reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamusie gotują - przepisy

Edis ciacho wygląda przepysznie :tak:
Ja się boję piec biszkopta ktos kiedys mi powiedział że to trzeba umieć a ja specjalistą w ciastach nie jestem a może macie jakis przepis,jakiegos pewniaka???????
 
reklama
Przepis na blok zekoladowy juz kiedys podawalam,robie go srednio raz na 2 tyg bo moj maz to maniak bloku...Zawsze robie na oko,ale jak znajde konkretne proporcje (gdzie ja mam te kartke?) to wystukam z palca raz jeszcze.Ale w necie chyba tez sa przepisy?

Edis-masz talent:tak:
Saro wrzuć jeszcze raz przepis na ten blok, albo wyslij mi na priva dzięki z góry
Edis super to ciaasto jeśli smakuje taj jak wygląda, a na pewno tak jest to musze go zrobić.
 
no to ja wrzucę ten przepis na blok - sprawdzony, łatwo się robi i jest pyszny :-D
i sprawdzony przepis na biszkopt - też się zawsze udaje :-)

BLOK CZEKOLADOWY
0,5 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
1 masło
3 łyżki kakao
mleko w proszku (takie niebieskie)
herbatniki - 3 paczki
bakalie - orzechy, migdały, rodzynki itp.

Mleko, cukier, masło i kakao wrzucić do garnka i powoli rozpuszczać na kuchence, aż do zagotowania się. Gotować przez 5 min ciągle mieszając.
Następnie odstawić żeby trochę wystygło, a potem wziąć mikser (można też łyżką, ale może być trudniej) i wsypać mleko w proszku i dobrze rozmieszać. tak około pół torby tego mleka, tak żeby było dość gęste, ale żeby się dało mieszać
potem należy wrzucić do tego ciasta herbatniki pokruszone (3 paczki) i różne bakalie (jak kto lubi): migdały, orzechy, rodzynki itp.
wszystko zmieszać łyżką i włożyć np. do tortownicy, albo innej blaszki, albo co tam w domu macie, może być nawet jakaś szklana forma...
żeby zastygło jeszcze trochę - wstawić do lodówki.​



BISZKOPT Z MAKIEM

ciasto:
6 jaj
1,5 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
½ szkl. mąki ziemniaczanej
1 szklanka maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białko ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i proszkiem.
 
BISZKOPT

Składniki:
6 jaj
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Ubić pianę z 6 białek ze szczyptą soli. Gdy już będzie sztywna dosypywać po trochę cukier i ciągle ubijać. Następnie po jednym dodawać żółtka ciągle ubijając.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiewać do piany sitkiem. Podczas dodawania mąki nie mieszać już piany mikserem tylko delikatnie łyżką.

Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec ok 20 min w temp 180st.
 
ja na 6jaj daje tylko szklanke maki krupczatki i troche proszku do pieczenia.
Z krupczatka zawsze wychodzi i zawsze jest taki pulchny.
No i jak doadam juz make na koncu to mieszam lyzka a nie mikserem
 
reklama
Do góry