała, a ona jakiś spokojniutka, ehh...

Roni, współczuję choróbska dziecka. Dobrze, że już lepiej:tak:

Patrycja, pizzę też bym zjadła:-). Może namówię Sebę i sobie zrobimy na kolację :-D

Matko, Wy o bigosie a ja jestem bigosowa fanka. Oj zjadlo by sie...

Jaś juz lepiej. Nie wiem w sumie ile powinien w domu siedziec. Jego juz nosi po scianach.

Co do boli to mnie klulo na poczatku. Teraz czuje napieranie na szyjke. Nie podoba mi się to wcale. A szczerze nie pamiętam jak to bylo w poprzednich ciazach.
Zapomnialam napisac ze dzis na wadze prawie -7 kg. Mimo ze i tak gruba jestem chyba za bardzo polecialam.

Ostatnia edycja:
Natalia, ja już się stresuję, bo wiem, że będę zaproszona na ślub koleżanki na początku maja!!!
Ja nie wiem jeszcze jak ja to zrobię, już sobie wyobrażam jak swoje pociążowe kilogramy wpycham w sukienkę... I te cycki mleczne :-p :szok: Masakra! Już nie wspominając o tym, że nie wiem czy to dziecko będę w stanie ze sobą zabrać lub z drugiej strony czy będę w stanie je zostawić chociaż na kilka godzin. Dylematy pierworódki.:confused:

Kradz, nie wiem czy to ma jakies znaczenie, ze pierworodka bo ja tez bym sie zastanawiala ;) kilogramy to kazdy zrozumie po ciazy, cycki cyckami, pytanie jak u Ciebie z pologiem bedzie ;)

Ewa no troche sie zmartwilam. Zobaczymy co gin powie. Choc m znajoma co w ciazy 40 kg schudla, ale ona wazyla tyle co zawodnik sumo i pierwszy raz w ciazy byla na diecie. Cukrzycowej.

Kradz my mamy wesele 3czerwca do tego czasu zamierzam być piękna i szczupła :D zobaczymy co z tego wyjdzie. Generalnie szybko po porodzie chcę wrócić do ćwiczeń. Bardzo przeszkadza mi kazdy dodatkowy kilogram.

reklama
micela, proszę bardzo :)
Ubranka:

• Około 10 bawełnianych śpioszków - najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwi częste przebieranie. Można kupić więcej, ponieważ dziecko często ulewa, lecz zachowaj umiar, pamiętaj, że noworodek bardzo szybko rośnie;
  • 10 bawełnianych kaftaników lub body;
  • 5 par skarpetek bawełnianych;
  • 3 sweterki, 3 pary spodni;
  • Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku;
  • 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli;
  • Jeśli dziecko jest urodzone w zimie koniecznie kup kombinezon jednoczęściowy;
  • Śpiworek, który zapobiega rozkopywaniu się; Może w pierwszym miesiącu się nie przyda, ale w następnych z całą pewnością;
  • Kocyki lub cienkie kołderki (przynajmniej 2 sztuki, aby mieć na zmienę, kiedy dziecko uleje);
Kąpiel, higiena i zdrowie:

• 2 ręczniki kąpielowe z kapturem;
  • Wanienka do kąpieli;
  • Termometr do wody;
  • Myjka;
  • Jakiś dobry preparat do kąpieli, który nie wysusza skóry, najlepiej z parafiną;
  • Krem po kąpieli lub oliwka;
  • Nożyczki do paznokci dla niemowląt;
  • Szczotka do włosów z miękkiego włosia;
  • Preparat do przemywania pępuszka, można też przemywać przegotowaną wodą (tak lekarze doradzali mi w Anglii);
  • Gruszka do czyszczenia noska;
  • Patyczki do uszu z bezpiecznymi końcówkami;
  • Pampersy, mokre chusteczki i pieluchy tetrowe (najlepiej ze 20, bo będą ci się przydawały przez najbliższy rok czy 2);
  • Mata do przewijania - jest bardzo przydatna, gdy wychodzisz z dzieckiem gdzieś, gdzie nie ma miejsca do przebierania malucha;
  • Specjalny proszek do prania, nie podrażniające skóry;
  • Termometr (najlepsze są te, które pobierają pomiar z czoła lub ucha);
  • Specjalna lyżeczka lub strzykawka do podawania lekarstw;
  • Witamina D. Uważam, że każde dziecko powinno ją dostawać do 6 miesiąca życia, nawet jeśli urodziło się w lecie. Wspomaga ona zarastanie ciemiączka;
Przybory do karmienia:

• Pompka do odciągania mleka z piersi;
  • Butelka na herbatkę i zapasowa do karmienia na wypadek problemów z laktacją;
  • Podgrzewacz do pokarmu;
  • Sterylizator do butelek;
  • Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków;
  • Smoczki;
  • Termoopakowanie na butelki;
  • Mleko w proszku na wypadek problemów z laktacją;
  • Herbatka koperkowa na kolki;
  • Jeśli karmisz dziecko mlekiem modyfikowanym plecam małe pojemniczki na mleko. W ten sposób idąc gdzieś, nie musisz zabierać ze sobą całej puszki;
Inne:

• Wózek;
  • Folia przeciwdeszczowa do wózka;
  • Łóżeczko;
  • Fotelik samochodowy adekwatny do wieku dziecka;
  • Karuzela do łóżeczka z uspokajającą melodią;
  • Elektroniczna niania, bardzo przydatna jeśli masz piętrowy dom lub ogród;
  • Monitor oddechu,który 20 sekundowy bezdech dziecka sygnalizuje alarmem dźwiękowym;
  • Poduszka do karmienia piersią;

Długi wpis :) listę zamierzam zweryfikować i ewentualnie odrzucić to, co mi się nie przyda, np. elektroniczna niania. No i ubranek nie będę liczyć co do sztuki bo czasem takie nietypowe ładniutkie mi się podobają, a nie tylko klasyczne śpioszki. Ale z pozostałymi rzeczami nie przesadzam i patrzę mocno na listę :)
Patrycja, to powiedz babci, że tu na forum masa wygłodniałych bigosowych potworów i wszystkie ślinimy się na słowo "bigos" :) niech się babcia zlituje :)
Uspokoiłyście mnie, że te bóle to chyba często się zdarzają...
Robię jarzynową, dużo wyszło więc zapraszam :)

Ostatnia edycja:
Do góry